DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Leonardo DiCaprio Dicle Nehri’ndeki keşfi paylaştı

Son olarak Martin Scorsese’nin yönettiği “Dolunay Katilleri” filmiyle gündeme gelen Leonardo DiCaprio, dünyada nesli tükendiğine inanıldığı için kırmızı listeye alınan ve geçtiğimiz günlerde Dicle Nehri’nde yeniden bulunan “leopar sazanı”nı sosyal medya hesabında paylaştı.

18.01.2024
A+
A-

Hollywood’un usta oyuncularından Leonardo DiCaprio, Instagram hesabındaki son paylaşımıyla gündeme geldi. İklim değişimi hakkında sık sık konuşan ve çevreci kişiliğiyle öne çıkan yıldız, sosyal medya hesabında leopar sazanına yer verdi.

DİCLE NEHRİ’NDE TESPİT EDİLDİ

Dünyada nesli tükendiğine inanıldığı için kırmızı listeye alınan “leopar sazanı”na, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi akademisyenlerinin yaptığı çalışma sonucu Dicle Nehri’nde geçtiğimiz günlerde yeniden rastlandı.

Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğince kırmızı listeye alınarak neslinin tükendiğine inanılan leopar sazanı hakkında konuşan DiCaprio, “Yeniden Keşfedildi: Türkiye’deki balık bilimcisi ekibi, Dicle Nehri’nin Türkiye kesiminde benekli bir balık olan kayıp leopar sazanını buldu. Keşif, tatlı su balıklarının yüzde 25’inin neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu sırada umutları artırıyor” dedi.

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio)’in paylaştığı bir gönderi

Dünyanın en çok aranan 10 balık türü arasında yer alan leopar sazanının tespiti için Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve Dr. Öğr. Üyesi Münevver Oral, 3 ay önce çalışma başlattı.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile Şırnak Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle yapılan arama çalışmaları sonucunda, balıkçı Mehmet Ülkü’nün de desteği ile 50 santimetrelik 2 kilogram ağırlığında siyah benekli balık yakalandı. Yapılan inceleme sonucu, yakalanan balığın leopar sazanı olduğu tespit edildi.

Doç. Dr. Kaya, proje kapsamında öncelikle leopar sazanını arayacakları noktaları tespit ettiklerini söyledi.

Leopar sazanını Ilısu Barajı’nın aşağı kesimlerinde aradıklarını belirten Kaya, “Hasankeyf civarlarında aşağı kesimlerinde aramaya başladık. Cizre dolaylarında mümkün mertebe aşağı, hatta sınıra gittik. Irak sınırı, Suriye sınırı civarında aramalarda bulunduk. Bizim için en ideal nokta olduğuna kanaat getirdik. Bölgeden ayrıldıktan sonra irtibat halinde olduğumuz, gerçekten bu olayı bilinçli bir şekilde hedefine koyan balıkçımız Mehmet Ülkü’nün desteğiyle balığı bulmuş olduk.” dedi.

NTV

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.