DOLAR 32,2342
EURO 34,7625
ALTIN 2.460,09
BIST 10.334,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Keyifli ama bir o kadar da hüzünlü…

06.09.2018
A+
A-

Seyahat ederken, bazı bölgelere gitmeden önce fiziksel koşullarınızdan ziyade ruhsal durumunuzu o bölgeye hazırlamak zorundasınız. Bosna Hersek bizim için tam da böyle bir ülkeydi. Ev arkadaşım Hacer’le birlikte çıktığımız Balkan turunun ilk durağıydı Saraybosna. Bosna Hersek’in başkenti aynı zamanda da en büyük şehri… Birçok dilde karşılığı ‘Sarajevo’ olarak bilinir. Miljacka Nehri etrafında kurulmuş, yüksek ve yeşil dağlarla çevrili çok huzurlu aynı zamanda da hüzünlü bir şehir burası…

Keyifli ama bir o kadar da hüzünlü...

Miljacka Nehri üzerindeki köprülerden en meşhur olanı dünyaca ünlü Latin Köprüsü’dür. Sebebi, Avusturya tahtının varisi Franz Ferdinand’ın, Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip tarafından 28 Haziran 1914’te uğradığı suikast üzerine bölgenin kaderini değiştirmiş olması. Hatta bu olay I. Dünya Savaşı’nın başlamasına sebep olarak gösterilmekte.

class=’cf’>

Buradan sonra Mostar’a gitmek üzere yola çıktık. Yolculuk yaklaşık üç saat sürüyor. Mostar’a vardığımızda, otogardan Mostar Köprüsü’ne yürümek yaklaşık 20 dakika… Podvelez ve Hum Dağları’nın eteğine kurulan Mostar, muazzam görüntüsüyle kendine hayran bırakıyor herkesi. Eğer bizim gibi sıcak bir havada giderseniz, serinlemek için olsa bile kesinlikle dondurma yemenizi tavsiye etmiyorum. Çarşının içinden köprüye doğru uzanan yolda yürürken bir sürü hediyelik eşya satan dükkânlar, portreler, halılar ve daha bir sürü şey görebilirsiniz. Bu bölgenin batı kısmında Hırvatlar, doğu kısmında Boşnaklar yaşıyor. Günümüzde UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde yer alan Mostar Köprüsü, 1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından, Mimar Hayreddin’e yaptırılmış. Bu köprü,1990’larda ki Boşnak soykırım savaşında Hırvatlarca bombalanarak havaya uçurulmuş. Savaştan sonra, taşlar nehirden toplanarak köprü yeniden yapıldı. Köprüye yakın yerlerde birçok restoran ve kafe bulunuyor, teraslarından köprüyü ve nehri izleyebilirsiniz. Ama biz nehrin kenarına inip ayaklarımızı suya sokmayı tercih ettik.  Mostar maceramızda böylece sona erdi.

Keyifli ama bir o kadar da hüzünlü...

Ben bir ülkeyi ya da şehri gezerken oranın kültürüyle bütünleşmeyi  çok seviyorum, bunun en iyi yollarından biri o yörenin sanatçılarını araştırmanız ve kafanızda sizinle bütünleşen tüm şarkılarını dinlemeniz. Bunu yolda yürürken ya da bir şehirden diğerine seyahat ederken yapabilirsiniz  ya da akşam hostele döndüğünüzde balkonda kahvenizi yudumlarken…

Keyifli ama bir o kadar da hüzünlü...

Müzik bir kültürü hissetmenin en önemli noktalarından biri. Bu hususta size tavsiyem, tanıştığımız Türk bir rehber bize Dino Merlin’in, Balkanlar’ın Barış Manço’su olduğunu söylemişti ve biz de şarkılarını çok sevdik, sizin de keyifle dinleyeceğinizden eminim. Ayrıca bu şarkılarla birlikte, sizin de Hacer gibi eğlenceli ve uyumlu bir ev arkadaşınız varsa onu da yanınıza almanızı şiddetle tavsiye ederim…

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.