DOLAR 35,4231
EURO 36,4685
ALTIN 3.046,05
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cts 10°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

Kolera Nedir?

05.03.2020
A+
A-

Genel olarak hafif ve semptom göstermeden seyreden hastalık bazen şiddetlenebilir ve eğer tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Bulaşıcı bir hastalık olan kolera ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkmış ve 1827-1975 yılları arasında tüm dünyaya yayılmıştır. Sadece insanlarda görülen bu hastalık gelişmekte olan ülkelerde oldukça önemli bir sağlık sorunudur. Mülteciler ve göçler koleraya yakalanma riskinin artmasına neden oluyor. Özellikle kurak ve çöllerle kaplı bölgelerde ve yaz aylarında daha sık görülür.

KOLERA NEDİR?

Doğal afetlerden etkilenen ve savaşan toplumlar ile yoksul kalabalık gruplarda kolayca yayılarak ölümcül sonuçlara neden olan kolera hastalığı, vibrio cholerae bakterisinin ince bağırsakta oluşturduğu bir enfeksiyondur. Vibrio cholerae, ince bağırsakta protein yapıya sahip ve enterioksin adı verilen bir zehrin üremesine neden olur. Enterioksin, ince bağırsakların duvarında yer alan epitelyum hücrelerinden adenil sikloz adlı bir enzimin salgılanmasına neden olur. Bu enzim sikloz endorozinin 3,5 monofosfat adlı bir maddenin üretimini artırarak vücut sıvısının boşluğa geçmesine neden olur. Vücuda alınan sıvı ve elektrolitler ince bağırsaklardan geri emilmeden dışarıya atılır ve ciddi hastalık belirtileri patojen bakterinin vücuda alınmasını takip eden ilk 6-48 saat içinde kendini göstermeye başlar.

KOLERA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kolera hastalığının ilk belirtisi şiddetli ishaldir. Çok sulu ve ağrısız olarak başlayan ishale kusmada eşlik ettiğinde koleradan şüphelenmeye başlanır. Bu belirtilerin yanı sıra aşağıda sıraladığımız belirtileri de görülebilir;

Sıvı kaybından dolayı şok, Karın ağrısı ve karın şişliği, Kusma ve ishal nedeniyle vücuttan elektrolitlerde de kayıp yaşanır ve buna bağlı olarak kas krampları gelişir, Solunum yetersizliği ve morarma, Ağızda kuruluk ve koleraya özgü kısık ses, Gözler çöker, karın çöker, cilt kırışır, Düşük tansiyon, bitkinlik, halsizlik ve inleme, Nabız yükselmesi, Aşırı susama.

KOLERA NEDENLERİ NELERDİR?

Kolera hastalığının nedeni vibrio cholerae olarak adlandırılan patojen bir bakteridir. Kanalizasyon suyunun içme suyuna karışması, hastalığın en önemli yayılma nedenlerinden biridir. Mikrobun karıştığı suyun içilmesi ya da kullanılması vücuda girişi için yeterli olur. Kirli su ile sebze ve meyvelerin yıkanması, sebze ve meyvelerin yıkanmadan tüketilmesi koleranın bulaşma nedenleri arasındadır. Kolera hastasının kullandığı tabak, bardak, çatal ile yemek yemek,  havlusunu kullanmak, çamaşırlarını giymek hastalığın bulaşmasına neden olur. Kâğıt paralar ve karasinekler de koleranın yayılmasında önemli rol oynar. Az pişmiş ve çiğ deniz ürünlerinin tüketilmesi de kolera hastalığına yakalanma riskini yükseltir.

KOLERA TANISI NASIL KONULUR?

Koleranın kuluçka süresi 6 saat ile 48 saat arasında değişiklik gösterir. Ağrısız bir ishal vardır ve dışkı bağırsaklardan boşalma şeklindedir. Kokusuz ve pirinç suyunu andıran dışkıda pirinç tanelerine benzeyen beyaz maddeler bulunur. Koleralı hastanın kusması da fışkırma şeklinde olur. Vücut sıcaklığı 32-35 dereceye kadar düşebilir ve hastaların yüzde 10’luk bir kısmında böbrek yetmezliği görülür. Az idrar çıkarma (oligüri) ya da hiç idrar çıkaramama(anüri) durumu gözlenir. Anüri durumu 24 saatten fazla sürerse hasta yaşamını yitirir. Koleradan şüphelenilen hastanın dışkısı laboratuvara gönderilir ve mikroskop altında ilk anda çok hızlı hareket eden basiller gözlenir. Kesin tanının konması için dışkı kültürü yapılması gerekir. Kültür içinde çoğalan bakteri eğer toksin üretiyorsa büyük çaptaki salgınların habercisi olabilir.

KOLERA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Kolera hastalığı tedavisi için ilk yapılması gereken kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasıdır. Hastanın acilen hastaneye yatışı yapılır ve damar yolu açılarak sıvı ve ile tedavi edilmeye başlanır. Koleraya neden olan ince bağırsaktaki bakterilerin dışarı atımının gerçekleşmesi için zamanında ve doğru yapılan müdahalenin önemi büyüktür. Hastaya paketlenmiş, şeker ve tuz içeren oral rehidrasyon çözeltisi bol bol içirilir. Damardan uygulanan sıvı tedavisi hastaların yüzde 99’unu iyileştirici etkiye sahiptir. Kolera aşısı özellikle salgın dönemlerinde oldukça önemlidir. Aşı yüzde 50 oranında hastalıktan korur. Kolera hastalarının durumu normale dönse bile patojen bakterinin vücuttan atımı 7 gün daha sürer. Bakterinin vücuttan tamamen atıldığını anlamak için 24 saat ara ile 2 dışkı kültürü alınması gerekir. Her iki kültürün de negatif olması bakterinin tamamen dışarı atıldığının göstergesidir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.