DOLAR 32,4841
EURO 34,6743
ALTIN 2.406,67
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Kulak Çınlaması Neden Olur, Nasıl Geçer?

04.08.2021
A+
A-

Kulak çınlaması neden olur? Kulak çınlamasının sebepleri nelerdir? Kulak çınlaması nasıl geçer? Kulak çınlamasını durduran yöntemler nelerdir? Sıklaştığı zaman rahatsızlık veren kulak çınlamasının nedenleri haberimizde..

Kulak çınlaması neden olur? Kulak çınlamasının sebepleri nelerdir? Kulak çınlaması nasıl geçer? Kulak çınlamasını durduran yöntemler nelerdir? Kulak çınlamasının birçok nedeni olabilir. Uykusuzluk ve kafein kullanımı kulak çınlamasına sebep olabilir. İşte kulak çınlamasının diğer nedenleri…

Kulak çınlaması, kulakta duyduğumuz normal seslerin dışında duyulan seslerdir. Kulak çınlaması, kulağın kendi içerisindeki sestir. İşitme kaybı olduğu zaman kulak ses üretmeye başlar. Kulağın üretmiş olduğu bu sese çınlama denir. İnce seslerde kayıp yaşanıyorsa tiz bir ses duyulur. Kalın seslerde kayıp yaşanıyorsa boğuk bir çınlama sesi oluşur. Aslında çınlamayı kulak değil beyin üretir. 

Kulağın çevresinde haraketli birçok kas bulunmaktadır. Kulak çevresinde bulunan bu kasların aşırı kasılması ya da gevşemesi, mekanik bozulmalar, sürtünmeler de çınlama oluşmasına neden olur. Birçok nedenden kaynaklanabilen kulak çınlamasının tedavisi oluşum sebeplerine göre değişiklik göstermektedir. 

En çok görülen kulak çınlaması ise ileri yaşlarda görülen presbiakuzi adı verilen ileri yaş çınlamasıdır. İç kulak zamanla eskir ve eskidiği için işitme kaybına yol açar, bu da kulak çınlamasının asıl nedenidir. 

Kulak çınlaması herkeste görülen kulak çınlaması zaman zaman oluşabilir. Ancak bazı durumlarda görülme sıklığı artar. Çınlama sürekli olmaya başladığında kişileri oldukça rahatsız eder. Kulak çınlaması cızırtı, uğultu ya da su gürültüsüne benzer şekilde ses oluşumu duyulur. Kulak çınlamasının oluşma nedenlerinden biri, iç kulakta yer alan işitme sinirlerinde meydana gelen hasardır. Bu durum özellikle ilerlemiş yaşta ortaya çıkmaktadır.

KULAK ÇINLAMASI NEDEN OLUR?

Kulak çınlaması her zaman herkeste görülebilecek bir durumdur. Kısa süreliğine oluşur ve bir müddet sonra kendiliğinden geçer. Ancak kulak çınlamasının sürekli hale gelmesi ya da patolojik çınlama gibi durumlarda kişide işitme kaybına kadar gidebilmektedir. 

Kulak çınlamasının nedenlerinden biri kulakta oluşan kulak kiridir. Kulakta oluşan bu kirin birikmesiyle kulak çınlaması oluşabilir. Bunun dışında çok fazla yüksek sesle müzik dinlenilmesi, kulaklığın çok fazla kullanılması gibi sebeplerde kulak çınlamasına neden olabilir. Kulak içerisine yabancı cisim sokulması, kulak zarında oluşan delinme, orta kulakta oluşan sıvı birikmesi, orta kulakta oluşan iltihap, orta kulakta bulunan eklemlerde sertleşme ve iç kulaktaki hücrelerin dışarıdan veya içeriden kaynaklanan bir durum sonucunda zarar görmesi gibi nedenler kulak çınlamasına neden olabilir. 

Şeker hastalığı kişinin yanlış ilaç kullanması, boyun bölgesinde ve bölgesinde yaşanan çeşitli travmalar gibi nedenler de söylenebilir. Kulak çınlaması içeriden ve dışarıdan aldığı uyarıcılarla tıkanma kaynaklanabilir.

