DOLAR 32,4438
EURO 34,7690
ALTIN 2.441,91
BIST 9.942,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

‘Kırık Kalp Sendromu’nun tedavisi mümkün mü?

20.08.2022
A+
A-

EuroNews’in haberine göre “Takotsubokardiyomiyopati” olarak isimlendirilen kırık kalp sendromu, her yıl binlerce insanı etkiliyor ve tahminlere göre tüm kalp krizlerinin yüzde 1 ile 2’sine neden olabiliyor.

Daha önceki çalışmalara göre, kadınların bu durumu yaşama olasılığı erkeklere göre çok daha yüksek.

Halihazırda, semptomları hafifletmeye yardımcı olan etkili ya da kırık bir kalple mücadele eden insanların daha uzun yaşamasına katkı sağlayacak tedavilere yönelik çok az kanıt bulunuyor.

Şimdilerde, Aberdeen Üniversitesi’nden araştırmacılar, Takotsubokardiyomiyopatisi yaşayan insanların tedavisi için egzersiz koşullandırma ve psikolojik terapi yöntemleri üzerinde deneme yürütüyor.

Araştırma, İngiliz Kalp Vakfı’ndan alınan hibe ile yürütülecek ve üç yıl sürecek.

Yeni çalışma, kendilerine kırık kalp teşhisi konulan İskoçya genelinden 90 kişi üzerinde denenecek.

Bu kişiler, doktorlar tarafından durumun teşhis edilmesinden sonraki üç hafta içinde çalışmaya dahil edilecek.

Kalp için ‘herkese uyan tek bir tedavi’ olabilir mi?

Katılımcılar ya kişiselleştirilmiş (kişiye özel) egzersiz koşullandırma ve bilişsel davranışçı terapiye katılacak ya da kontrol grubunun bir parçası olarak her iki aktiviteden de muaf olacak. Araştırmacılar ise üç ay sonra ayrıntılı kalp incelemesi yapacak.

Araştırmacılardan Dr. David Gamble, bir üniversite yayınında, “Takotsubokardiyomiyopatisi veya kırık kalp sendromu, nispeten az anlaşılan bir durum olmaya devam ediyor. Bu durumun yönetiminde klinisyenlere yol gösterecek yüksek kaliteli bir kanıt tabanı geliştirmemiz hayati önem taşıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Dr. Gamble, değerlendirmesini şu şekilde devam ettiriyor:

“Birçok klinik müdahale denemesinde, mevcut tedavilerde kademeli iyileştirmeler yapmaya çalışıyoruz, ancak kırık kalp sendromu çok erken bir aşamada olduğu için temel olarak kullanılabilecek yerleşik bir tedavi yoktur.”

Profesör Dana Dawson ise, “Kardiyovasküler hastalıkların erkekleri ve kadınları farklı şekilde etkilediğini zaten biliyoruz, bu nedenle kırık kalp sendromu için herkese uyan tek bir tedavinin işe yaraması olanaksız.” diyor.

Profesör Dawson, araştırmayla ilgili şöyle konuşuyor:

“Bu durumla ilgili olarak uzun süre araştırma yaptıktan sonra, standart bir tedavi geliştirmeye yönelik bu büyük adımı atıyor olmak harika ve zamanı geldiğinde sonuçları görmek için de sabırsızlanıyoruz.”

“Takotsubosendromu, son yıllarda yeni yeni farkına varılan ani ve potansiyel olarak felaketle sonuçlanabilecek bir kalp rahatsızlığıdır.” diyen İngiliz Kalp Vakfı’ndan Profesör James Leiper ekliyor: “Bundan mütevellit, bu durum için ilk tedaviyi bulmaya yönelik çalışmalar, ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır ve ihmal edilen bu kardiyoloji alanını anlamamızın artmasında önemli bir rol oynayacaktır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.