DOLAR 32,3212
EURO 35,0652
ALTIN 2.306,86
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Koronavirüs salgınında can kaybı 5025’e yükseldi!

24.06.2020
A+
A-

Sağlık Durumu Bakanı Koca’dan talimatlar:

Haziran ayının üç haftasını geride bıraktık. 1 Haziran’da başlayan normalleşme süreci yakında 1 ayını dolduracak. Koronavirüs salgını konusunda hak edilmiş, dayanağı sağlam bir iyimserlik içindeyiz.

Kontrol dışı olayları hariç tutarsak, bugünkü hayatımız tedbirlere ast kalarak planlarımızı uygulayacağımız bir hayattır. Kontrollü sosyal hayatla hayat kalitemiz daha da artacaktır.

Çok yakın zamana kadar sokağa kısıt olmaksızın çıkabileceğimiz günler konusunda endişelerimiz vardı. tekrar tekrar gittiğimiz mekanlar yeniden ne süre gideceğimizi bilemediğimiz mekanlardı.

Berberimiz, kuaförümüz, pastanemiz, kitapçımız kapalıydı. Hayatın en canlı tarafını gösterdiği alışveriş ortamları eski halinden uzaktı. Hastaneye bile tedavisi ertelenemeyecek durumunda gitmeyi tercih ediyorduk. Geldiğimiz nokta fazla şükür ileri bir noktadır.

Durağanlaşan yaşam hız kazandı. Bu galibiyet muhkemleştikçe özlediğimiz ne varsa tek tek geri döneceğiz. Her işin başı afiyet prensibiyle kaldığımız yerdeki yaşama temposuna yaklaşacağız.

Koronavirüsün hayatımızın sevk ve idaresini elimizden alan bir kuvvet olarak çıkmasını sağlamalıyız. Bunun için de rahatsızlık riskine karşısında bir takım kontrol mekanizmalarını bir zaman daha sıkı tutmaya mecburuz. Ağız ve burun aracılığıyla bulaşan bu virüs diğer insanlarla birarada bulunduğumuz ortamlarda koruyucu maskeyi zorunlu kılıyor. Maske virüsün yayılmasına karşısında elzemdir, ihtiyatlılık değildir mecburiyettir.

Bu tedbir benzer sosyal ortamda birbiriyle etkileşim halinde olan şahısların tamamı tarafından alınmalıdır. Bir ortamda üçümüz takıyor, birimiz takmıyorsak hepimiz aşağı yukarı risk alıyoruz demektir. Maske kullanmayan kişinin ister yakın mesafede ister ortak mekan ve işyerinde maske kullananlara karşı sorumluluğu vardır. Maske kullanmamak bireysel hukukun ihlalidir.

Herkesi bu kurala uymaya ziyafet ediyorum. Tedbir alanların üzerimizdeki hakkına riayet edelim. Bu uygar davranışa aynı medeni davranışla karşılık verelim. Bulaşma riskinin sözkonusu olamayacağı durumlarda, mesela bankta denize karşısında oturuyorsak maske şüphesiz gerekli değildir. Zorunlu durumlarda uygulanalım ama zamanla bıkkınlığa yol açmasın.

Sonbaharda tehlike beklentisi DSÖ’nün 2 gün önce yaptığı Güney Amerika için yaptığı olgu sayısı bizi uyarıyor. Bıkkınlığa düşmek, rehavete kapılmak riske başlatmak anlamına gelir. Bugüne dek 62 il merkezinde maske mecburiyeti getirilmitir. Maske bütün Türkiye’de karşılıklı sorumluluğumuzdur.

Bu zorunluluk vakaların arttığı, riskin keskin olduğu, zincirleme bulaşmanın direk verme ihtimali olan yerler için getirilmiştir. Sokağa çıkma kısıtının önemi neyse bugün aynı önemi maske ve uzaklık önleminin taşıdığını unutmamalıyız. Bu tedbiri unutmazsak samimi tokalaşacağımız günler elbette yakınlaşır.

Sıcak yaz günlerindeyiz. Bu havada maske kullanmak geçen aylardaki gibi kolay yok. Hepimiz güçlük yaşıyoruz, lütfen sıcaklara yenilmeyelim. Eğer yenilirsek vaka sayısının artışa geçeceğini, yoğun bakıma gideceğini unutmayalım.

İkinci uyarımız salgının birincil günündeki data belirsizliğinden kaynaklanan açıklığa kavuşturmak istiyorum. Koronavirüsün daha çok kış mevsiminde etkin olacağı ileri sürülüyordu. Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır, virüsün hasta etme gücünde azalma olduğu yönünde bilimsel kanı yoktur. Bu iki hatalı kanıyı günlük hayatımıza destek yapmamanızı istirham ediyorum.

