DOLAR 32,5838
EURO 34,9974
ALTIN 2.457,47
BIST 9.784,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C

Mahkemeden emsal soyisim kararı!

07.11.2021
A+
A-

Sabah Gazetesi’nden Seda Nur Günaydın’ın haberine göre İstanbul’da güzellik uzmanı B.K. (30) ile M.A. (33) geçen ay 3 yıllık birlikteliklerini evlilikle taçlandırdı. B.K., evlendikten sonra eski soyadını kullanmayı sürdürdü. Kanunen ek olarak eşinin soyadını da aldı ve ismi ile soyismi B.K.A. olarak kayıtlara geçti. Ancak genç kadın yalnızca evlenmeden önceki soyadını kullanmak isteyince Nüfus Müdürlüğü’ne başvurdu. Fakat ret cevabı aldı. 

Aile Mahkemesi’ne başvuran kadın, Türk Medeni Kanunu’nun “Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır. Ancak evlendirme memuruna veya daha sonra Nüfus İdaresi’ne yapacağı başvuruyla kocasının soyadının önüne önceki soyadını da kullanabilir” hükmü olduğunu hatırlattı.

Mahkeme, kadının “Sadece kendi soyadımı kullanmak istiyorum” başvurusuna emsal nitelikte tespitlerle karar verdi. Kararda, “Uyuşmazlık, erkeklerin evlenme sonrasında kendi soyadlarını kullanma hakları mevcutken, evli kadınların evlilikten önceki soyadlarını tek başlarına kullanma imkânlarının bulunmaması olgusuna dayanmaktadır. Bu durumun cinsiyete dayalı farklı bir muamele oluşturduğu şüphesizdir” denildi.

Kişi bireyselliğinin, yani bir kişiyi diğerinden ayıran niteliklerin hukuken tanınması ve bu unsurların güvence altına alınmasının önemli olduğuna vurgu yapıldı.

Mahkeme, B.K.A.’nın evlilik birliği içinde evlenmeden önceki soyadını taşıyabileceğine karar verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.