DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Kronik Böbrek Hastalığında Erken Müdahale ve Farkındalık İçin KRM United Tanıtımı

Kronik böbrek hastalığında erken müdahale ve farkındalık için KRM United ile sağlığı güçlendirin; güvenilir bilgiler, destek ve çözümler.

14.03.2026
A+
A-

Uluslararası Böbrek Günü kapsamında Türk Nefroloji Derneği, kronik böbrek hastalığının giderek yaygınlaştığını vurguladı ve bu konuda toplumsal bilinç oluşturmayı hedefleyen bir dizi bilgilendirme çalışmasını duyurdu. Sloganlar eşliğinde yürütülen bu girişimde erken tanı ve risk faktörleri üzerinde özellikle duruldu.

Dernek yetkilileri, dünya genelinde yaklaşık 850 milyon kişinin kronik böbrek hastalığıyla karşı karşıya olduğunu paylaştı. Türkiye için ise prevalansın yaklaşık yüzde 15,7 seviyesinde olduğu ve her 6–7 yetişkinden birinin bu hastalıkla yaşadığına dikkat çekildi. Ayrıca Boehringer Ingelheim Türkiye’nin desteklediği ve derneğin öncülüğünde hayata geçirilen KRM United projesinin farkındalık yaratma amacıyla toplumu bilgilendirme çalışmalarıyla destekleneceği belirtildi.

Ulusoy: Böbrek Yetmezliği En Çok Korkulan Sağlık Sorunlarından

Toplantıda konuşan Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ulusoy, böbreklerin vücuttaki sıvı-elektrolit dengesi ve asit-baz dengesinin korunmasında hayati rol oynadığını vurguladı. Günlük böbrek kapasitesinin yaklaşık 180 litre filtrasyon yaptığı ve yüzey alanının büyük bir futbol sahasıyla eşdeğer olduğunun altını çizdi. Dengenin bozulması halinde hayati tehlikelerin ortaya çıkabileceğini belirtti.

Ulusoy ayrıca, risk faktörü yüksek kişilerin tarama kapsamında izlenmesi gerektiğini ifade etti. Kronik böbrek hastalığı tanısının konulabilmesi için GFR’nin 60’ın altında olması veya protein kaçağı gibi bulguların üç aydan uzun sürede izlenmesi gerektiğini belirtti.

Bakır: Sinsi Seyaet Eden Bir Hastalık Olarak Kronik Böbrek Hastalığı

Derneğin Saymanı Prof. Dr. Elif Arı Bakır, dünyadaki toplam hastaların yaklaşık yarısının diyabet kökenli olduğunu ve bu sayının dünya genelindeki kanser vaka sayısının sekiz katına denk geldiğini söyledi. Diyabetin işleyişinin damarları ve organları etkileyen bir tablo ortaya çıkardığını, erken müdahalenin koruyucu olduğunu belirterek, müdahale edilmediğinde hastalığın diyalize uzanan bir süreci başlattığını ekledi.

Öztürk: Obezite ve Diyabet Kronik Böbrek Hastalığını Tetikliyor

İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Savaş Öztürk obezite ile kronik böbrek hastalığı arasında güçlü bir ilişki olduğuna işaret etti. Erişkinlerde kronik böbrek hastalığı sıklığının 6–7 kişiden birine ulaştığını söyleyen Öztürk, obezite ve hipertansiyonun bu hastalığın en önemli sebepleri arasında yer aldığını belirtti. Türkiye’de diyabet oranının yüzde 15’e yaklaştığını vurgulayarak, diyabetin diyalize ulaşan hastaların yarısında temel etmen olduğunu belirtti.

Türkmen: Kronik Böbrek Hastalığı Türkiye ve Dünya İçin Bir Salgın Niteliğinde

Dernek Başkanı Prof. Dr. Aydın Türkmen, dünya genelinde kronik böbrek hastalığının bir salgın haline geldiğini ve Türkiye’de de benzer bir tablo bulunduğunu kaydetti. Türkiye’de hipertansiyon ve diyabetin yükselen oranlarıyla böbrek hastalıklarının artış eğilimini desteklediğini ifade etti. Saha çalışmalarına göre, kronik böbrek hastalığı olan kişinin yaklaşık olarak her 6–7 kişiden birini oluşturduğunu belirtti.

Güngör: Nefroloji Branşına Olan İlginin Azalması Endişe Verici

Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Özkan Güngör, diyabet, hipertansiyon ve obezitenin artmasıyla kronik böbrek hastalıklarının da yükseldiğini belirtti. Nefroloji alanında hekime olan talebin son yıllarda azaldığına dikkat çekti ve branşın zorluklarına değindi. Nefroloji uzmanlığına olan talebin düşüklüğü, kadro kontenjanlarının boş kalmasıyla artan bir sorun olarak nitelendirildi.

Türkmen Kişi Başına Kronik Böbrek Hastalığı Sayısı

Dernek Başkanı Türkmen, dünya genelinde kronik böbrek hastalığı olan kişilerin sayısının her 6–7 kişiden birini oluşturduğunu vurguladı. Boehringer Ingelheim Türkiye Genel Müdürü Okan Güner ise KRM United projesinin kardiyovasküler, renal ve metabolik ilişkilerini vurgulayarak erken teşhis ve farkındalık konularında toplumun bilinçlenmesini hedeflediğini söyledi. Ayrıca bazı hastalarda yeni tedavi seçenekleriyle diyalize gidişin 10–15 yıl öteleyebildiğini ifade etti.

Kaynaklar arasında Demirören Haber Ajansı ile Haberler.com yer almakta ve bu bilgiler toplantıda paylaşılan verilerden derlenmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.