DOLAR 32,2794
EURO 34,8262
ALTIN 2.440,83
BIST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Koronavirüs salgınında can kaybı 5150’ye yükseldi!

01.07.2020
A+
A-

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından satır başları:

“Bu mücadelede iyimserlerin, minik zorluklardan yılmayanların, başkalarının sağlığını kendi sağlığı gibi gözetip kollayan özverili insanların mücadelesidir. Emek verenleri, sağlık durumu camiamız namına kutluyorum. Günün sonunda kazanacak olan iyiliktir.

Salgın insanlığın gündemindeki ciddeyetini koruyor. Dünya genelinde toplam olgu 10,5 milyon can kaybının 510 bini aştığı bildirilmiştir. Toplam vaka sayılarında gerileme yerine zaman zaman düş kırıklığına yol açan artışlar olmaktadır.

Vakit galip gelmek için kısıtlarla elde edilen sonuçlar bir çaba üstünlüğü sağlamamıştır. Esas olan hayatın içinde elde edilecek sonuçtur. Başarının yeni kıstası budur.

Türkiye 83 milyon nüfusuyla süreç içinde tüm dünyada takdir toplamıştır. İnsan sağlığının adalet ettiği kıymeti gördüğünü ortaya koymuştur. Dünyaya örnek olan başarıyı kaldığımız yerden sürdürmeliyiz.

Yeni olgu sayılarımızda 1000’in altına inme başarısından sonra yakın dönemdeki artışlarla bir takım tedirginlikler yaşamaya başladık. Vaka sayılarındaki artışlar kolaylıkla yoklama altına alınabilecek artışlardır. Riske aleyhinde alınabilecek tedbirler uyulması çoğu kez kolay olan tedbirlerdir.

Yapmamız gereken tedbire yerinde seçenekleri aramaktır. Salgınla mücadele bizlerden imkansız olanı istemiyor. Virüs gerçeğini dikkate alarak hayatımıza elden geldiğince ahenk vermemizi gerektiriyor.

Hekimlerimizin, afiyet personelimizin özverisinden pekçok kez bahsettik. Onlar bu süreçte yaşam kurtaran kahramanlar olarak atama aldılar. Şimdi ortaklara, yardımcılara ihtiyaçları var.

Kurallara harmoni belirten cümbür cemaat bugünün şartlarında hayat kurtaran kahramanlardan biridir. Teminat altına alınacak hayatlardan birisi de kendi hayatımızdır. Bu salgının sağlığımızı tehdit ettiği ne kadar doğruysa bireysel hürriyetimizi bir ölçüde sınırlandırdığı da benzer şekilde doğrudur.

Tedbirlere birlikte uyarsak bağımsızlık alanımızı genişletiriz. Salgını bir sağlık durumu sorunu olmakla sınırlandırırız. Uymazsak vaka sayıların artması, virüse yakalanma endişesinin büyümesi ortak hayatımızı geriletecektir.

Virüsler ve tedbirler konusunda hatalı tanıdık bazı noktalar var. Virüsün dağıtım hızının azaldığı düşüncesi yanıltıcıdır. Hasta etme gücünün zayıfladığı yönündeki akıl bilimsel dayanaktan yoksundur. Bunlara şeref edilmesi birçoklarının hastalığa yakalanmasına, hastalığı başkalarına bulaştırmasına neden olmaktadır.

Bilim Kurulumuzca doğrulanmadıkça bu herif haberlere haysiyet etmeyin. Umutlarınızı kesinleşmemiş bilgilerle yıpratmayın. Maske ve uzaklık konusunda hatalı kanılar bulunmaktadır. Bu kurallar kendimizi ve karşımızdakini riskten korumamıza yarar.

Virüsü belirtisiz şekilde taşıyorsak bunu bilemeyiz. Virüsü haberimiz olmadan başkalarına bulaştırırız. Özellikle büyüklerimizi tehlikeye atmış oluruz.

