DOLAR 35,8440
EURO 37,2194
ALTIN 3.225,97
BIST 10.004,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Pts 7°C
Sal 5°C
Çar 5°C
Per 7°C

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’dan Yangın ve Turizm İle İlgili Açıklamalar

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, yangınların turizm üzerindeki etkilerini değerlendirerek, sektördeki gelişmeler ve alınacak önlemler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Turizmdeki toparlanma süreci ve destekler hakkında bilgi edinin.

01.02.2025
A+
A-

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Açıklamaları

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CNN Türk canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu ve gündemdeki konulara dair soruları yanıtladı. Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangında hayatını kaybedenler için Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifa diledi. Yangınla ilgili gelişmeleri değerlendirirken, yetki tartışmalarına da değindi.

Bakan Ersoy, turizm potansiyeli taşımakta olan bölgelerin Cumhurbaşkanı kararnamesi ile turizm merkezi ilan edildiğini ve bu kapsamda imar planları oluşturma yetkisinin yanı sıra, turizm amaçlı kamu arazilerinin tahsis yetkisinin de Bakanlığa verildiğini belirtti. Bunun dışında başka bir yetki almadıklarını ifade eden Ersoy, “Mücavir alanı dışında olduğu için ruhsat ve iskan yetkisi il Özel İdaresinde. Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel kanunla tanımlama yapılmadığı sürece yetkili olamaz.” dedi.

Ersoy, 2021 öncesinde belediye belgeli otellerin var olduğunu, sonrasında ise ilave olarak Bakanlıktan turizm işletmesi belgesi alınmasının da zorunlu hale geldiğini kaydetti. “Bazen bilgi kirliliği oluşuyor, belediyelerin yetkileri Bakanlığa devredilmiş gibi gösteriliyor, bu doğru değil.” diyen Ersoy, artık sadece belediye belgesinin yeterli olmadığını, aynı zamanda Bakanlık belgesi alınmasının da gerektiğini vurguladı.

“Yangın Yeterlilik Belgesi İtfaiyeler Tarafından Verilir”

Yangın yeterlilik belgesinin yalnızca itfaiyeler tarafından verildiğine dikkat çeken Ersoy, “İl Özel İdaresi, ‘Sen bunları yetkili kurumlardan alıp bana getireceksin.’ diyor. Türkiye’de resmi yetkili kurum sadece itfaiyelerdir. Kartalkaya’da yetkilendirmeyi Bolu İtfaiyesi veriyor. Bolu Belediyesi dışında başka bir belediyeden bu belgeyi alamazsınız.” şeklinde konuştu.

İl Özel İdaresinin, uygunlukları tamamsa iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verdiğini kaydeden Ersoy, “Bu bize gelince süreç başlıyor. Bakanlık, işletmeye kontrolör gönderiyor. Kontrolörümüz neye bakıyor? Turizmle ilgili süreçleri denetliyor.” ifadelerini kullandı. Ayrıca otel yeterlilik belgelerinin verilmesi sürecinde de dikkat edilmesi gereken hususları aktardı.

  • Tahliye çıkışları, ışıklı yönlendirme levhaları, bina acil aydınlatma sistemleri, elektrik tesisatı uygunluğu, söndürme gereçleri talimatları, algılama sistemleri ve yangın alarmı gibi konularda eksiklikler tespit edilmiştir.
  • Bolu Belediyesi, bu eksiklikleri tespit ettikten sonra düzeltme süresi vermesi gerektiğini belirtti. Eğer sürede düzeltilmezse, İl Özel İdaresi veya Kültür ve Turizm Bakanlığına ihbarda bulunması gerekiyordu.

Ersoy, “Bu tespitler yapıldıktan sonra geri çekmek gibi bir durum mümkün olamaz. Normalde, bu eksiklikleri tespit ettikten sonra ilgili kurumları bilgilendirmeniz gerekiyor.” sözleriyle durumu özetledi.

Yangınla ilgili yeterlilik belgelerinin yalnızca itfaiyelerden alındığını belirten Ersoy, “Bu belgeyi sadece ve sadece itfaiye verir. Bakanlık olarak yeterlilik belgelerini yalnızca itfaiyelerden kabul ederiz.” dedi.

“Bakanlığın Denetim Alanları Turizmle İlgilidir”

Kültür ve Turizm Bakanlığının işletmelerde uyguladığı denetim alanlarının turizmle alakalı olduğunu vurgulayan Ersoy, “Bakanlığın denetlediği konular turizmle bağlantılıdır. Turizmle ilgili sınıflandırma, nicelik ve nitelik gibi kapasiteleri kontrol ederiz.” ifadelerini kullandı.

Grand Kartal Otel’in ruhsat durumunu değerlendirirken, Ersoy, “Grand Kartal Otel, 2015 yılında kısım kısım ruhsat almıştır. Geçerli bir iş yeri açma ruhsatı varsa, itfaiye yeterlilik raporu almak zorundadır.” dedi.

Yangın yeterlilik belgelerinin her yıl yenilendiğini, ancak bu belgelerin yangın güvenliğiyle ilgili konulardan bağımsız olduğunu da belirten Ersoy, dava sürecinin önemine dikkat çekti. “Yalnızca bir ceza davası olarak görülmemesi lazım. Kapsamlı bir yargılama sonucunda herkes sorumluluğu oranında gerekli cezaları almalı.” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.