DOLAR 32,3864
EURO 34,9916
ALTIN 2.323,86
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Koronavirüs Yüzeylerden Çok Havadan Bulaşıyor

09.10.2020
A+
A-

Koronavirüs salgının başladığı günden bu yana halk sağlığı uzmanları, enfekte olma riskinin azaltılması için el yıkamanın ve yüzeyleri temiz tutmanın önemi hakkında önemli açıklamalar yapıyor.

Ancak salgın her geçen gün yayıldıkça ve mevcut verilere yenileri eklendikçe bazı bilim insanları, el hijyenine odaklanmanın önemini sorgulamaya başladı. Bu uzmanlara göre kapı kolları, asansörler, merdiven tırabzanları gibi sık kullanılan yüzeyler, salgın sürecinde o kadar da önemli olmayabilir.

San Francisco’daki Kaliforniya Üniversitesi’nden tıp profesörü Monica Gandhi, ABD merkezli bilim yayını Nautilus’a konuşarak önemli açıklamalarda bulundu. Gandhi’nin virüse yakalanmanın en kolay yolunun havadaki damlacıklar olduğunu söylemesi tartışmanın yeniden alevlenmesine neden oldu.

VİRÜS YÜZEYLERDEN BULAŞIYOR

Virüsün yüzeylerden bulaştığını belirten Gandhi, ‘Artık virüsün yayılmasının yüzeylere ve gözünüze dokunmanızdan kaynaklanmadığını biliyoruz. Çoğu vakada kişiler farkında olmadan, burnundan ve ağzından virüs yayan birilerine yaklaştığı için enfekte oluyor’ dedi.

Gandhi, bu yorumlarında yalnız da değil. Gandhi’nin açıklamasından hemen önce  New Jersey’deki Rutgers Üniversitesi’nden mikrobiyoloji profesörü Emanuel Goldman, Lancet dergisinde bir makale yayımladı. Yayımlanan makalede virüsün yüzeylerde günlerce hayatta kalabileceğine yönelik çalışmaların önemi sorguladı:

‘Benim fikrime göre virüsün cansız yüzeylerden bulaşma ihtimali çok düşük. Ancak enfekte bir kişinin öksürdüğü veya hapşırdığı bir yüzeye, öksürük veya hapşırıktan hemen sonra (bir iki saat içinde) dokunursanız risk yüksek.’

Leicester Üniversitesi’nden solunum bilimleri uzmanı Dr. Julian Tang da el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini fakat yüzeylerden kaynaklanan risklerin de abartıldığını belirtti.

Tang, el yıkamanın akut solunum yolu enfeksiyonlarını azaltmada yalnızca yüzde 16 oranında etkili olduğunu söyleyen Birleşik Krallık Acil Durumlar için Bilimsel Danışma Grubu (Sage) belgelerini örnek gösterdi.

Guardian’a konuşan Tang, cansız yüzeylere odaklanmanın, virüsün havadan bulaşma riskine karşı verilen önemin azalmasına neden olacağını belirtti.

EL HİJYENİ ÖNEMLİ ANCAK VURGULANAN KONU YANLIŞ

El yıkamaya karşı olmadıklarını ancak vurgulanan konunun yanlış olduğunu belirten Tang, şunları kaydetti:

‘Ana risk, muhtemelen insanların birbiriyle konuşmasıydı. Ama bu esnada yüzeyleri derinlemesine temizlemek için çok zaman ve para harcandı. Bu yatırımı daha önce maskelere yapmış olsaydık, el yıkama ve temizlik için harcadığımız çabayı en başta maskeye aktarsaydık, Avrupa ve Kuzey Amerika’da bu kadar büyük bir salgın olmazdı.’

İLİşKİLİ HABERLER Kovid-19'un Hava Yoluyla Bulaştığıyla İlgili Yeni Güncelleme

Kovid-19’un Hava Yoluyla Bulaştığıyla İlgili Yeni Güncelleme

Kovid-19 İnsan Derisinde 9 Saat Barınabilir

Kovid-19 İnsan Derisinde 9 Saat Barınabilir

Kovid-19 Hastalarında Nörolojik Semptomlar Görülüyor

Kovid-19 Hastalarında Nörolojik Semptomlar Görülüyor

Koronavirüs Bağırsakları da Etkiledi

Koronavirüs Bağırsakları da Etkiledi

İLİşKİLİ GALERİLER Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Macit Sonkan Koronavirüse Yakalandı

Macit Sonkan Koronavirüse Yakalandı

Selçuk Balcı Koronavirüse Yakalandı

Selçuk Balcı Koronavirüse Yakalandı

Trey Songz Koronavirüse Yakalandı

Trey Songz Koronavirüse Yakalandı

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.