DOLAR 32,4151
EURO 34,8070
ALTIN 2.419,64
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Kör farelere ışığı görme yetisi kazandırıldı

12.10.2022
A+
A-

Bilim insanları kör farelere ışığı görme yetisi kazandırdı

Independent Türkçe’de yer alan habere göre
bilim insanları, doğuştan körlüğe sahip yetişkin farelere görme yetisini geri kazandırdı.

ABD’deki Kaliforniya Üniversitesi, Irvine’den araştırmacıların deneyde kullandığı fareler, doğuştan körlüğe veya doğumda ciddi görme bozukluğuna neden olan “leber konjenital amaurosis” (LCA) adlı bir rahatsızlığa sahipti.

Göz retinasını etkileyen ve nadir görülen kalıtsal rahatsızlık, görme yetisinde rol oynayan çok sayıdaki genden herhangi birinin mutasyona uğramasıyla ortaya çıkıyor.

Bilim insanları bunu tedavi etmek için retina implantları, gen düzenleme teknolojisi lerini ve ilaç tedavileri üzerinde çalışıyor.

Son dönemde ise retinayı hedefleyen sentetik bileşikler, “çubuk fotoreseptör” adı verilen yapılarla ilgili mutasyonlara karşı özellikle umut veriyor.

Gözün arkasında yer alan çubuk fotoreseptörler, loş ışığı algılamaya yarıyor. Bu yapılar, ışığı elektrik sinyallerine dönüştürmek için bir dizi biyokimyasal reaksiyonu kullanıyor.

Araştırmacılara göre sentetik retinoidlerle (A vitaminiyle ilişkili kimyasal bileşikler) LCA hastalarını tedavi etmek mümkün.

Daha önce sentetik retinoidlerin doğrudan göze enjekte edilmesiyle çocuklardaki bazı görme kayıplarının telafi edilebileceği keşfedilmişti.

Beynin görme sisteminin erken yaşlarda oluştuğu ve güçlendiği düşünülüyor. Bu nedenle bilim insanları tedavinin yetişkinlerde nasıl sonuç vereceğinden emin değil.

Hakemli bilimsel dergi Current Biology’de yayımlanan yeni makalenin yazarları, bu sorunun cevabını bulmak için harekete geçti ve tedaviyi yetişkin fareler üzerinde denedi.

Kemirgenlere 7 gün boyunca sentetik retinoid uygulandı. 27 gün devam eden tedavinin sonucunda hayvanların ışık duyarlılığı ve ışığa yönelme davranışlarını kısmen geri kazandığı görüldü.

Tedaviden 9 gün sonra, görme korteksinde çok daha fazla nöronun optik sinirler tarafından aktive edildiği anlaşıldı.

Bu da gözden görsel kortekse bilgi taşıyan merkezi sistemin, yetişkinlerde bile retinoid tedavisiyle önemli ölçüde düzeltilebileceği anlamına geliyor.

Nörobiyolog Sunil Gandi, “Açıkçası, tedavinin görmeyle ilgili beyin devrelerini bu seviyede kurtarmasına şaşırdık” diye konuştu:

Görmek, sağlam ve işleyen retinadan daha fazlasını gerektirir. Beyne sinyaller gönderen gözde başlar. Görsel algının gerçekten ortaya çıktığı yer, beynin merkezi devreleri.

Şimdilik hayvanlar üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Ancak gelecekte sinirbilimciler, bu tedaviyi LCA hastası yetişkinlerde de deneyebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.