Üzerinde durmak istediğim diğer nokta büyüklerimizle ilgilidir. Mevcut şartlarda büyüklerimiz, kronik hasta olanlar halen tehlike grubundadır. Tehlike grubundakilerin veya onların yakın çevresindekilerin konunun ciddiyetini unutup tedbiri aksatmamalıdır. Lütfen benzer hassasiyeti koruyalım.

Değerli gençler ülkemin tüm yaz günlerinden parlak yüzleri. Bilmenizi isterim ki, dünyada iyilik, serbest, çekicilik adına ne yapılmışsa insanlık için hangi büyük ve ileri adım atılmışsa bunların tümü sizin yaşınızda kalmayı başarabilenler göre yapılmıtır. Bilim,sanat, keşif, icat sizin yaşınızın heyecanlarını, tutkularını ebediyete nakliye işidir. Gençlik bir defa kazanç, onu hayatı her tarafında sürdürebilenler toplumları, ülkelerini dünyaları değiştirir.

Düşünülenin tersine gelecek bizi ileride beklemiyor, geleceği bize gençler getiriyor. Önümüzde hepimizin heyecanla beklediği iki sınav günü var. Birkaç ay baştan başa sizden bazı fedakarlıklar isteyen hekim ağabeyiniz olarak iki günün yaşam boyu kutlamaya değer bulacağınız galibiyet günü olmasını yürekten değerinde buluyorum.

Günümüzde meslekler kişilerle bedel kazanıyor. Zekaya, hayal gücüne, çalışkanlığa tüm meslekler benzer derecede ihtiyaç duyuyor. Pandemi boyunca toplumsal sorumluluğunun yerine getirmekle kalmadınız, örnek oldunuz. Sizlerin de bizlerden beklentileri oldu. Sınava yerinde şartların hazırlanması konusunda elimizden geleni yaptık. Bilim Kurulumuz Imtihan Önlem Rehberi hazırladı. Milli Eğitim Bakanlığımız ve ilgili kurumlar hazırlıklarını tamamlayıp sizlerle paylaştı.

Yakın günlerde yapılan diğer sınavları dikkate almalıyız. Mektep girişlerindeki yığılmalarda ailelerin etkili olduğunu biliyorsunuz. Bu sınavda yığılmanın daha az olacağını umuyoruz. Gençlere iştirak edecek aileler olursa kendilerinden imtihan merkezinin biraz uzağında beklemelerini, gruplar oluşturmamalarını rica ediyoruz.

Imtihan tarihi üstünde bir takım gündemler oluştu. Tarihin belirlenmesi tek başına bakanlığımızın yetkisi haricen olmakla birlikte başlıca düşünceyi arz etmek istiyorum. Hepimiz sizlerin yaşadığı sınavları yaşayan kişiler olarak duygularınızı anlıyor, samimi olarak hürmet duyuyoruz.

Salgın hastalığı sözkonusu olduğunda 1 ay 2 ay sonrasını öngörmek çok zordur. Sınavın ertelenmesi durumunda tehlike bugünden fazla daha büyük olabilirdi. Bugünkü gerekçeler yarın da büyüyebilir. DSÖ’nün Eylül ayı için tehlike öngörüsünde bulunduğunu konuşmamın başında belirtmiştim. Sınavın bilinmeyen bir zamandansa şu anda yapılmasına ilgili kurullar kadar öngörülmesi içten görülmektedir.

Koronavirüse aleyhinde alınacak önlemlerin sağlığımız için küskün önlemlerin yanısıra ekonomi, ticaret, imal hayatın her alanında her tarafta ivme galip gelmek için alınan önlemler olduğudur. Bütün hayatın eski temposuna yaklaşması, vaka sayıların kontrol aşağıda tutulmasına bağlıdır.

Tedbir birbirimize karşı borcumuzdur. Tüm toplumu etkileyen hastalığın kendisini, etkilerini el birliği ile yenmeliyiz. Hepinize hürmet ve selamlarımı sunuyorum.

Bugünkü vaka sayılarını devretmek istiyorum.

Özellikle yurt dışından gelen keza turistlerin ayrıca de vatandaşlarımızın hangi tedbirlerle gelişini sağlamak üzerine bir röportaj yaptık bakan arkadaşlarımızla. Özellikle 7 merkezde Antalya, Dalaman, İzmir, İstanbul’da iki merkez, Bodrum ve Trabzon almak üzere deneme merkezlerini oluşturacağız. Kapıkule ve Sarp gibi hudut kapılarında test merkezini oluşturmuş oluyoruz. Semptomu olan kişilerin ayrıca testlerini yapmak, ayrıca de tedavilerini gerçekleştirmek suretiyle bir hazırlık yaptık. Keza Türkiye’de 135 merkezde de bilhassa bu anlamda uygunluğunu verdiğimiz testler ayrıca zaten yapılmakta.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.