DOLAR 32,2449
EURO 34,7098
ALTIN 2.409,05
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C

Koronavirüsün İnsan Cildi Üzerinde 9 Saat Aktif Kalabildiği Bilimsel Olarak Kanıtlandı

19.10.2020
A+
A-

Kyoto Eyalet Üniversitesi Hastanesi’nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Ryohei Hirose’nin liderliğinde gerçekleştirilen bir çalışmada, COVID-19 hastalığına neden olan SARS-COV-2 adlı virüsün, insan cildi üzerinde dokuz saate kadar aktif olarak kalabildiği ortaya çıkarıldı. Araştırmacılar, söz konusu sonuca ulaşabilmek için üniversite hastanesindeki COVID-19 nedeniyle hayatını kaybeden insanların bedenlerinde otopsi gerçekleştirdiler. 

Mevsimsel gribe neden influenza A virüsü, insan cildi üzerinde yalnızca 1,8 saat aktif kalabiliyor. Araştırmacılara göre söz konusu bulgular, COVID-19’un cilt temasıyla bulaşma riskinin mevsimsel gribe kıyasla 4,5 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. SARS-COV-2’nin cilt üzerindeki uzun aktif kalma süresi, virüsün nasıl kısa sürede tüm dünyaya yayılabildiğini de bir anlamda açıklamış oluyor.

grip virüsü covid-19 virüsü

SARS-COV-2’nin cilt üzerinde 9 saat aktif kalabiliyor olması endişe verici olsa da daha önceki araştırmalar, virüsün metal ya da bazı plastik yüzeylerde iki-üç gün aktif kalabildiğini ve enfekte etme gücüne sahip olduğunu ortaya koyuyordu. Bununla birlikte Kyoto Eyalet Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırma, virüsün insan cildi üzerindeki aktiflik süresini ortaya koyan ilk araştırma olarak kabul ediliyor.

Ryohei Hirose’nin liderliğinde toplanan araştırma ekibi, insan cildinin yanı sıra paslanmaz çelik, ısıya dayanıklı cam ve plastik yüzeylerde virüsün ne kadar aktif kalabildiğini de inceledi. SARS-COV-2, söz konusu yüzeylerde 58 ile 85 saat arası aktifliğini korurken; gribe neden olan influenza A virüsü yalnızca 6 ile 11 saat arası aktif kalabildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.