KULAK ÇINLAMASININ ASIL SEBEPLERİ

Kulak çınlamasının birçok olası nedeni vardır. Bu nedenler çoğunlukla basit ve iyi huylu nedenler olabildiği gibi daha ciddi sorunlar da olabilir. Sık karşılaşılan nedenler şöyle sıralanabilir;

– İç kulakta yer alan işitme sinir uçlarındaki hasar

– Kulak kiri

– Kulak zarındaki sorunlar

– Kulak enfeksiyonları

– Sinüzit

– Kulak bölgesinde travma

– Orta kulakta sıvı birikmesi

– Orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerimin sertleşmesi

– Orta kulakta yer alan kasların kasılması,

– Östaki tüpünün genişlemesi (hamilelik ya da kilo vermeye bağlı olabilmektedir)

– Denge ve işitmeyi sağlayan sinirlerdeki tümör (akustik nörinom)

– Alerji

– Düşük ya da yüksek tansiyon

– Baş ve boyun bölgesine gelen darbeler

– Boyun kireçlenmesi

– Diyabet 

– Tiroid hastalıkları

Yüksek Sese Maruz Kalmak

Gittiğiniz bir konser sonrası kulaklarınızın saatlerce çınladığını duyabilirsiniz. Uzun süre yüksek sese maruz kalmak, iç kulaklarınızdaki hücrelerde kalıcı hasar oluşturabilir. Elbette işitmeniz birkaç gün sonra normalleşecektir.

Ağız Sağlığı

Araştırmalara göre, çınlama bozukluğu, çene ağrısının şiddetiyle ilişkilendirmiştir. Yine araştırmalar çene sorunları yaşayan kişilerin kulak çınlamasına daha yatkın olduklarını ve bazen de çenelerini hareket ettirerek başlarındaki sesi kontrol edebildiklerini ortaya çıkarmıştır.

Uyku Alışkanlığı

Uyku alışkanlığınızı iyileştirmek, kulak çınlamalarınızı azaltmayı sağlayabilir. Öğleden sonra kafein kullanmayarak düzenli bir uyku alışkanlığı sağlayabilirsiniz. Ayrıca uyumadan önce sizi rahatsız edebilecek tüm faktörlerden uzak durmaya çalışın.

İlaç Kullanmak

Bazı depresyon ve antidepresan ilaçları, kulak çınlamasını artırabilir ve çınlamayı ciddi boyutlara getirebilmektedir. Kanser ilaçları, antibiyotikler ve hatta bazen ağrı kesiciler kulak çınlamasını olumsuz yönde etkileyebilir.

Basınç

Özellikle uçak seyahatlerinde, uçağın yükselmesi ve alçalması sırasında hissedilen basınç tamamen normaldir. şişmiş bir boğaz veya kulak, orta kulaklarınızı boğazınıza bağlayan östaki tüpünüzü kapatabilir ve kulak zarının çevrenizdeki basıncın dengelenmesini önleyebilir. yutkunma, esneme, sakız çiğneme gibi hareketlerle basıncın dengelenmesini sağlayabilirsiniz.

KULAK ÇINLAMASI NASIL GEÇER

Kulak çınlamasının şiddetine göre çeşitli tedaviler uygulanır. 

Kulak çınlaması çoğunlukla yüksek sesli müzik, tuzlu yiyecekler, kola, sigara, kahve gibi durumlar da oluşmaktadır. 

Kulak çınlaması oluşumuna göre tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Kulak kiri ile oluşan diğer bir ismi ile buscon ya da kulak içerisine dışarıdan gelen yabancı bir cismin sokulmasıyla oluşan kulak çınlaması için, farklı bir tedavi kullanılır. 

Ancak içeriden kaynaklanan bir hastalık sebebiyle kulak çınlıyorsa ilaç tedavisi uygulanır. 

