DOLAR 32,3612
EURO 34,7842
ALTIN 2.400,49
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Kiralık ev için ‘kefil’ şartı

04.12.2022
A+
A-

Son dönemlerde artan kira anlaşmazlıkları ev sahiplerini güvence arayışına itti. Son dönemde kiracılardan istenen kefil şartında artış var. Uzmanlar bunun önünde hukuki bir engel olmadığını belirtiyor; ancak dikkat edilmesi gereken bazı konular var.

Baran Bila/NTV

Kira anlaşmazlıkları ile ilgili davalar her geçen gün artıyor. Bu nedenle ev sahipleri ile kiracılar arasında ‘güvensizlik’ sorunu ortaya çıktı.

Bu yüzden ev sahipleri kiracılardan kefil gösterilmesini istemeye başladı.

Ancak bu durum çeşitlli riskleri de beraberinde getirebiliyor. Kefaletin türü ve süresi ile ilgili tarafların ayrıntılı bir inceleme yapması öneriliyor.

Konuyla ilgili NTV’ye açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kefil istenmesinin önünde hukuki bir engel olmadığını söyledi.

Kiracının kabul etmesi durumunda bu şekilde sözleşme imzalanabileceğini belirten Kiraz, kefaletin türü konusundaki farklılıklara dikkat çekti.

İKİ TÜR KEFİL VAR

Normal kefalette mal sahibinin kiracıdan borcunu alamadığında kefile başvurabileceğini söyleyen Kiraz, şöyle devam etti:

“Müteselsil kefalet ise zor ve ağır. Siz bir arkadaşınıza ve tanıdığıza mütesessil kefil oluyorsanız doğrudan borçlu konumdasınız. Normal kefaletten farkı, kira ödenmediğinde kiracının yanı sıra kefile de icra takibi yapılabilir.”

SÖZLEŞME İMZALARKEN DİKKAT

Süre ile ilgili anlaşmazlıkların önüne geçmek için de tarafların imzaladıkları belgelere dikkat etmesi gerekiyor. Kira sözleşmelerinin 1 yıl için yapıldığını hatırlatan Kiraz, şunları kaydetti:

“Uzama döneminde kefil sorumlu değildir, ancak kefil olacak kişi kira sözleşmesinin altına el yazısı ile ‘kira sözleşmesi uzayan dönemleri de kapsar’ şeklinde kefil olacağım derse artık bu kefillik kira sözleşmesindeki uzama dönemlerini de kapsar.”

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.