DOLAR 32,5863
EURO 34,7960
ALTIN 2.509,75
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

Kolay Öğrenmek için Nefes Alın

16.07.2020
A+
A-

Kolay öğrenmenin yollarını araştırdığınızda karşınıza farklı metotlar çıkacaktır. Bunlardan birini öğrenirken uygulamanız size katkı sağlayacaktır. Fakat kolay öğrenmenin asıl yolunun nefes almak olduğunu biliyor muydunuz?

YAPILAN ARAŞTIRMALARIN SONUCU ŞAŞIRTTI!

Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacıların fareler üzerinde yapmış olduğu deneyde ilfilendiren, farelerin beyin sapında bulunan ve solunum ritmini kontrol eden pré-Bötzinger kompleksi adındaki küçük bölümdür. Bu isimlendirmenin gerisinde, solunum kaslarını yöneten motor ve ön motor nöronlara doğrudan bağlantıları sayesinde nefes kontrolünü sağlayan birkaç bin nöron saklıydı. Araştırma ekibi, genetik manipülasyona duyarlılıkları açısından diğerlerinden farklı olan bazı pré-Bötzinger nöronlarının oynadıkları özel rolü anlamak için çalışmalar yapılıyor.

Araştırmacılar, farelerdeki bu nöronların fonksiyonlarını devre dışı bıraktıklarında farelerin ölmediği ortaya çıkmıştır. Dokundukları, hayvan virüs sistemi olsa da farelerin davranışlarında çok açık bir farklılık görülmemiştir. Fareler, genellikle çevrelerini bütün yönlere doğru hızlı hareket ederek ve koklayarak keşfederler. Fakat, pré-Bötzinger nöronları devre dışı bırakıldığında gayet sakin, yavaşça nefes alan ve acele etmedikleri belirlendi.

Araştırmacılar, beyindeki başka bir alt kortikal yapı olan ve dikkat, uyanıklık, anksiyete ile ilişkisi bulunan Locus Coeruleus’un devre dışı bırakıldığında etki ve gözlemlere bakarak oluşabilecek benzerlikleri ve sonuçları incelemişlerdir. Bu iki karmaşık yapı arasındaki anatomik ilişki üzerine araştırmalar yoğunlaştı. Yapılan çalışmaların sonucu gösteriyor ki Locus Coeruleus, sakin durumdan stresli duruma geçişte birincil derecede rol oynuyor ve beyni tehlike karşısında salgılanan hormon olan noradrenalin ile doldurma yeteneğine sahip. Beyinsel stres mekanizmasının kalbinde bulunan bu nöron taşıyıcı, fazla salgılanması durumunda beynin düşünme, planlama, hatırlama ve dikkat kontrolü ile ilgili bölgesinin işlevlerini de bozabilmektedir.

KONSANTRASYON VE NEFES ALMA

Fareler üzerinde yapılan bu deney, canlı türlerinin evrimlerinde en iyi korunan yapılardan biridir. Doğal olarak bu yapının insanda da benzer bir işleve sahip olduğunu kabul edilir.

Bugün modern optogenetik (beyin hücrelerini ışık ile kontrol eden) tekniklerin basit bir ışık demeti yardımıyla, nöron demetlerini seçerek etkinleştirmeye ya da devre dışı bırakmaya izin verdiğini konusunda düşündürmektedir.

İLİşKİLİ HABERLER Bebeklerde Nefes Alamama

Bebeklerde Nefes Alamama

Nefes Alırken Ses Çıkarıyorsanız Dikkat!

Nefes Alırken Ses Çıkarıyorsanız Dikkat!

Cildin Nefes Alması İçin Ne Yapılmalı?

Cildin Nefes Alması İçin Ne Yapılmalı?

Kaygı Duyan Çocukları Sakinleştirmenin Yolları

Kaygı Duyan Çocukları Sakinleştirmenin Yolları

İLİşKİLİ GALERİLER BU BESİNLER BEYNİ YAVAŞ YAVAŞ TÜKETİYOR!

BU BESİNLER BEYNİ YAVAŞ YAVAŞ TÜKETİYOR!

Araştırmalara Göre Kedi Sahipleri Daha Zeki!

Araştırmalara Göre Kedi Sahipleri Daha Zeki!

Öfkeli ve Sinirli Çocuğa Sakinleşmeyi Nasıl Öğretiriz?

Öfkeli ve Sinirli Çocuğa Sakinleşmeyi Nasıl Öğretiriz?

Araştırmalar Sonucunda Fazla Kilonun Ömrü Kısalttığı Belli Oldu

Araştırmalar Sonucunda Fazla Kilonun Ömrü Kısalttığı Belli Oldu

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.