DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

Kıbrıs’ta ‘iki devlet’ formülünden dönüş yok

19.11.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre Erdoğan’ın, 46 yıl sonra açılan kapalı Maraş’ı ziyareti ve ziyaretten bir gün önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun adada yaptığı diplomatik görüşmeler toplantının ana gündem maddelerinden birini oluşturdu. Bu kapsamda, KKTC’de “iki devletli çözüm”den geri dönüş olmayacağı vurgulandı.

‘Tutumumuz net’

Adada kapsamlı çözüme ulaşılması hedefiyle 2017’den itibaren İsviçre’nin Crans-Montana kentinde düzenlenen Kıbrıs görüşmelerinde üç yıl boyunca “federasyon” konusunun müzakere edildiği ancak buradan bir sonuç çıkmadığı için artık yeni alternatiflerin müzakere masasında olduğu belirtildi. Türkiye’nin Crans-Montana’da bu durumu Yunan-Rum tarafına da ilettiği, bu nedenle Türkiye’nin tutumunun net olduğu kaydedildi. “İki devlet” formülüne Avrupa’nın itiraz ettiği, Yunan-Rum tarafının ise sıcak baktığı ifade edilen toplantıda, KKTC’nin önceki Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın iki devletli çözümden yana olmadığı için sürecin askıda kaldığı, yeni dönemle birlikte müzakerelerin güçleneceği vurgusu yapıldı.

Çavuşoğlu, yaptığı sunumda ABD seçimlerinin siyasete etkisi, Azerbaycan-Ermenistan ateşkesi, Suriye ile ilgili Anayasa Komitesi’nin çalışmaları bağlamında siyasi süreçteki son durum, Astana süreci, İdlib ve sahadaki gelişmeler, Suriyeli sığınmacılara ilişkin durum hakkında da bilgi verdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin savunma ve güvenlik politikaları hakkında kısa bir sunum gerçekleştirdi. Akar, Meclis’te kabul edilen asker gönderme tezkeresinin ardından Türkiye’nin Azerbaycan’a yapacağı askeri sevkiyatına ilişkin bilgi verdi. Akar, Suriye ve Irak sınır hattında süren operasyonlara ilişkin de bilgi paylaştı.

2021 Turizm Stratejisi

Kabine toplantısında ayrıca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, entegre sınır yönetimi ve sınır fiziki güvenlik sistemleri hakkında kısa bir değerlendirme yaptı. Yurt içinde yapılan terör operasyonlarına ilişkin bilgi veren Soylu, uyuşturucu ile mücadele çalışmalarındaki son verileri paylaştı. Toplantıda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy da Türkiye’nin 2021 turizm stratejisini anlattı. Koronavirüs salgınının etkilerinin ne kadar süreyle ve ne yönde ilerleyeceğinin Türkiye’nin 2021 stratejisini şekillendireceği belirtildi. Salgınla birlikte, tüm dünyada turistlerin talep ve beklentilerinin değiştiği ifade edilen toplantıda, yeni pazarlar geliştirilmesinin önemine işaret edildi. Kovid-19 sonrası turizm sektöründe dijitalleşmeye vurgu yapılırken; kültür, inanç, gençlik, sağlık, golf, gastronomi, medikal gibi alternatif turizm türlerine önem verileceği kaydedildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.