DOLAR 32,3796
EURO 34,6564
ALTIN 2.411,99
BIST 10.116,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Koronavirüs Havada Asılı Kalır Mı?

26.07.2020
A+
A-

Bazı bilim insanlarına göre, damlacık dışında havada bulunan taneciklerin Koronavirüs’ü taşıyabildiğini söylemektedirler. Yani hasta birinin bulunduğu kapalı ortamdaki hava, hasta oradan ayrılsa da bulaştırıcı özelliğinin bulunduğu düşünülmektedir.

HAVADA BULUNAN TANECİİKLERDE ASILI KALIYOR

Koronavirüs Çin’in sınırlarını aşıp dünyaya yayıldığında, bilim insanları virüsün hapşırık ya da öksürüğün ardından sonra damlacık yoluyla yayıldığını ve virüslü damlacıkların solunması ile hastalığın bulaştığını söylemektedirler. Dünyanın önde gelen sağlık kuruluşları savunulan bu tezi destekledi. Ortaya konulan en güçlü tez de şimdilik budur. Ancak bir grup bilim insanı daha fazlasının olduğunu düşünüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne Koronavirüs’ün bulaş tanımını güncelleme çağrısı yapan 32 ülkeden 239 bilim insanı, damlacık dışında havada bulunan taneciklerin de virüsü taşıyor olabileceğini savunmaktadırlar. Bilim insanlarına göre bu parçacıklar da insanları enfekte edebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre virüsün sadece entübasyon gibi tıbbi müdahalelerin ardından havadan bulaşabilmesi mümkün.

NADİR DURUMLARDA HAVADA KALIR

Uzmanlar, uzun süre kapalı ortamda kalan insanların enfekte olma ihtimalinin yüksek olmasını, virüsün parçacıklar yoluyla taşınmasından beklenenlere paralel olabileceğini düşünüyor. Uzmanların bu tezlerini destekleyen bazı durumlar da var. Bir koro üyesinin enfekte olmasından sonra korodakilerin yüzde 87’sinin Koronavirüs testlerinin pozitif çıkması, enfekte bir kişinin bulunduğu restoranda klimanın oluşturduğu hava akımı nedeniyle dokuz kişiye virüs bulaştırmış olası bir durumdur. Uzmanlar, Almanya’daki bir et fabrikasında bin 500 kişinin enfekte olmasının sorumlusu olarak da fabrikadaki hava dolaşımına dikkatleri yoğunlaştırmaktadır.

DESTEKLEYİCİ KANITLAR YOK

Uzmanlar, belirli durumları virüsün havada taşınabileceğine kanıt olarak gösterse de doğal yollarla virüsün havada taşınabileceğine dair destekleyici olabilecek güçlü kanıtların olmadığını belirtildi. Bu görüş karşısında çekimser kalan bir kesimde ellerindeki verilere göre, virüsün nadir durumlarda havada taşınabileceğinin mümkün olduğunu düşünmektedirler.

Eğer Koronavirüs damlacıklar dışında havada da taşınabiliyorsa, bu sanıldığından daha bulaşıcı bir yapıda olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte yürüttüğümüz normalleşme sürecinde de düzenlemelere gitmemiz gerekir. Özellikle önerilere uymaya devam etmeli, Koronavirüs’ün şansını en aza indirmeliyiz.

VİRÜSÜN HAVADA TAŞINMASI NE DEMEK?

Uzmanlara göre bir maddenin havada taşınıyor olması, o maddenin bir süre havada kalabileceği anlamına gelmektedir. Söz konusu bulaşıcı bir hastalık olduğunda havanın da virüsü bulaştırıcı olabileceği anlamını ortaya çıkarmaktadır. Yani kapalı bir ortamda hasta biri bulunduysa, oradaki hava hastanın ayrılmasından sonra da bulaştırıcı olabilmektedir. Uzmanlara göre, solunum damlacıkları havadaki taneciklerden farklı olarak daha ağır ve yere inme süreleri daha düşünüldüğünden daha kısadır.

İLİşKİLİ HABERLER Coronavirüs’ü Unutturan Sıcaklıklar Endişelendiriyor

Coronavirüs’ü Unutturan Sıcaklıklar Endişelendiriyor

Coronavirüs Aşı Çalışmalarında Sona Gelindi

Coronavirüs Aşı Çalışmalarında Sona Gelindi

Coronavirüs'ten Dolayı Kalp, Akciğer, Böbrekte De Tehlikede!

Coronavirüs’ten Dolayı Kalp, Akciğer, Böbrekte De Tehlikede!

Coronavirüs’ü Yavaşlatan Besin

Coronavirüs’ü Yavaşlatan Besin

İLİşKİLİ GALERİLER Türkiye'de Coronavirüs Son Durum

Türkiye’de Coronavirüs Son Durum

İstanbul'un O İlçesinde Salgın Kol Geziyor

İstanbul’un O İlçesinde Salgın Kol Geziyor

Aslışah Alkoçlar: Pandemiden Maddi Olarak Etkilenmedim

Aslışah Alkoçlar: Pandemiden Maddi Olarak Etkilenmedim

Coronavirüsü Yenen Cansın Çekili Tedavi Sürecini Anlattı

Coronavirüsü Yenen Cansın Çekili Tedavi Sürecini Anlattı

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.