DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Koronavirüs Önlemleri Deri Hastalıklarına Yol Açab…

27.09.2021
A+
A-

Koronavirüs önlemi olarak elleri sık sık dezenfekte etmek deri hastalıklarını meydana getirebilir. Konuyla ilgili açıklama yapan Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir önemli noktaların altını çizdi. Detaylar haberimizde…

Koronavirüsten korunmak için sık sık, en az 20 saniye el yıkamak ve ellerin yıkanamadığı özel durumlardaysa alkol bazlı el dezenfektanlarının kullanımı büyük bir önem taşımaktadır. Bu süreçte derimizin koruyucu tabakasında bozulmalar meydana gelebilir bunun sonucunda cildimizde su kaybı artarak derimizi kurumasına sebebiyet verebilir.

Cilt kuruluğu devam ederse ve durum için gerekli önlemler alınmaz ise kızarıklık, kabalaşma, tahriş, çatlaklar, ağrı, sızlama ve kanama gibi belirtiler ortaya çıkabilir.  Bu sağlık problemine irritan egzama olarak adlandırılır.

KOVİD DÖNEMİNDE AKSESUAR KULLANMAYIN!

Konuyla ilgili açıklama yapan, Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir irritan ve alerjik egzamadan korunmanın yollarını şöyle açıkladı: ”İrritan egzamadan korunmak için ellerin çok sıcak ya da çok soğuk su ile yıkanmamasını, iyice durulanmasını ve sonrasında da cildimiz hafif nemli iken, yağ bazlı nemlendiriciler ile her el yıkama sonrası nemlendirilmesini öneriyoruz. Ayrıca dezenfektanlardan sonra da eller iyice durulanmalı ve nemlendirilmelidir.  Saat, bilezik, yüzük gibi aksesuarların bu dönemde hem enfeksiyon hem de sabun ve deterjanların bu aksesuarların altında birikerek irritan egzama riskini arttırdığı için kullanılmasını önermiyoruz.  Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise el temizliği dışındaki tüm deterjan veya dezenfektan kullanımı gerektiren, yüzey temizleme işlemleri, bulaşık, çamaşır yıkama, temizlik gibi gündelik işler sırasında mutlaka eldiven kullanılmasıdır.”

Açıklamalarını sürdüren dermatoloji uzmanı bulgulara dikkat çekerek, ”Koronavirüs enfeksiyonu sırasında beş kişinin birinde, kızarıklıklar, kurdeşen denilen kırmızı, kaşıntılı kabarıklıklar, kırmızı ya da mor nokta şeklinde döküntüler, morluklar ve içinde sıvı bulunan küçük deri kabarcıkları şeklinde deri bulgularının görüldüğü bildirilmiştir. Son dönemde, kırmızı ya da mor nokta şeklinde döküntüler, morluklar, dantel benzeri morumsu renk değişiklikleri çoğunlukla korona virüs ile enfekte çocuk olgularda bildirilmiştir. ” diye belirtti.

BU İLAÇLAR KOVİD-19 RİSKİNİ ARTIRIYOR

Her hangi bir cilt hastalığının koronavirüs enfeksiyonu için risk oluşturmadığının altını çizen Demir, ”Bazı dermatolojik hastalıkların tedavisinde hastalığın şiddetine ve organ tutulumuna göre  bağışıklık sistemini baskılayan veya düzenleyen; kortizon, azatioprin, metotreksat, siklosporin ve biyolojik ajanlar gibi çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu hastalıkların başında pemfigus gibi otoimmun büllü hastalıklar, sedef hastalığı, bağ dokusu hastalıkları, Behçet hastalığı ve damar iltihapları gelmektedir.  Bu hastalıkların tedavisinde kullanılan, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar koronavirüs enfeksiyonuna yakalanma riskini veya koronovirüs enfeksiyonunun şiddetini arttırabilir. Özellikle bağışıklık sistemini baskılayan birden fazla ilaç kullananlar ile yaşı 70 ve üzeri olanlar, kalp ve damar hastalıkları, akciğer hastalığı, diyabet veya böbrek hastalığı gibi ek hastalığı olanlarda bu risk daha da artmaktadır.” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.