DOLAR 32,2570
EURO 34,8086
ALTIN 2.410,20
BIST 10.279,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C

Körlüğe Niçin Oluyor!

02.06.2020
A+
A-

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hatice Iftihar, Glokom hakkında önemli bilgiler paylaşarak, “Gözün basıncının artmasıyla ilintili olarak, uzun vadede arkadaki tarafta yer alan ve çok hassas olan göz sinirinin harabiyeti ile sonuçlanan bir hastalıktır. Gözün basıncı normalde 9-20 arasındadır, bunun uzun zaman yüksek olması sonucunda oluşan göz hasarıdır Glokom,” dedi.

KÖRLÜK NEDENLERİ ARASINDA İKİNCİ SIRADA YER ALIYOR

Glokom’un toplum içerisinde görülme oranının %3 olduğunu bildiren Op. Dr. Övünç, “Glokom dünyada da körlük nedenleri aralarında 2’nci sıradadır, belirti vermeyen ve sinsi ilerleyen bir hastalıktır,” ifadelerini kullandı.

Glokom tanısının genelde rutin muayenelerde göz tansiyonu ölçümünde tespit edildiğini ifade eden Dr. Onur, bu sayede hastalığın daha semptom vermeden erken evrede tespit edilebileceğini söyledi.

Aile de yatkınlığı olan, 40 yaş üstü kişilerde Glokom görülme oranının fazla daha yüksek olduğunu ifade eden Dr. Övünç, çok nadir de olsa çocuklarda da Glokom’un görülebildiğini aktararak, “Yenidoğan bebeklerin rutin göz muayenelerinde bu nesil sorunlar belirlenebilir, doğumsal Glokom’da gözün renkli kısmı daha büyük, göz ışığa daha sağduyu oluyor ve çok dar teşhis konuyor.

Çocukların ilkokuluna başlamadan önce en az 3 kere göz doktoruna görünmesi gerekiyor. Yenidoğan bebek ilk iki aylık iken ardından anaokuluna ve ilkokula başlamadan önce muayeneye gelmesi gerekiyor çocukların,” dedi.

BAZI İLAÇLAR GÖZ TANSİYONUNUN YÜKSELMESİNE NIÇIN OLUYOR

Glokom hastalığında gecikmiş vakalarda çok büyük problemler yaşanabileceğini bildiren Göz Doktoru Op. Dr. Iftihar, şu açıklamalarda bulundu:

“Her göz tansiyonu yüksekliği Glokom olmayacağı gibi bazı düşük tansiyonlarda da tetkikler sonucunda Glokom saptama edilebilir, buna ise; düşük tansiyonlu Glokom deriz. Migren hastalarında düşük ve yüksek kan basıncı hastalarında, dolaşımsal hastalıklarda, şeker hastalarında Glokom görülme oranı artar. Bazı ilaçlar bilhassa kortizon ilaçlarının uzun zaman ağızdan alınanları, Göz Tansiyonu’na ve Katarak’ta neden olabiliyor. Hastalara verdiğimiz bir takım göz damlaları da tekrar uzun vadede göz tansiyonuna niçin oluyor, bu damlalar doktorun belirttiği süreden uzun kullanılmamalı, gelişi güzel kontrolsüz kullanılan bu damlalar ciddi sorunlara niçin olabiliyor. Ailesinde Glokom olan ve 40 yaşın üstündeki kişiler mutlaka yılda 1 kez göz doktoruna gitmeli ve göz tansiyonu ölçülmeli.”

TEDAVİYE UYARLAMAK ÇOK ÖNEMLİ

Glokom tedavisinin doktorun belirlediği şekilde ve uyumlu olarak uygulanmasının yaşamsal ağırlık taşıdığının altını çizen Dr. Övünç, “Glokom çare edilmezse körlüğe niçin oluyor ve en fena tarafı ise bunun geri dönüşü yok” şeklinde konuştu. Glokom’da çare yöntemleri hakkında da bilgilendiren Hatice Övünç, “Artık elimizde fazla dağıtılmış ve etkili alternatif damlalar var, ara sıra 30 olan bir tansiyonu tek bir damla ile düşürebiliyoruz. Bu olmazsa lazer tedavileri devreye giriyor, bunlarla da tansiyonu belirli seviyelere indirebiliyoruz. Emrindeki düzeni kontrollere devam edilmeli, ara sıra ilacın emrindeki etkileri olabiliyor, kızarıklık batma gibi, lazerle de netice alınmazsa cerrahi yöntemler devreye giriyor,” diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Göz Sağlığımızı İçin Neler Yapmalıyız?

Göz Sağlığımızı İçin Neler Yapmalıyız?

Güneş Gözlüğü Takarken Göz Sağlığınızdan Olmayın

Güneş Gözlüğü Takarken Göz Sağlığınızdan Olmayın

Göz Sağlığınızı Bu Basit Önerilerle Koruyun

Göz Sağlığınızı Bu Kolay Önerilerle Koruyun

Göz Sağlığınızı Korumak İçin Yapmanız Gerekenler

Göz Sağlığınızı Korumak İçin Yapmanız Gerekenler

İLİşKİLİ GALERİLER Göz Sağlığına İyi Gelen Besinler

Göz Sağlığına İyi Gelen Besinler

Bu Çay Göz Sağlığınızı Koruyor!

Bu Çay Göz Sağlığınızı Koruyor!

Kırmızı Biberin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Biberin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Akciğer Sağlığı İçin Protein Tüketimi Çok Önemli

Akciğer Sağlığı İçin Protein Tüketimi Çok Önemli

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.