DOLAR 32,5101
EURO 34,7821
ALTIN 2.423,12
BIST 9.709,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Makine ihracatı, pandemi şartlarında 8 ayda 10 milyar doları aştı

15.09.2020
A+
A-

Koronavirüsün etkilediği ihracatta tüm sektörlerde rakamlar gerilerken, makine sanayinde gerçekleşen 10.4 milyar dolarlık ciro sektöre umut verdi.

Makine İhracatçıları Birliği’nden (MAİB) yapılan açıklamaya göre, ocak-ağustos döneminde sektörün ihracatı 10,4 milyar dolar olarak gerçekleşirken aslında yüzde 10,6 daraldı. Sektörün toplam kaybı, son 12 aylık dönemde yüzde 5,9 seviyesinde.

MAKİNE İHRACATININ ANA PAZARI,DÜNYADA KORONAVİRÜSTEN EN ÇOK ETKİLENEN KUŞAKTA

Sektörün ana pazarları olan Almanya, ABD, İngiltere, İtalya ve Fransa pandemiden en fazla etkilenen ülkeler olurken, söz konusu 5 ülkenin ihracatı ilk 6 ayda yüzde 19, ithalatı da yüzde 16 düştü. Türkiye’nin makine ihracatının yüzde 40’ını yaptığı bu 5 ülkedeki ihracat kaybı ise yüzde 14 oldu.

“MAKİNE SEKTÖRÜNDE HERKESTEN AZ DÜŞÜŞ YAŞADI”

Açıklamada görüşlerine yer verilen MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, bugüne kadar dünya makine ticareti arttığında herkesten fazla ihracat artışı gerçekleştirdiklerini, daralma dönemlerinde ise herkesten az düşüş yaşadıklarını belirtti.

“TÜRKİYE MAKİNE SEKTÖRÜ, DÜNYADAKİ RAKİPLERİNDEN DAHA İYİ PERFORMANS GÖSTERDİ”

Koşullar ne olursa olsun Türkiye makine sektörünün dünyadaki rakiplerinden daha iyi performans ortaya koyduğunu vurgulayan Karavelioğlu, şunları kaydetti:

“TÜRK MAKİNE SEKTÖRÜ KAYBINI EN AZ SEVİYEDE TUTACAK”

Kutlu Karavelioğlu, yıl sonuna kadar dünya makine ticaretindeki daralmanın 500 milyar doları bulacağını ancak bundan böyle teknolojisi yüksek ürün gruplarının önünün daha da açılacağını, Türkiye’nin bu konuda avantajlı olduğunu belirtti.

Pasta önemli ölçüde küçülse de Türk makine sektörünün sert rekabete rağmen kaybını en az seviyede tutacağını aktaran Karavelioğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Çünkü Türkiye’de çok güçlü bir üretim altyapısı var. 36 OECD üyesi içinde, makine ihracatında en yüksek yerli katma değer oranına sahip 6’ncı ülkeyiz. Japonya’nın yüzde 90 ile birinci olduğu sıralamada biz yüzde 76,7 ile Almanya’nın hemen ardından geliyoruz. Bu durum, dünyada çökmekte olan tedarik zincirlerinden rakiplerimiz kadar etkilenmeyişimizin de sebebi.”

“TOPLAM KAPASİTELERİN 3’TE 1’İ HALA BOŞTA”

Karavelioğlu, imal ettikleri makineleri dünyanın 200 ülkesine ihraç ettiklerini belirterek, “Mühendislik kalitemizi günbegün artırarak teknolojik rekabetimizi hep yukarıya taşıyoruz. Ülkemizin makine sektörünün sağladığı rekabet gücünü arkasına alması gerekiyor fakat toplam kapasitemizin 3’te 1’i hala boşta bekliyor.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.