DOLAR 32,3713
EURO 34,7774
ALTIN 2.410,97
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Kış öncesi zam riski arttı!

30.09.2021
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Cevdet Fırat Aydoğmuş’un haberine göre gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla 2016 yılında başlayan sabit yaz saati uygulaması ile Türkiye, bugüne kadar 6 milyar lira tasarruf etti.

İTÜ tarafından hazırlanan ‘Sabit Saat Uygulaması Değerlendirme Raporu’na göre 08.30-17.30 saatleri arasında daha fazla gün ışığından yararlanıldı. Türkiye’deki toplam elektrik tüketimi göz önüne alındığında;

06.00-09.00 saatleri arasında elektrik tüketiminde düşük seviyede bir artış,
17.00-18.00 saatlerinde toplam elektrik tüketiminde azalış,
20.00 civarında ise elektrik tüketiminde artış gözlendi.

Ancak, pik saatlerde meydana gelen bu değişimlerin tamamı değerlendirildiğinde elektrik tüketiminin düştüğü ve tasarruf sağlandığı görüldü.

Türkiye, kalıcı yaz saati uygulaması ile her yıl 1 milyar lirayı aşan oranlarda tasarruf elde etti.

Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen toplam tasarruf 6,8 milyar kilovatsaati buldu. Kişi başı elektrik tüketiminin 3661 kilovatsaat olduğu dikkate alındığında 1,9 milyon kişinin bir yıllık elektrik ihtiyacı buradan elde edilen tasarrufla sağlanmış oldu. Bu tasarrufun parasal karşılığı ise farklı fiyat tarifelerinin uygulandığı üç zamanlı tarifeye göre 5,94 milyar lira civarında hesaplandı.

Öte yandan küresel piyasalarda artan enerji fiyatlarının Türkiye’ye de yansımalarının olacağı öngörülüyor.

Salgının ekonomiler üzerindeki olumsuz etkilerinin azalmaya başlaması ve buna bağlı olarak kış aylarında yaşanacak enerji tedarik sıkıntısı endişeleri, piyasalarda enerji fiyatlarının hızla yükselmesine yol açıyor. Avrupa’da işlem gören vadeli doğalgaz kontratlarında fiyat, bir yılda 12 avrodan 85 avroya çıktı.

Kömürün ton fiyatı yüzde 265 artarak 200 doları aştı. Küresel piyasalarda artan enerji fiyatlarının Türkiye’ye de yansımalarının olacağı öngörülüyor. Dolar ve avro üzerinden fiyatlanan petrol, gaz, LNG ve kömür ithalatının ekonomi üzerinde yük oluşturacağı tahmin ediliyor.

Bu doğrultuda Çin, enerjide artan arz darlığına tedbir için elektriğin fiyatını artırmayı düşünüyor. İtalya’da da hane halkının kullandığı elektriğe yüzde 29,8, doğalgaza yüzde 14,4 zam yapılmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.