DOLAR 32,5183
EURO 34,7309
ALTIN 2.485,00
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Kovid-19 Felç Ediyor

04.11.2020
A+
A-

Kovid-19 salgını bütün dünyayı etkilemeye devam ederken 1 milyon 186 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti. 45 milyon 348 binin üstünde kişiye enfekte olan ve neredeyse bir senedir yaşanan Kovid-19 salgını ile ilgili sürekli yeni etkiler ortaya çıkıyor. Bu sefer yapılan araştırma, hastaneye yatan her 100 kişiden birinin felç olduğu yönünde.

İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde görev alan bilim insanlarının yaptığı araştırmada, Kovid-19 sebebiyle hastanede tedavi gören her 100 kişiden birinin, virüs sebebiyle ortaya çıkan kan pıhtılaşması ve sitokin fırtınasının felce sebep olduğu tespit edildi.  Bilim insanları, Kovid-19 sebebiyle felç olan kişilerin, koronavirüs olmayan felç hastalarından iki kat fazla ölüm riski olduğu aktarıldı.

Cambridge Üniversitesi’ndeki İnme Araştırma Grubu’ nda olan araştırmacılar, Kovid-19 ve felç ilişkisini 100 binin üstünde hasta ile 61 küresel çapta çalışma doğrultusunda analiz etti.

KOVİD-19 SEBEBİYLE BİNLERCE KİŞİ FELÇ OLDU

Journal of Stroke dergisinde yayımlanan çalışma sonuçları, Kovid-19 sebebiyle hastaneye yatırılan her bin kişiden 14’ünün felç olduğunu ortaya koydu.

Araştırmanın baş yazarlarından olan Hugh Markus, bu durumun tüm dünyada Kovid-19 olan binlerce kişinin felç olma ihtimaline işaret ettiğini belirtti. Hugh Markus, ‘Veriler, felç oranın 0,014 olduğunu gösteriyor. Bu da hastanede yatan 100 kişiden en az birinin Kovid-19 kaynaklı felç geçirdiğini ortaya koyuyor’ açıklamalarını yaptı.

AKUT İNME İLE SIK KARŞILAŞILIYOR

Bilim insanları, Kovid-19 sebebiyle en sık rastlanan felç çeşidinin, akut istemik inme olduğunu aktardı. Kalp hastalıklarının ardından dünya genelinde ikinci sırada ölüm sebebi olan inme, kan pıhtısı nedeniyle damar tıkanması veya kan damarında yırtılma gerçekleşmesi neticesinde beyne giden kan akımının bozulmasıyla meydana gelmekte.  Akut istemik inme yaşanınca beyin hücreleri ölmeye başlıyor.

RİSKİ ARTIRAN FAKTÖRLER VAR

Bilim insanları felç geçirme ihtimalinin, diyabet ve kalp hastalıkları gibi sağlık problemlerinin yükseldiğini aktardı. Yaş yükselmesinin de inme görülme sıklığını artırdığı bilinmekte. Fakat, bilim insanları nadir de olsa Kovid-19 hastası olan gençlerde ve önceden sağlık sorunları olmayanlarda da felç durumu yaşanabildiğini söyledi.

ASEMPTOMATİK VAKALAR TEHLİKELİ OLABİLİR

Bilim insanları, yaşanan felç durumunun enfekte olduktan birkaç gün sonra görüldüğünü ve koronavirüsün belirtilerini asla göstermeyenleri de etkilediğini tespit etti. Ayrıca asemptomatik vakalarda ortaya çıkan felçlerin sıklığı ile ilgili uyarıda bulunuldu. Araştırmacılar bu sebeple inme durumunda hastaneye yatırılan tüm hastalara, semptom gösterip göstermediğine bakmadan Kovid-19 testi yapılması gerektiğini açıkladı.

KOVİD-19’UN SEBEP OLDUĞU FELÇ DAHA ÖLDÜRÜCÜ

Felç durumunda cinsiyetin etkisinin olmadığını, fakat Kovid-19 olan felç hastalarının, diğer felç hastalarına göre ölüm riskinin iki kat fazla olduğu aktarıldı. Kovid-19 sebebiyle felç olan kişilerin ölüm oranın yüzde 31,5 olduğu aktarılırken, diğer felçlilerin ölüm oranının yüzde 12 olduğu bilinmekte.

İLİşKİLİ HABERLER Felç Olmak

Felç Olmak

Kalp Dengesini Bozarak Felç Geçirmeye Neden Oluyor

Kalp Dengesini Bozarak Felç Geçirmeye Neden Oluyor

Salgın Sürecinde Evcil Hayvanları Olanların Uygulaması Gereken Tedbirler

Salgın Sürecinde Evcil Hayvanları Olanların Uygulaması Gereken Tedbirler

İlk Kovid-19 Aşıları Kusurlu Olabilir

İlk Kovid-19 Aşıları Kusurlu Olabilir

İLİşKİLİ GALERİLER Felç Olan Kızın Hastalık Sebebi Herkesi Şaşkına Çevirdi

Felç Olan Kızın Hastalık Sebebi Herkesi Şaşkına Çevirdi

Konserve Kapakları Felç Ediyor!

Konserve Kapakları Felç Ediyor!

Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Kolombiya'da Kovid-19'dan Korunmak İçin Kask Üretildi

Kolombiya’da Kovid-19’dan Korunmak İçin Kask Üretildi

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.