Sosyal hayat içinde maske göstermek, ‘ben karşımdaki insana, bu hastalıkla uğraş eden topluma saygılıyım’ demektir. Hastalığı geriletmek için mesuliyet alıyorum demektir. Maske mecburiyetinin getirildiği il sayımız 60’ın üzerindedir. Başvuru büyük destek bulmuştur us olarak. Harmoni ise benzer oranda değildir. Zorunlu her durumda kullanılmamaktadır. Maske kullananların bir kısmının da başvuru koşullarında dikkatli olmadığı görülmektedir. Jurnal maskeler ertesi gün koruyuculuk özelliklerini kaybetmektedirler, her tarafta kullanılmamalıdırlar.

Tedbirlerden biri tek başına yeterli sayılmaktadır. Maskemizi takarak kazandığımız üstünlüğü mesafeden imtiyaz vererek kaybetmemeliyiz.

Toplum Bilimleri Kurulumuz salgınla mücadelede olumlu yöndeki veya risk içermesi mümkün mücadele gücünü arttırmaya karşın analizler yürütüyor. Bu kurulda üzerinde durulan şu akıl sinyâl olmuştur, bütün dünyadaki sonuçlarıyla izlenen salgın toplumumuzda dramatik etkiye yol açmıştır. Hayattaki değiştirme, izole kişisel hayat bireysel gerilimi arttırmıştır.

Sağlığın bir bütün olduğunu hiçbir yönden ihmal edilemeyeceğini unutmamalıyız. Koronavirüsün hayatımızın tek konusu olmasına izin vermemeliyiz. Kendi ruhsal hayatımızı korumak gerektiğini bilmeliyiz.

Sağlığın bir tüm olduğunu hiçbir yönden ihmal edilemeyeceğini unutmamalıyız. Koronavirüsün hayatımızın tek konusu olmasına müsade vermemeliyiz. Kendi ruhsal hayatımızı gözetmek gerektiğini bilmeliyiz.

Salgın her tarafında nüfusa kıyasla olgu sayıların asgari olduğu iller Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın.

İstikrarlı şekilde azalma bildiren 5 ilimizi anmak istiyorum; Tekirdağ iki hafta içinde yüzde 31.35 oranında azaltmıştır. Balıkesir yüzde 21.72, Samsun yüzde 20.42, Kırşehir yüzde 20.27, Düzce yüzde 19,91 oranında azaltmıştır. Gümüşhane’de iki hafta hiç olgu görülmemiştir.

Verdiğim illerin ayrıntılarını yarından itibaren bakanlığımızın web sitesinde bulabilirsiniz. Mecburi kalmadıkça toplu tören ve kutlamalardan uzakta kalmalıyız. Nikah törenleri, hasta ziyaretleri, asker uğurlamaları fakat tedbirlere tavizsiz bir şekilde uyularak düzenlenebilir. Alışverişimizi topluluk ortamlardan yapmak yerine başka seçenekler geliştirilmelidir. Tatil için kalabalıktan uzak yerler seçilmelidir.

Son 1 ayda Kovid fazla çıkan vakaların yaş ortalamasında düşüş eğilimi göze çarpıyor. azami vaka 25-45 arasında görülüyor. Hastalığı hafif atlatmak gerekçe olamaz. Virüsü bu yolla başka yakınına, annesine, babasına taşımış oluyor. Büyüklerimizi dün evde izole ederek korumayı başarmıştık. Sabırla, sebatla, kurallara uyarak bize yardım oldular. Ama bugün dünden daha pozitif risk altındalar.

Son günlerde yoğun bakım hastalarımızın artışı ve entübe hastalarımızın yaş ortalaması daha da yükselmektedir.

Hayatı eve sığdırdığımız, büyüklerimizi korumaya aldığımız avantajlarımızı koruyamıyoruz. Tedbirlere sıkı sıkıya aktarmak zorundayız. İçimizi acıtan her kontrolsüz tutum bir büyüğümüzün, bir yakınımızın hayatını kaybedecek değin riskli olabilir.

Büyüklerimize duyduğumuz sevgi ve saygımızı onları korumakla, onları riske atacak her türlü davranıştan uzak durmakla gösterelim. Tehdidin karşısına tedbiri koyalım.

Bugünkü vaka sıyımız 1192, vefat edenlerin sayısı 19, iyileşen hasta, 2311 yani vaka sayısından epey yüksek olduğunu görüyoruz. Toplam yoğun bakımdaki h asta sayımız 1035.

Bugünkü deneme sayımız 52 bin 312.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.