Kimya Dede Yağmur ve Şükür Duası: Beylerli’de Yüzyıllık Gelenek Devam Ediyor
Beylerli’de yüzyıllık gelenek: Kimya Dede, Yağmur ve Şükür duası ruhla yankılanıyor; doğa ve inanç bir araya geliyor.
Denizli’nin Çardak ilçesine bağlı Beylerli Mahallesi’nde kuşaktan kuşağa aktarılan yağmur ve şükür duası bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirildi. 1300 metre rakımlı Kimya Mevkii’ndeki alanda düzenlenen etkinlikte dualar okundu, adaklar yerine getirildi ve vatandaşlara yemek ikramı yapıldı.
Hıdırellez’i takip eden ilk pazar günü yapılan etkinlikte bölge halkı, Beylerli Dağı’nın zirvesine doğru traktörler ve arazi araçlarıyla çıktı. Kutsal kabul edilen “Kimya Dede” alanına meydan çoşkuyla yüründü ve vatandaşlar tekbirle birleşti. Zaman içinde gelenek olarak nesilden nesile aktarılan bu ritüelde, yaşlılar dağların zirvesinde uzun süredir sürdürülüyor.
Mahalle Muhtarı Adnan Gülgün önderliğinde gerçekleştirilen programa, mahalle sakinleri ve çobanlar üç koyun kurban etti. Kesilen hayvanların ciğerleri, eski bir âdet gereği “Dede Ağacı” olarak bilinen ağaca asıldı. Büyük kazanlarda hazırlanan saç kavurma, pilav, turşu ve helva, dualar sonrasında katılanlara ikram edildi.
Etkinliğe ilişkin konuşan Muhtar Gülgün, Kimya Dede geleneğinin bölgenin kültürel mirasının önemli parçalarından biri olduğunu vurguladı. “Burası Beylerli Kimya Mevkii. Buradaki kurumuş ağaç, bizim için Dede Ağacı olarak kabul edilir. Yıllardır burada yağmur ve şükür duaları yapılır. Kesilen hayvanların ciğerleri ağaçta kurban edilmek üzere bırakılır, etler ise gelen vatandaşlar için hazırlanır. Duamızı tamamladıktan sonra mahallemize dönüyoruz; bu miras dedelerimizden bize kaldı ve biz de yaşatmaya devam edeceğiz.”
Kimya Dede’nin halk için yalnızca ziyaret noktası değil, bereket ve dayanışmanın simgesi olduğuna değinildi. Bölgedeki yaşlılar, geçmişte kurak dönemlerde yürütülen yağmur dualarının bereketli yağışlarla sonuçlandığını hatırlatarak bu geleneğin kuşaktan kuşağa aktığını ifade etti. Dağın zirvesinde ezan okunmasının ardından İmam Serhat Özbay öğle namazını kıldırdı ve namaz sonrası yağmur ve şükür duası edildi. Yemeklerin dağıtımıyla devam eden program, Özbay’ın kapanış duası ile sona erdi. Her yaştan vatandaşın katılımıyla Beylerli Mahallesi’nin yüzlerce yıllık mirası bir kez daha yaşatıldı.