DOLAR 32,2570
EURO 34,8086
ALTIN 2.410,20
BIST 10.279,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C

Koronafobi Nedir? Belirtileri Neler, Tedavisi Var mı?

24.03.2020
A+
A-

“Kendiniz veya sevdiklerinizin sağlığıyla ilgili korku ve endişe, uykusuzluk ya da aşırı uyuma hali, iştahsızlık ya da aşırı yeme isteği, dikkati toparlamakta ya da konsantre olmakta zorluk, kronik sağlık sorunlarının kötüleşmesi, alkol, sigara ya da diğer ilaçların kullanımının artması.”

Evde tamamen izole bir hayat sürerken bile günlük rutinin devam ettirilmesini öneren Dr. Kendirlioğlu, evden çalışma sistemine geçen kişilerin çalışma saatlerini işe gidiyormuş gibi planlayabileceğini ifade ederek, “Sürekli evde kalmak uyku saatlerinin kaymasına neden olabilir. Bunu engellemek için daha önceki yatış ve kalkış saatlerinizi uygulayın. Yemek rutininizi değiştirmeyin. Bu süreci kendinizi geliştirmek ve kendinize yatırım yapmak için bir fırsat olarak görmelisiniz,” şeklinde konuştu.

KORONAFOBİYE BAŞ ETMENİN YOLLARI

“Eğer hafif de olsa hastalık belirtileri varsa veya şüpheli kişilerle temas öyküsü varsa 14 gün kendinize mutlak izolasyon uygulayın” diyen Dr. Kendirlioğlu, bu süre zarfı içerisinde herkesin zihinsel dayanıklılığını arttırması gerektiğini ifade ederek, yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

Coronavirüsü ile ilgili konuşmaya ve virüs hakkında haberler dinlemeye gereğinden fazla maruz kalmamaya özen gösterin. Devamlı olarak bunun hakkında konuşmak endişeye neden olur. Vücudunuza iyi bakın. Sağlıklı besinler tüketerek dengeli yemeye çalışın. Düzenli olarak egzersiz yapın. Her sabah evinizde yapabileceğiniz basit aerobik hareketler güne zinde başlamanıza yardımcı olacaktır. Endişe ve kaygınızı azaltarak, moralinizi yükseltebilirsiniz. Uyku saatlerinize dikkat edin. Alkol ve tütün ürünlerinden uzak durun. Kendinizi rahatlatmak için bu durumun geçici olduğunu sık sık hatırlamaya çalışın. Normal hayatınıza dönmek, kendinizin ve çevrenizdekilerin moralini yüksek tutmak için sevdiğiniz aktiviteleri birlikte yapmaya çalışın. Görüntülü konuşma ile arkadaşlarınız veya aile üyenizle sık sık iletişime geçin. Virüs veya salgın ile ilgili konuşamamaya çalışın. Gelecek ile ilgili olumlu planlar yapmaya çalışın. Evin dışına çıktığınız zaman kalabalık olan ortamlarda bulunmaktan ve toplu taşıma araçlarını kullanmaktan kaçının, sosyal mesafeye dikkat ederek sağlıklı ilişkileri sürdürün. İnsanlarla aranıza en az 2 metre mesafe koyun. Umudunuzu koruyun ve olumlu düşünmeyi sürdürün. Covid-19 hakkında yalnızca güvenilir bilgileri paylaşın. Doğru bilgileri paylaşmanız başkalarının korkularını yatıştırmanıza ve onlarla bağ kurmanıza da yardımcı olur.

KORONAFOBİ’NİN BELİRTİLERİ NELER?

Evdeyken bile devamlı el yıkamak, Ellerinizi yıkayamadığınızda çok büyük korku ve endişe hissetmek, Gerçekçi olmayan düşüncelere kapılmak, Korku hissetmek, Kalp çarpıntısı, Nefes düzensizliği Öfke

İLİşKİLİ HABERLER Adalet Bakanı, Adalet Hizmetlerinde Coronavirüse Karşı Alınacak Tedbirlerle İlgili Açıklama Yapacak

Adalet Bakanı, Adalet Hizmetlerinde Coronavirüse Karşı Alınacak Tedbirlerle İlgili Açıklama Yapacak

Milli Sporculardan Coronavirüs Mesajları!

Milli Sporculardan Coronavirüs Mesajları!

Çağlayan Adliyesi'nde Hakim ve Personele Coronavirüs Karantinası

Çağlayan Adliyesi’nde Hakim ve Personele Coronavirüs Karantinası

İran'dan ABD'ye Coronavirüs İthamı

İran’dan ABD’ye Coronavirüs İthamı

İLİşKİLİ GALERİLER Evangeline Lilly Coronavirüs Açıklamasıyla Tepki Çekti

Evangeline Lilly Coronavirüs Açıklamasıyla Tepki Çekti

Coronavirüse Yakalanan Burak Akkul’un Sağlık Durumuyla İlgili Yeni Gelişme

Coronavirüse Yakalanan Burak Akkul’un Sağlık Durumuyla İlgili Yeni Gelişme

Özge Ulusoy Coronavirüs Nedeniyle Yapılan Uyarıları Ciddiye Almayanlara Tepki Gösterdi

Özge Ulusoy Coronavirüs Nedeniyle Yapılan Uyarıları Ciddiye Almayanlara Tepki Gösterdi

Kadir İnanır’dan Dikkat Çeken Coronavirüs Paylaşımı

Kadir İnanır’dan Dikkat Çeken Coronavirüs Paylaşımı

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.