DOLAR 32,5492
EURO 34,8565
ALTIN 2.438,56
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Liselerde Yeni Dönem Başlıyor: İşte Öğrencilerin Bilmesi Gereken Değişiklikler

02.09.2020
A+
A-

Milli Eğitim Bakanlığı, Resmi ve özel örgün ortaöğretim kurumlarında eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişe ilişkin usul ve esasların düzenlendiği yönetmelikte değişikliğe gitti. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan ve yürürlüğe giren değişiklikler, ülkemizde liseye geçiş yapan ya da hali hazırla lise eğitimi gören öğrencileri yakından ilgilendiriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme, öğrenciler için kimi zaman avantaj kimi zaman dezavantaj sunuyor. Örneğin lise öğrencileri bundan sonra daha detaylı yabancı dil sınavlarına girecekler. Ayrıca seçmeli dersler içinse sınırlama kaldırılıyor. Yani öğrenciler artık, yeteneklerine yönelik seçmeli ders seçimini rahatlıkla yapabilecekler gibi görünüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı

Alan ve dal seçim dönemi değişti

Anadolu meslek liselerinde eğitim gören öğrenciler, daha önceden 10. sınıfa geçtiklerinde alan ve dal seçimleri yapıyorlardı. Düzenlemeyle birlikte bu durum değişti. Öğrenciler artık, dokuzuncu sınıfta kendilerine verilecek rehberlik eğitimiyle birlikte seçim yapacaklar. Rehberlik eğitimi, eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte yapılarak iki hafta içinde tamamlanacak. Bu süreçte alanlarını seçecek olan öğrenciler, dokuzuncu sınıfın sonunda da dal seçimi yapacaklar. İşlemler e-okul üzerinden gerçekleştirilecek.

Öğrencileri dokuzuncu sınıfın sonunda bekleyen dal seçimi, artık biraz daha başarıya odaklı olacak. Süreç içerisinde sektörün ihtiyaçlarına ve geleceğe yönelik beklentilerle birlikte yönlendirilecek öğrenciler, açılacak dallara geçiş yapabilecekler. Ancak bir dal için çok fazla talebin olması durumunda yıl sonu başarı puanı önemsenecek. 

Milli Eğitim Bakanlığı

Akademik destek şubeleri oluşturulacak

Milli Eğitim Bakanlığı’nın meslek liselerine ilişkin yaptığı bir diğer düzenlemeyse akademik destek şubelerinin oluşturulacak olması. Öğrenciler, seçecekleri akademik destek paketine göre en az 10’ar kişilik gruplara ayrılacaklar. Olur da yıl içerisinde paketteki öğrenci sayısı onun altına düşerse, öğrencilerin eğitimine devam edilecek.

Yabancı dil derslerine daha detaylı sınavlar geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni değişikliğiyle birlikte yabancı dil sınavlarının işlevi de değişti. Yapılan düzenlemeye göre yabancı dil sınavları artık daha detaylı olacak. Öğrenciler, girdikleri her yabancı dil sınavında dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin tümünden sorumlu olacaklar. Bu bağlamda sınavlar, yazılı ve uygulamalı olarak gerçekleştirilecek. Yani liselerdeki yabancı dil eğitimi, biraz daha üniversitelerde olduğu gibi yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yabancı dil ile ilgili tek düzenlemesi sınavlar değil. Bugüne dek sosyal bilimler liselerinde hazırlık sınıfı açılması zorunluydu. Ancak bu zorunluluk artık kaldırıldı. Yeni uygulamaya göre sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği eğitim kurumlarında hazırlık eğitimi verilecek. 

Lise

Sorumluluk sınavlarına kalan öğrencilerin en az 50 alması gerekecek

Yeni düzenlemeyle birlikte öğrenciler, sorumlu oldukları derslerin sınavlarından en az 50 almak zorunda olacaklar. Eğer bir öğrenci, sorumluluk sınavına rağmen ikinci kez sınıf tekrarı durumuna düşerse, o okulla ilişiği kesilecek. Bu durumda kalan öğrenciler; merkezi eğitim merkezi, açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesine veya açık öğretim imam hatip lisesine yönlendirilecek

Liselerle ilgili diğer değişiklikler şöyle

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni düzenlemesine göre yetenek gerektiren dersler için getirilen 10 öğrenci zorunluluğu kaldırılıyor. Bu sayede öğrencilerin yeteneklerini geliştirmesine imkan sağlanacak. Ayrıca öğrencilere, resmi tatiller için puanla değerlendirilecek ödev verilmeyecek. Ayrıca liselerde görev alan öğretmenler için de mesleki çalışma takvimleri oluşturulacak. Öğretmenler, bu kararla birlikte hazırlanacak programlar kapsamında okullarında mesleki çalışmalar yapacaklar.

MEB

Bu arada bakanlık, olağanüstü durumlar için de ilköğretim okullarındaki uygulamaya geçiyor. Bu düzenlemeye bakanlık, eğitim öğretimin imkansız hale geldiği olağanüstü durumlarda eğitim ve öğretimin nasıl devam edeceğine dair usul ve esaslar belirleyecek. Böylece eğitimin sürekliliği sağlanmış ve olağanüstü durumlar için gerekli önlemler alınmış olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.