DOLAR 32,2322
EURO 34,7506
ALTIN 2.410,52
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 17°C

LGS öncesi önemli tavsiyeler

28.05.2020
A+
A-

Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB) göre LGS imtihan tarihinin 20 Haziran olarak değiştirildiğini andıran Tuba Kıncak, bu sene sınava girecek öğrencilerin ayrıcalıklı olduğunu bildirdi. Tuba Kıncak “LGS sınavı soru kapsamı yaşanan salgın sebebi ile bu seneye özel MEB kadar değiştirildi. Öğrenciler sınavda yalnızca 2019-2020 Eğitim-Öğretim sezonunun 1’inci döneminden sorumluluk sahibi olacaklar. Konuların eksik olmasından nedeniyle psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissedebilirler ama bu onların kalan sürelerini gizli geçirmeleri anlamına gelmemeli. Konuların az olması nedeniyle kalan zamanda daha fazla her tarafta gerçekleştirmek, fazla vakit ayıramadıkları konulara amaçlamak, eksiklerini tamir etmek daha basit olacaktır.” dedi.

Test soru kitapçıklarının önemi büyük
MEB kadar LGS için örnek soru kitapçıkları yayınladığına dikkat çeken Tuba Kıncak, “LGS’ye hazırlanan öğrenciler için düzenli olarak yayınlanan bu misal soru kitapçıkları aslında büyük bir kaynak. Bu soru kitapçıklarında kendilerini gerçeğe yakın düzeyde test etme şansını bulabilirler. Öğrencilerin yayınlanan bu soru kitapçıklarını peşine düşüp takip etmelerini ve bunlardan faydalanmalarını öneriyoruz. Bu denemeler baştan sona sınavda çıkacak sorulara yatkınlıkları kesin artacaktır.” dedi.

Sınavlarda maske kullanımı
Bu sınavın en kayda değer konularından birinin de maske kullanımı olacağını bildiren Tuba Kıncak şunları söyledi: “Öğrenciler salgın sebebi ile sınava bu sene maske ile girecekler. LGS sınavındaki 45 dakikalık aradan sonra ikinci oturumda maskelerini değiştirebilecekler. Bu durumu yadırgamamak ve adapte edebilmek adına evde test sınavlarını çözerken maske kullanmalarını öneriyoruz. Bazı öğrencilerin endişe düzeyleri fazla yüksek olabiliyor. Maske de buna bir etmen olabilir. Endişe düzeyini içten idare etmek gerekiyor. Doğru nefes tekniklerini kullanabilmek de bu süreçte önemli. Genelde kaygılandığımız vakit nefesimiz kesilir. Böyle bir koşul yaşayan öğrenci takıldığı soruyu bırakıp hemen bir diğer soruya geçebilir ya da gözlerini kapatıp içinden 10’a dek sayabilir. Bütün bunları göz önüne alarak kalan zamanda evlerde yapılacak test sınavlarının maske ile gerçekleştirilmesi yardımcı olacaktır.”

Hakiki imtihan saatine kadar test sınavı
Tuba Kıncak sınavlara 1 aydan eksik bir süre kaldığı ve test sınavı sayılarının arttırması gerektiğini dile getirerek şunları söyledi: “Öğrenciler kendilerini hakiki sınav saatlerine göre organize ederek test sınavlarına girebilirler. Mesela LGS için 9.30’da test sınavına başlayabilirler. Bu saatlere uyarak soru çözmeleri kendilerini iyice deneme edebilmelerine olanak sağlayacaktır. Mantık ve çözümleme becerilerini arttırabilmek için kitap okumalarını da günde 2-3 saate çıkarmalarını öğüt ediyoruz. Bu şekilde bilhassa Türkçe ve matematik sınavlarında gelen paragraf sorularını çok daha iyi yorumlayabilmeleri olası olacaktır.”

Ailelere tavsiyeler
Sınav zamanı yaklaştıkça ailelere düşen görevlerin de arttığını bildiren Tuba Kıncak, “Ailelerin bazen rolleri karıştırabildiklerini gözlemliyoruz. Sınava kendilerinin hazırlandığı gibi bir düşünceye girebiliyorlar. Böyle olunca kendileri de sınav stresi yaşayarak çocuklarının üzerine daha fazla gitmeye başlayabiliyorlar. LGS sınavı için tek bir şans olduğundan doğal olarak kaliteli ve iyi bir liseyi kazanmalarını istiyorlar. Rekabet penceresinden bakıldığında tüm çocuklar eşit olarak bu sınava girecekler. Aileler bu noktada daha fazla destekler bir davranış içinde olmalılar. Geleceklerinin şekillenmesi için karşılarına çıkabilecek birçok kapıdan sadece biri olduğunu fikri çocuklarla paylaşılmalı. LGS’ye girecek öğrencilerin yaşları az önce daha küçük olduğundan hayata dair hedefleri demin tam kesinleşmemiş olabiliyor. Aileler kalan sürede maddi olmayan ödüllendirmeler yoluna gitgide artarak de takviye sağlayabilirler. Bir deneme sınavından sonradan çocuğun çok sevdiği bir etkinliği beraberce yapabilirler. Birlikte yemek hazırlayabilirler. Ailenin de çocukla geçirebileceği nitelikli zamanlara ihtiyacı var. Bu Nedenle çocuğun kaygısını da gözlemlemiş olabilir.” biçiminde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.