DOLAR 32,5515
EURO 34,9912
ALTIN 2.426,58
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Kontakt Egzamanın Artmasına Neden Oldu

31.08.2020
A+
A-

Özel bir hastanede Dermatoloji Uzmanı olan Dr. Ali Rıza Başaran, koronavirüsten korunmak için kullanılan dezenfektan, kolonya ve sabunun çok fazla kullanılmasının, ciltte sorun oluşturacağını belirtti. Ayrıca kullanılan bu ürünlerden dolayı ciltte kuruluk, kızarıklık ve çatlama oluştuğunu belirten Uzm. Dr. Başaran, bu durumun ciltte kontakt egzamaya yol açtığını ifade etti.

Covid-19’dan korunmak ve temizlik için tek bir ürün kullanılmasının yeterli olacağını belirten Uzm. Dr. Başaran, cildin altında bulunan yağ tabakasının zamanla incelebileceğini söyledi. Kolonya ve dezenfektan kullandıktan sonra direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalınmaması uyarısında da bulunan Başaran, bu durumun ‘kontakt egzama’yı arttırabileceğini söyledi.

YÜZÜNÜZE DEZENFEKTAN VE KOLONYA SÜRMEYİN

Son günlerde herkes Covid-19’dan korunmak için çok sık dezenfektan ve kolonya kullanıldığını ifade eden Başaran, ‘Dezenfektanların çoğu alkol içeren maddelerdir. Bu dönemde dermatolojik hastaların çoğu sürekli dezenfektanla birlikte sabun ve kolonya da kullanıyor. Bu da kontakt egzama dediğimiz bir şeyin temas etmesinden dolayı oluşan egzama hastalıklarına neden oluyor. Eskiden sadece ellerimizde görürdük, şimdi ise kullandığımız dezenfektan ve kolonyaya bağlı yüzümüzde de görülüyor. Hatta bazı hastalar yüzüne kolonya ve dezenfektan sürüyor. Bu nedenle kontakt egzama dediğimiz hastalıklar yaygınlaştı’ diye konuştu.

TEK BİR ÜRÜN KULLANIN

Dezenfektan, kolonya ve sabun kullanımında fazlaya kaçılmaması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Başaran, ‘Dışarıya çıkıp geldiniz ve ellerinizi yıkadınız. Sadece bir ürün kullanın. Ya dezenfektan ya kolonya ya da sabun kullanın. 3’ünü bir arada kullanmanın hiçbir faydası yoktur. Herhangi bir virüsün veya bakterinin ölmesinde tek bir ürün zaten etkili olacaktır’ şeklinde konuştu.

GÜNEŞE MARUZ KALMAK KONTAKT EGZEMAYI ARTTIRIYOR

Başaran, ‘Antalya gibi güneşi bol olan şehirlerde dezenfektan ve kolonya sürdükten sonra dışarı çıkıp, güneşe maruz kalmak, ekstra Kontakt egzamaya neden oluyor. Bu açıdan her şeyde olduğu gibi burada da aşırıya kaçmamak önemlidir’ dedi.

KONTAKT EGZAMA NEDİR?

Kontakt egzama hakkında da detaylı bilgi paylaşan Uzm. Dr. Ali Rıza Başaran, konuşmasına şu şekilde devam etti:

‘Kontakt egzamayı her yerde görürüz. Örneğin suyun içerisinde yosunlarla ya da deniz analarıyla temas ettiğinizde de yine kontakt egzama olur. Kontakt temas demek, o maddenin temasına bağlı oluşan kuruluklar, kızarıklıklar ve kaşıntılardır. Evin içerisinde sabunla aşırı derecede ellerimizi yıkarız. Yavaş yavaş ellerimiz kurur, kızarmaya başlar, işte bu da bir tür kontakt egzamadır.

Kimyasal maddenin ciltle temas etmesidir. Sonuçta dezenfektan da bu ürünlerin içine giriyor. Kızarıklıklar, kaşıntılar daha sonra çatlamalar, yarıklar oluşmaya başlayacaktır. Elimizi dezenfektanla yıkadık, 3-4 saat sonra tekrar yıkama ihtiyacımız oldu, burada kolonyayı kullanalım, tekrar ihtiyacımız oldu, sabunla yıkayalım. Ama aynı seansta hepsinin aynı anda kullanılması uygun değildir.’

İLİşKİLİ HABERLER Koronavirüs Tedavisinde İnsanlı Testler Başladı

Koronavirüs Tedavisinde İnsanlı Testler Başladı

İlk Koronavirüs Aşısı Yapılan Jennifer Haller Aşının Etkilerini Anlattı

İlk Koronavirüs Aşısı Yapılan Jennifer Haller Aşının Etkilerini Anlattı

Koronavirüsle İlgili Büyük Gelişme! Bu Madde Virüsü Öldürüyor

Koronavirüsle İlgili Büyük Gelişme! Bu Madde Virüsü Öldürüyor

Koronavirüs Aşısının Obezite Hastalarında Etkisi Az Olabilir

Koronavirüs Aşısının Obezite Hastalarında Etkisi Az Olabilir

İLİşKİLİ GALERİLER İnternet Altyapısı Koronavirüse Karşı Ne Durumda?

İnternet Altyapısı Koronavirüse Karşı Ne Durumda?

Türkiye'de Coronavirüs Son Durum

Türkiye’de Coronavirüs Son Durum

Koronavirüs Salgınını Ortaya Çıktığı Wuhan’dan Şaşırtan Görüntüler

Koronavirüs Salgınını Ortaya Çıktığı Wuhan’dan Şaşırtan Görüntüler

Yeni Dövme Trendi: Koronavirüs

Yeni Dövme Trendi: Koronavirüs

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.