DOLAR 32,2172
EURO 34,7119
ALTIN 2.446,25
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 21°C

LGS’ de 40 soruya 80 dakika

11.12.2018
A+
A-

Sınav süresinden dolayı heyecan yapıp başarısızlık elde eden öğrencilerin bu süreden dolayı rahat nefes alacaklarını ifade eden İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Üstün, Liseye Geçiş Sınavı (LGS) hakkında bilinmesi gerekenleri anlatırken sınav kaygısı çeken öğrencilere de tavsiyelerde bulundu.

“Çocukların başarısız olmasının iki nedeni var”

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayı doğru bulduğunu söyleyen İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Üstün, “Sınava giren öğrencilerin en büyük sorunu süre kaygısı. Bu 20 dakikalık süre öğrencilerin yetiştirememe kaygısını bir nebzede olsa mutlaka dindirecektir. Biz eğitimci olarak daha çok sınavda başarısız olan ve o sınavlar ile baş edemeyen çocuklarla çok ilgileniyoruz. Çocukların başarısız olmasının iki nedeni var. Birincisi dersleri anlamamaktan ikincisi çalışmamaktan. Öğrencilerin alt yapılarında bir eksiklik var ise sınav süresini istediğiniz kadar uzatın netlerinde bir değişim olmayacaktır. Sınavla ilgili Milli Eğitim Bakanı’mızın şu açıklaması da çok önemli; hiçbir sürpriz olmayacak. Bu söylemde rahatlatıcı oldu, ‘bilinmedik bir şeyle karşılaşacak mıyız?’ sorusunu kafalardan sildi. Zamanında bakanlık soru kitapçığı yayınlamaya başladı bu da çok önemli bir artı. Geneline baktığımız zaman olumlu bir süreç. Çocuklarımızın net sayısı artacaktır. Ancak biz, diğer çocukları nasıl belli bir noktaya getiririz onu düşünüyor ve çalışıyoruz” dedi.

“Zihinsel bir sınav ama duyularımız da devreye giriyor”

Kaygı ve stres ile baş etme sürecinde çocuğun kişiliği devreye giriyor diyen Üstün, “Biz belirli anlamdaki heyecanı anlıyoruz. Heyecanlanmalı zaten, heyecanlanmaması mümkün değil. Ama işte orada heyecan, başarısını engelleyecek düzeye eriştiği zaman çocuk kitleniyor ve başarısız oluyor. Bununla ilgili mutlaka çalışılmalı, üzeri örtülmemeli. Tabi ki bu zihinsel bir sınav ama duyularımızda devreye giriyor. Onları kontrol etmek, baş etmek önemli. Benim öğrenciler ile çalışırken tavsiye ettiğim en önemli şey; kalp atışları sınav esnasında artıyor ve şunu düşünüyorlar, yapamayacağım. Bir kere olumluya odaklanmaları başaracağım ve yapacağım demeleri gerekiyor. Bir diğeri ise derin nefes alıp vermek, kalp atışını yavaşlatmak için ve başaracağıma odaklanmak için” diyerek cümlelerini sonlandırdı.
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.