DOLAR 32,5253
EURO 34,8779
ALTIN 2.485,04
BIST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

Kovid-19 Tedavisinde Çığır Açacak Yöntem: Hapla Te…

28.07.2021
A+
A-

Tüm dünyanın bir süredir mücadele verdiği Kovid-19 salgınına karşı en etkili yöntem şüphesiz ki Kovid-19 aşıları. Ancak yapılan bir araştırmada gelecekte Kovid-19 salgınının solunum cihazları ve bazı haplarla tedavi edilebileceği belirtildi.

Yaklaşık iki yıl kadar önce Çin’de ortaya çıkan ve hızla tüm dünyaya yayılan Koronavirüs salgını, birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Salgınla mücadele için geliştirilen Kovid-19 aşıları, bu süreçte vaka sayılarının artmasının önüne geçmede oldukça etkili bir yöntem oldu. 

KOVİD-19 VİRÜSÜ HAPLA TEDAVİ EDİLEBİLECEK Mİ?

İsveçli bilim insanları son yaptıkları araştırmada, koronavirüs salgının tedavisinde kullanılabilecek yeni yöntemler geliştirilmeye başlandı. Yapılan araştırmada astım tedavisinde kullanılan solunum cihazları ve bazı hapların Kovid-19 salgını tedavisinde kullanılabileceği belirtildi.  

Ingemo Andersson isimli kimyager, İsveç’te bir labaratuvarda yarım kibrit kutusu büyüklüğünde inhaler barındırıyor. Kimyager ve ekibi bu ürünün, Kovid-19’a karşı dünyada süren mücadele için kullanılan aşıları toz halinde insanların evlerine ulaştırmayı hedefliyor. 

SOLUNUM CİHAZLARI KOVİD-19 TEDAVİSİNDE KULLANILACAK

Astım için üretilen inhaler ile bilinen Iconovo şirketinin yöneticisi Johan Waborg, çalışmaları şu şekilde anlatıyor:  ‘Üretimi kolay ve gerçekten ucuz. Sadece kapağını çıkarıyorsunuz ve aşınız aktif hale geliyor. Ardından ağzınıza koyup, derip bir nefes alıyorsunuz.’

Söz konusu şirket, koronavirüs için kuru-toz aşı çalışmaları yapan ISR isimli araştırma kuruluşu ile işbirliği içinde.

Çalışmalarda Kovid-19 virüs proteinleri kullanılıyor. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından onaylanan aşıların saklama koşullarından daha dayanıklı olan bu haplar 40 santigrat dereceye kadar dayanabiliyor.  

ISR kuruluşunun yöneticisi ve immünoloji profesörü Ola Winquist, ‘Ezber bozan şey, toz aşının soğuk zincir olmadan, son derece kolay bir şekilde dağıtabilmesi ve sağlık çalışanlarına ihtiyaç duyulmadan uygulanabilmesi’ diyor. Üretilen aşı şu anda İngiltere varyantları üzerinde deneniyor. 

YENİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ TEDARİĞİ KOLAYLAŞTIRACAK

Yeni üretilen koronavirüs haplarının, aşıyı depolamakta zorluk çekenler içinde bir alternatif oluşturacağı belirtildi. Özellikle üretilen bu tedavi yöntemlerinin, Kovid-19 tedavisinde aşı sorunu yaşayan ülkelerin başında gelen Afrika için önemli bir adım olması planlanıyor. 

İKİ AY İÇİNDE İNSANLARA UYGULANMAYA BAŞLANACAK

Üretilen yeni haplar şu anda sadece hayvanlar üzerinde denenmiş durumda ancak iki ay içinde insanlar üzerinde de kullanılmaya başlanacak. 

Yeni üretilen bu tedavi sistemleri için ön görülen bir diğer durum ise, eğer başarı sağlanabilirse salgın başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde etkili olması hedefleniyor. 

Bir dönem Unicef’in sağlık şefi olarak görev yapan Profesör Swartling Peterson, Kovid-19 tedavisi için geliştirile solunum cihazları ve haplar hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Peterson, ‘Ulaşılması zor bölgeler için gerçekten fırsatlar açabilecek. Belki de bizi bisiklet ve deve üzerinde soğuk kutular taşıyan insanlardan kurtarabilecek.’

YENİ TEDAVİ YÖNTEMİ TOZ AŞI TEKNOLOJİSİ

Salgınla mücadele için toz aşı çalışmaları devam ederken, gelecek teknolojinin hastalıkların tedavisi üzerinde çığır açacağı işaret ediliyor. 

Yeni teknolojiyi  test eden Ziccum şirketi, mevcut veya gelecekteki sıvı aşıları etkinliklerini sınırlamayacak şekilde havayla kurutularak tasarlanmış bir teknolojiyi test ediyor.

Yapılan testlerin neticelendirilmesi  durumunda, gelişmekte olan ülkeler aşı üretiminin son aşamalarını kendi topraklarında tamamlayabilir. Gönderilecek toz aşıların, uygulanmadan önce su çözeltisiyle karıştırılıp ardından da küçük ilaç şişeleri ve iğneler kullanılarak enjekte edilebilecek.

Ziccum şirketi CEO’su Göran Conradsson, geliştirilen bu teknolojinin spreylerden haplara kadar birçok ilaç türünde kullanılacağını belirterek, ‘Bunun için çok fazla araştırma ve geliştirme gerekiyor. Ama prensip olarak evet, mümkün.’ Şeklinde konuştu.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.