DOLAR 32,5560
EURO 34,8671
ALTIN 2.427,11
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Kolonyada bayram havası!

15.05.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nden Duygu Erdoğan’ın haberine tarafından Türkiye’nin koronavirüs salgınıyla mücadelesinin simgelerinden biri de kolonya oldu! Misafir kültüründe önemli bir yeri olan kolonya, şu günlerde kişisel hijyen ve dezenfeksiyonda önemli bir rol oynuyor.

Kullanım alanı genişleyen kolonya bayramda ziyaretler yapılamasa da manâlı bir hediyelik olarak öne çıktı. Online satış kanallarında kolonya ve bayram şekeri/çikolatası paketleri bu sene satışlarda ağırlığını hissettirecek gibi görünüyor.

Salgının dünyada çabucak yayıldığı günlerde oluşan kolonya kuyrukları artık değil. Fabrikalar tatmin edici ürünü sağlarken, ikametlere tedarikte de doygunluk seviyesi sağlandı. Bu kapsamda kolonyada ihracata önem verilmeye başlanırken, üreticiler yurt içinde fazla artı ürün olduğunu iletiyor.

Zam gözükmüyor

Senso Kozmetik Idare Heyeti Başkanı Nadir Yorgun, 24 Mayıs’ta başlayacak Ramazan Bayramı öncesinde kolonya talebinin yeni bir artış gösterdiğini dile getirdi. 50 yıldır Marmara Kolonya’nın üretimini sürdürdüklerini hatırlatan Bitkin, Düzce Taşköprü’de yer alan ve Türkiye’de en yüksek kapasitelerinden birine sahip fabrikalarında günlük üretimi iki katına çıkardıklarını söyledi. Bezginlik, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Halkımızın bilhassa 80 derece içki içeriğine sahip kolonyayı dezenfektan olarak kullanması talebi artırdı. Bayramda kolonya satışlarında yükselme öngörüyoruz. Bu dönemde en değerli bayram hediyesi kolonya olacak diye düşünüyoruz. Keza online satış kanalları aracılığı ile insanlar sevdiklerini ziyaret edemeseler bile onların adreslerine kolonya yollayabiliyor. Biz büyüyen hammadde maliyetlerine karşın üretimimize devam edip, fiyatlarımızı artırmadan tüketiciye ulaştırmaya çalışıyoruz. Bayramda fiyat artışı yapmayacağız.”

Yeni firmalar sahada

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, 2019 Ocak – Nisan döneminde 2.7 milyon dolar olan kolonya ihracatı, bu yıl benzer dönemde 7.5 milyon dolara ulaştı. Yükselme trendinin ihracat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla daha da artacağını bildiren İKMİB Başkanı Adil Pelister, “Fabrikalarımızın üretim kapasitesi çok yüksek, daha önce anlık bir yüksek talep aleyhinde sadece etil içki tedarikinde bir sıkıntı vardı. Bu da yakıt türlerine etanol harmanlanmasına ilişkin yükümlülüklerin askıya alınmasıyla giderilmişti. Şu Anda bollaştı. Yeni firmalar da üretime girdi” diye konuştu.

Avrupa’da yerleşiyor

Adaletli Pelister, tüm dünyada ve Türkiye’de ağır ağır kendini hissettiren normalleşme süreçlerine karşın temizleme, hijyen ve dezenfektan konusundaki alışkanlıkların yerleşeceğini düşündüklerini vurguladı. Rahatlıkla iç tedarikin karşılandığını bildiren Pelister, “2.5 milyon litre olan aylık kapasite, 3 milyon litreye çıktı. Bilhassa Avrupa ülkeleri, orada yaşamış Türk vatandaşları doğruca kolonya ile daha yakından tanışmıştı. Tekrar Türklerin yoğun olduğu yerler başta edinmek üzere Avrupa’ya ihracat fazla arttı. Artık cümbür cemaat kolonya ile tanışıyor. Yine KKTC, İran ve Irak’a önemli artma var. Dezenfektanda da benzer şekilde büyük bir alaka var” dedi.

Cildinizi tahriş etmeyecek değin

Adil Pelister, dezenfektanların kullanımına ilişkin bir bilgi paylaşarak, “Yarım saatte bir göstermek cildi tahriş ediyor, günde en fazla beş defa kullanılmalı. Geri kalan sürelerde ise sabunla el yıkayıp temizlemek daha iyidir” dedi.

Borel fiyatta denge sağladı

Etil alkol ithalatçılarından Alkomed firmasının kurucusu Oğuz Şanal, salgının yoğun yaşandığı dönemde ihracat kısıtlamasıyla, firmaların tüm üretimini yurt içi talebe yönlendirdiklerini hatırlattı. Bu süreçte dünyada da bir dayanışma yaşandığını gösteren Şanal, “Dezenfektan talebine yetişmek için ülkeler etil alkol tedarikine yetişemiyordu. Litre fiyatı önce 2 dolar, arkasında 3 dolara yaklaşmıştı. Derhal ise 1.8 dolara geriledi. Dünyada para kazanmaktan ziyade, insan sağlığı öne alınarak ürün tedariki sağlandığını gördük ve çok mutlu olduk. 1.5 aydır bilhassa Bulgaristan bize etil içki erişiminde çok asistan oldu. Ayrıca ‘Borel’ markasının piyasaya girmesi de, yeni bir dengelenme getirdi. Fiyatlar artık olağan seyrinde. Toplumumuzda zaten kolonya alışkanlığı vardı ama artık el tipi dezenfektanlarla birlikte el tipi çeşit çeşit kolonya da cepte taşınıyor” diye konuştu.

Yatırım radarına girdiler

Koronavirüs mücadelesinde Türklerin kolonya kullanımı yabancı ülkelerde de haberlere konu olmuş, yaşanan kolonya kuyrukları dikkat çekmiş, kolonya firmalarıyla görüşmeler yapmışlardı.

Bu süreçte yatırımcılar da Türk kolonya firmalarıyla mülâkat yapmıştı. Köklü kolonya markalarından Eyüp Sabri Tuncer’e yabancı bir şirketten ortaklık teklifi geldiği açıklanmış, milliyet.com.tr’ye yorumlama yapan Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkanı Engin Tuncer, kabul etmediklerini ve bundan sonraki süreçte de ortaklık düşünmediklerini dile getirmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.