Doktor kontrolünde gerçekleşen tedavi kişinin çınlama durumuna göre değişebilir. 

Kulak çınlaması kişinin gürültülü ortamlarda durmaması ya da düzenli olarak kulak temizliği yaptırması gibi durumlarda önlenebilir. 

– Kulak zarında oluşan bir delinme ile gerçekleşen bir kulak çınlaması varsa doktor tedavisi ile geçebilir. 

– İşitme kaybına sebep olacak bir çınlama, kulağın işitme cihazıyla tedavisi tavsiye edilmektedir. 

Kulak çınlaması gün içerisinde herkes de oluşan bir durumdur, ancak çoğu kişi tarafından basit olarak görülen bu durum, kafatasında tümör oluşumuna, çeşitli damar hastalıklarına, çeşitli dolaşım bozuklukları gibi ciddi hastalıklara sebep olarak ortaya çıkabilmektedir.  

– Her 2-3 aya bir kulak temizliği uzamanlar tarafından yapılmalıdır

KULAK ÇINLAMASINI DURDURAN YÖNTEMLER

Kulak çınlaması tıpta yeri olan ve yeri geldiğinde oldukça rahatsız edici olan bir rahatsızlıktır. Bundan kurtulmak ise aslında kolay olabilir.

VALSALVA MANEVRASI

Genelde dalgıçların su altında kullandığı bir şöhkel. Sakız çiğnemeye benzer basınç dengelemek için kullanılıyor. Burnunuzu tıkayıp yeniden burundan hava vermeyi deniyorsunuz. Hava kulağa gider ve basınç dengelemeye destek olur. Fakat uygularken dikkatli olmak ve doktorunuza danışmanın gerekmektedir.

GÜNDE BİR TANE MADEN SUYU

Günlük yaşamda tükettiğimiz sular mineral bakımından fakirdir. Sudan alamadığımız mineralleri elde etmek için günlük 1 tane maden suyu içmek gerekiyor.

SAKIZ ÇİĞNEMEK

Sakız çiğneyerek östaki borusundan iç kulağınıza hava vererek basınç düzenlemenize destek oluyor. Çiğnenecek sakız konusunda bir sınırlama yok.

Tükettiğimiz besinlerden tutun da yaşadığımız yaşam tarzına kadar hayatımızda birçok alanda farklılıklar yaşamaktayız. Özellikle teknolojinin gelişimi ve insanların teknolojiye bağımlı hale gelmesi beraberinde sağlık problemlerine davetiye çıkarmaktadır.

BESLENMEYE DİKKAT!

Beslenme alışkanlıklarımız sağlığımızı etkiler. Bu yüzden tükettiğimiz besinlere dikkat etmeliyiz. Örneğin çok fazla kahve ve alkol tüketimi, tuz oranı fazla olan yiyeceklerin tüketimi kulak çınlamasına neden olmaktadır.

Eğer stres altında fazla kalıyorsanız, düzensiz bir uykuya sahipseniz, vitamin eksikliğiniz varsa geçmiş zamanlara kıyasla daha fazla kulak çınlaması sorunu yaşayabilirsiniz. Bunun için stres yönetiminizi en aza indirmek için rahatlatıcı egzersizler yapabilirsiniz. Uyku probleminiz için bitki çayı tüketebilirsiniz. Aynı zamanda telefon konuşması yaparken kulaklık kullanmaya özen göstermelisiniz. Burada ses seviyesine dikkat etmelisiniz.

Kulak çınlaması kişi tarafından çoğu zaman uğultu, rüzgâr sesi, gök gürültüsü gibi şekillerle adlandırıla bilmektedir. Kulak işitmesinde sık karşılaşılan durumlardan biridir. Sürekli olarak kulak çınlaması kişide ileri zamanlarda ruhsal problemlere yol açtığı gibi aynı zamanda kişinin hayatını da olumsuz etkileyebilmektedir. Kulak çınlamasında ağrı artması veya sürekli olması durumunda doktor kontrolünde giderilmektedir.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.