Lübnan’da Kablosuz İletişim Cihazlarında Patlama: 9 Kişi Hayatını Kaybetti
Lübnan’da meydana gelen kablosuz iletişim cihazlarında patlama sonucunda 9 kişi hayatını kaybetti. Olayın detayları, nedenleri ve etkileri hakkında bilgi edinin. Bu trajik olayın arka planına dair önemli bilgilere ulaşın.
Lübnan’da Patlama: 9 Kişi Hayatını Kaybetti
Lübnan’da kablosuz iletişim cihazları ve çağrı cihazlarında (pager) meydana gelen patlama sonucu, 1’i çocuk olmak üzere 9 kişi yaşamını yitirdi. Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi, patlama ile ilgili olarak, “Tek bir sivil zayiat bile çok fazladır. Bugünkü gelişmeler, zaten kabul edilemez derecede endişe verici bir tırmanışa işaret ediyor” açıklamasında bulundu.
Patlama, özellikle güney banliyölerinde, belirli tipteki kablosuz iletişim cihazlarının havaya uçması ile gerçekleşti. Lübnan İç Güvenlik Servisi, olayla ilgili olarak, “Lübnan’ın bazı bölgelerinde meydana gelen patlama sonucu can kayıpları yaşandı. Bu sebeple, yaralılara yardım etmek ve hastanelere ulaşımın sağlanması için vatandaşlardan yolları boşaltmalarını istiyoruz” şeklinde bir duyuru yaptı.
- Hayatını Kaybedenler: Ülke genelinde 1’i çocuk 9 kişi hayatını kaybetti.
- Yaralılar: 200’ü ağır olmak üzere toplamda 2,800 kişi yaralandı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Lübnan Ofisi, yaralılara tıbbi malzeme sağlamak için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Açıklamada, “Sağlık tesisleri yaralı hastalarla dolup taştığı için mevcut acil durum sırasında Lübnan’daki hastanelere yardım ediyoruz. Bugünkü sağlık malzemeleriyle birlikte, DSÖ daha önce de Lübnan Sağlık Bakanlığı’na bağlı tesislere travma ve diğer tıbbi malzemeler sağlamıştır” ifadesine yer verildi.
Lübnan Eğitim ve Yükseköğretim Bakanı Abbas Al-Halabi, ülke genelindeki okullarda eğitime ara verildiğini duyurdu. Açıklamada, “Devlet okulları, özel okullar, liseler, teknik enstitüler, Lübnan Üniversitesi ve tüm özel yükseköğretim kurumlarında idari eğitim durdurulmuştur” dedi.
BM’den Kınama
Birleşmiş Milletler Lübnan Koordinatörlüğü Ofisi yetkilisi Jeanine Hennis-Plasschaert, çağrı cihazlarında meydana gelen patlama ile ilgili olarak, “Binlerce kişinin, çoğu kritik olmak üzere, yaralanmasına ve çocuklar da dahil olmak üzere en az dokuz kişinin ölümüne neden olan bu saldırıyı kınıyorum. Uluslararası insani hukuka uygun olarak, ilgili tüm aktörlere sivillerin hedef olmadığını ve her zaman korunmaları gerektiğini hatırlatıyoruz. Tek bir sivil zayiat bile çok fazladır. Bugünkü gelişmeler, zaten kabul edilemez derecede değişken bir bağlamda son derece endişe verici bir tırmanışa işaret ediyor. Saldırının tam etkisi hala ortaya çıkmamışken, ilgili tüm aktörleri kimsenin göze alamayacağı daha geniş bir yangını tetikleyebilecek herhangi bir eylemden veya savaşçı söylemden kaçınmaya çağırıyorum” şeklinde konuştu.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya