DOLAR 32,5838
EURO 34,7766
ALTIN 2.511,56
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Kentin 959 mahallesinin tamamı, son üç yıllık verilerle karşılaştırmalı olarak incelendi. Sonuç: Sürekli kimliği değişen bir İstanbul

03.12.2017
A+
A-

Bu proje nasıl doğdu?
– 10 yıldır İstanbul üzerine sosyoekonomik araştırmalar yapıyoruz. İlçe düzeyinde yaptığımız bu araştırmalarda gördük ki, İstanbul’u makro düzeyde incelemek imkânsız; daha doğrusu anlamlı analizlere erişmek için yeterli değil. Mikro ölçekte inceleme gerektiğini düşünerek bu projeyi kurguladık.

Peki ne amaçlanıyor?
– Günümüzde bilgi en önemli unsur. Hem özel sektör hem de kamu kurumlarında yoğun bir data var fakat anlamlandırılmış bilgiye rastlayamıyoruz. Yani ‘big data’yı yorumlamakta güçlük çekiyoruz. Öte yandan, ‘açık veri’, kamu kurumlarının şeffaflığı için önemli bir konu. Bu proje İstanbul’da mahalle ölçeğinde kentsel/kamusal hizmetlere ilişkin istatistikler, infografikler, karşılaştırmalı analizler sunan harita tabanlı bir sistem içeriyor. Kişiler mahallelerine ilişkin çeşitli bilgilere erişecek, yerel yönetimler ve yatırımcılar ise kaynak olarak kullanabilecek. Toplumsal bir amacı da var: Kaybolan mahalle kültürüne ve giderek birbirine yabancılaşan mahallelilere bir anımsatma yapmak.

Kentin 959 mahallesinin tamamı, son üç yıllık verilerle karşılaştırmalı olarak incelendi. Sonuç: Sürekli kimliği değişen bir İstanbul
Prof. Dr. Şeker’e göre değişen demografi ve kent içi nüfus hareketliliği, siyasi tahminlerde de yanılgılara neden olabilir.

EN KALABALIK: ATAKENT (88 bin 956)
Küçükçekmece’deki Atakent Mahallesi, 2016 nüfusuyla, yılların birincisi Bahçelievler Zafer Mahallesi’ni geçti.

EN EVLİ: ESENYURT
Nüfusunun üçte ikisinden fazlasının evli olduğu mahallelerde Esenyurt’tan 19, Sancaktepe’den 14, Pendik’ten 12, Sultanbeyli’den 11, Arnavutköy ve Çekmeköy’den 10’ar mahalle yer aldı.

EN YALNIZ: KADIKÖY, ŞİŞLİ, BEŞİKTAŞ, BAKIRKÖY, MALTEPE, FATİH
Nüfusunun yüzde 10’undan fazlası boşanmış bireylerden oluşan mahalleler içinde Kadıköy’den 9, Şişli’den 5, Beşiktaş’tan 4, Bakırköy ve Maltepe’den 3’er, Fatih’ten 2 mahalle yer aldı.

EN YOĞUN: YEŞİLTEPE (9.6)
Nüfus yoğunluğu en yüksek olan mahalle, 21 bin 611 nüfusuyla (2016 verilerine göre) 100 metrekareye düşen kişi sayısının 9.6 olduğu Zeytinburnu, Yeşiltepe.

EN TAHSİL SEVER: ÜMRANİYE, PENDİK, KÜÇÜKÇEKMECE, MALTEPE, ESENYURT, BAŞAKŞEHİR
Yüksek eğitimli nüfusun en fazla arttığı ilçeler böyle sıralanırken bu nüfusu kaybetmeye başlayan ilçeler Üsküdar, Fatih, Şişli, Bakırköy ve Beşiktaş oldu.

EN GELİŞMİŞ: BEŞİKTAŞ (20)
SES verilerinin en yüksek olduğu mahalle sayısı 20. Bu mahallelerde kentin yüzde 1.6’sı yaşıyor. 9 mahallesiyle Beşiktaş bu grubun lider ilçesi.

EN KÜLTÜRLÜ: BEYOĞLU (100)
Kültür-Sanata Erişim Endeksi verilerine göre en kültürlü ilçe, listeye 5 mahallesiyle giren ve tam puanı da alan Beyoğlu oldu. Bu mahalleler sırasıyla Kuloğlu (100), Hüseyinağa (95.6), Şehit Muhtar (95.2), Asmalımescit (80.3) ve Şahkulu (76.5). Ataşehir Atatürk Mahallesi ise 30 puanla listenin sonuncusu.

Mobil aplikasyon yayında

Projenin iOS ve Android tabanlı bir uygulaması da var. Kullanıcılar mahalle okulunda bir derslikte kaç öğrenci var, sağlık merkezinde bir doktor günde kaç hastaya bakıyor, siyasi eğilim, eğitim ve gelir düzeyi gibi birçok veriye ulaşabiliyor. İkinci hedef grubu yerel yönetimler ve kamu kurumları. Belediyeler için güncel, izlenebilir ve geliştirilebilir bir veri seti oluşturulmuş durumda. Üçüncü hedef grubu ise başta konut ve perakende olmak üzere özel sektör.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.