DOLAR 32,4050
EURO 34,7341
ALTIN 2.393,34
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Kısa çalışma ödeneği ile ayakta kalıyorlar

10.03.2021
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Sayime Başçı’nın haberine göre iş dünyası, milyonlarca çalışanın yararlandığı kısa çalışma ödeneğinin (KÇÖ) en az 3 ay, bazı sektörler için yıl sonuna kadar uzatılması gerektiğine dikkat çekti. İş dünyasına göre, işten çıkarma yasağının olduğu ortamda istihdam ancak bu destekle ayakta kalabilecek.

KÇÖ’nün devam etmemesi halinde üretim ve hizmet kapasitesi düşen pek çok sektörün çalışanların büyük kısmını ücretsiz izne gönderebileceği vurgulanıyor.

MARKALAR ENDİŞELİ

İstihdamda önemli bir payı bulunan ve hafta sonu yasaklarından etkilenen perakende markalarını çatısı altında buluşturan Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, bu ay sonunda ödeneğin sona erecek olmasının büyük endişe yarattığına işaret etti. Ortalama cirolarda yüzde 40-50’lik düşüşler yaşandığını aktaran Öncel, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Mevcut kiralama koşulları ve genel gider yönetmeliği ile markalarımızın devam edebilme gücü her geçen gün azalıyor. KÇÖ’nün ay sonunda bitmesi de markalarımızı endişelendiriyor. Sayın Cumhurbaşkanı’mızdan KÇÖ’nün haziran sonuna kadar uzatılması konusunu bir kez daha değerlendirmesini rica ediyoruz. İstihdam KÇÖ ile ayakta duruyor. Bunun bitmesi halinde ücretsiz izne gönderme markalar açısından olası bir şey” diye konuştu.

ARZ-TALEP DURABİLİR

Sistemin hem üretici hem de çalışanlar açısından açmazlar yarattığını kaydeden TOBB Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat “Hem iç tüketimde istenilen seviyeye ulaşılmaması hem de ihracattaki parçalı bulutla açılmalar ve değişiklikler nedeniyle arz durabilir. Sektörel bazda farklılıklar da olabilir. Bu esnekliğin en az 3 ay veya yıl sonuna kadar devam etmesi gerekiyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.