DOLAR 32,3640
EURO 34,9533
ALTIN 2.325,55
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Kira artışlarına 3 bakanlıktan ortak çalışma

23.05.2022
A+
A-

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında artan kiralar, kiracılar ile ev sahiplerini karşı karşıya getiriyor. Çoğu zaman anlaşmazlık mahkemeye taşınıyor. Hal böyle olunca üç bakanlık, konuyla ilgili yasal çalışma başlattıklarını duyurdu.

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki zam anlaşmazlığı artan enflasyonla birlikte büyüyor. Pek çok ev sahibi yükselen konut kiraları nedeniyle kiracılarını evden çıkartmak ve yüksek fiyata yeni kiracı almak istiyor. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı kira artışları konusunda düzenleme için çalışma başlattı.

Son zamanlarda kiralardaki artışların ardından ev sahiplerinin düşük kira ödeyen kiracılarını evden çıkmaya zorlayarak konutlarını yüksek bedelden kiraya verdikleri tespit edildi.

Konut sahiplerinin kiracıları evden çıkartmak için icra yoluyla ihtarname gönderdikleri belirlendi.

Son dönemde yaşanan kiralık ev sıkıntısı fırsatçılığı beraberinde getirirken, ev sahipleri eski kiracılarına Son dönemde yaşanan kiralık ev sıkıntısı fırsatçılığı beraberinde getirirken, ev sahipleri eski kiracılarına “ya fiyatı artır ya da evden çık” baskısı yapıyor.

Kiralardaki artışlar ve ev sahiplerinin kiracıları çeşitli bahaneler ile evden çıkartmasını önlemek için hükümet harekete geçti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye bakanlığı ile Adalet Bakanlığı kira artış oranları ve kiralama hükümleri ile ilgili yasal çalışma başlattı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katıldığı bir televizyon programında bu çalışmayı doğrulayarak, “Bizim, Borçlar Kanunu’nda önemli hükümler var. Bu düzenlemeler hem kiracıları hem de ev sahiplerini gerçekten koruyor, her türlü değişime olumsuzluğa karşı da koruyor. Önemli olan burada yasanın tanıdığı bu imkanları kullanmaktan geçiyor” dedi. 

Mayıs ayında kira artış oranı yüzde 34,46 oldu ama çoğu ev sahibi bu rakamla yetinmiyor. Mayıs ayında kira artış oranı yüzde 34,46 oldu ama çoğu ev sahibi bu rakamla yetinmiyor.

ÜÇ BAKANLIK ÇALIŞMA BAŞLATTI

Özellikle büyükşehirler daha çok yoğun olmak üzere bu konularda kiracıları zorlayan ev sahipleri olduğuna dair ‘ciddi’ haberler ile karşılaştığını söyleyen Bakan Bozdağ, ”Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, Maliye Bakanı’yla ile beraber bir çalışma yapıyor. Adalet Bakanlığı olarak da biz de bu çalışmalara katkı veriyoruz” diyerek ‘fırsatçılığın’ önüne geçebilmek için çalışma başlattıklarını doğruladı.

ÇALIŞMA SÜRÜYOR

Bozdağ, henüz çalışmanın bitmediğini üzerine çalıştıklarını da söylerek ”Şu kadarını ifade edebilirim, hem ev sahibinin hukukuhem de kiracının hukukunu koruyacak makul bir formül ortaya çıkarsa, biz bu formülle ilgili adım atabiliriz” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.