Krizi fırsata çevirmeye çalışanlarda bugün! Fiziksel mağazalarını kapatma kararı alan Türkiye’nin önemli tekstil markalarından Kiğılı, online alışveriş…
Krizi fırsata çevirmek mi yoksa müşteriye ek hizmetler sunarak yardımcı olmak mı bilemiyorum ama bu hamleyi destekleyenler olduğu gibi anlamsız bulanlar da az değil. Kişisel olarak görüşüm, Kiğılı gibi bir marka için bu girişimin yanlış olduğu yönünde.
Marka, bir malı veya hizmeti ayırt etmeye çalıştığımız özel bir im olarak tanımlanır. Bir malın veya hizmetin marka olarak tanımlanabilmesi için de değerinin bir çok kesim tarafından kabul edilmiş olması gerekir. Kiğılı gibi tekstil üzerine konumlandırılmış ve değer görmüş bir markanın online alışveriş sitesine market ürünlerini de eklemesi markanın ciddi maddi sıkıntılarla uğraştığı ve çaresizlikten farklı bir sektöre kayacağını düşündürebilir. Burada iyi bir iş yapmaya çalışırken markanız için oluşan algıyı yönetmek daha zor olabilir. Toptancı olan, belli markaları bir araya toparlayıp satan girişimlerde zaman zaman farklı sektörlere ait ürünler de görebiliyoruz. Fakat Kiğılı markası tekstil sektöründe bir üretici, yani toptancı olan bir marka değil.
Teknolojide de durum aynı şekilde değil midir? Apple veya Samsung’un teknolojik bir ürün üretmek yerine insanlara yardımcı olabilmek için bebek bezi de sattığını düşünebiliyor musunuz? Belki kendilerine ait olan alt markaları bu tip sektörlerde hizmet veriyor olabilir ama konumlandırdıkları ana markalarında teknoloji içeren ürünlerin dışına çıkmıyorlar.
Peki nasıl olmalıydı? Kiğılı bu sektöre bana kalırsa farklı bir marka ve web sitesi ile girmeliydi. Nasıl olsa e-ticaret alt yapım hazır, buradan yürüyelim demek yerine farklı bir marka üretip bu markayı e-ticaret sitesi olarak konumlandırabilirdi. Böylece yanlış anlaşılmaların önüne geçebilirdi. Açıkcası bir çok kişinin market alışverişi yapmak için bu siteyi kullanacağını veya gömlek bakarken yanına bir de makarna ekleyeyim denileceğini pek düşünmüyorum.
Berkun Meral
Twitter