DOLAR 32,5863
EURO 34,7960
ALTIN 2.509,75
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

Kilo vermek için aralıklı açlık diyeti doğru mu?

02.03.2019
A+
A-

Akşam Gazetesi’nden Nil Şahin Gürhan’ın yazısı…

Her geçen gün şişmanlık artarken, kolay ve çabuk zayıflama isteğimiz de artıyor. Birbirinden farklı çareler üretiyoruz. Son gözdemiz; ‘intermittent fasting’ olarak isimlendirdiğimiz farklı açlık düzenleriyle çeşitlendirilen yeni bir diyet anlayışı. Türkçe’ye ‘aralıklı açlık’ olarak çevirdiğimiz intermittent fasting diyetinde genel öğreti; yediğimiz yiyeceğin belirlenen zaman sınırları içinde yenmesi. Basit karbonhidratlı ve şekerli yiyecekler yok, bunun dışında yiyeceklerin çeşidi ve miktarı üzerinde önemli sınırlamalar yapmıyor.

İntermittent fasting diyeti çeşitli zaman tanımlamalarıyla farklı çeşitlerde sunuluyor:

16/8 yöntemi: Toplam günün 8 saati yemek yiyebiliyor, 16 saat boyunca aralıksız hiç bir şey yenmiyor, enerji almıyorsunuz. Aç olduğunuz zamanlarda enerji içermeyen; çay, kahve ve su içmeye izin var.

5:2 diyeti: 5 gün boyunda harcadığınız kadar enerji alıyorsunuz, kalan 2 gün 500- 600 kalori gibi çok düşük kaloriyle beslenmeye izin veriyor.

24 saat açlık: 24 saat aç kalıp 1 öğün beslenme şeklide tanımlanıyor. Akşam saat 8 gibi tek öğün yemek, sonra ertesi gün akşam saat 8 de kadar aç saat 8’de tekrar 1 öğün.

Günümüzde gerek hareketsiz yaşam, gerek rafine yiyeceklerin tüketiminin artması, gerekse kapalı ve az oksijenli ortamlarda bulunma gibi sebeplerle normal kilolu insanlar da bile göbek yağlanması ve insülin direnci gibi sağlık sorunları çok sık görülüyor. Aşırı kilolu olan obez insanların insülin direnci oranı çok daha yüksek boyutlarda. Bu yüzden bu tür açlık diyetleri; hızlı ağırlık kaybı yaratabiliyor. Ancak, iç organ yağlanmasını arttırıyor, insülin salgılayan pankreas hücrelerini yıpratıyor, insülin direncini yükseltiyor. Sonuç olarak fasting = açlık durumu diyabet riskini artırıyor. Ayrıca serbest radikal seviyesini de yükselttiği için kanser riskini de artırıyor.

KALORİ AÇIĞI YARATILMAMALI

Bir diyetisyen olarak nereden bakarsam bakayım kilo kontrolünde başarı sağlamak için olması gereken tek gerçek; kalori açığı yaratmak. Böylece oluşturulan eksi enerji dengesiyle depo yağların yakılmasını sağlayabiliriz. İntermittent fasting yapmak kilo vermek için kullanabileceğimiz, sağlıklı ve kalıcı bir yöntem olduğunu düşünmüyorum. Beslenmenizi bir takım kalıplara sokmak ve yapay bir zamanlama oluşturmak gerçek ve kalıcı tedavi sağlayamaz. Beslenmeniz sizin yaşamınıza paralel, yaşam kalitenizi sosyal ve psikolojik yönden yükseltecek şekilde olmalı.

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam Gazetesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.