DOLAR 32,3800
EURO 34,7696
ALTIN 2.412,48
BIST 10.106,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 18°C

Kent Gıda hisselerindeki olağan dışı hareket devam ediyor

17.07.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre şirketin piyasa değeri son üç ayda yüzde 634 artışla 39,8 milyar TL’ye ulaştı ve BİST 100’de en değerli üçüncü şirket olan Aselsan’ı geçti. Kent Gıda’nın piyasa değeri, defter değerinin tam 79,5 katına ulaştı. Borsa İstanbul, geçen hafta Kent Gıda hisseleri için tedbir kararı almıştı.

Borsa İstanbul’da küçük ve orta büyüklükte ya da halka açıklık oranı düşük bazı şirketlerin hisselerinde olağan dışı fiyat hareketleri görülmeye devam ediyor. Bu şirketlerden biri olan Kent Gıda hisse değeri, son üç ayda yüzde 634 artış kaydetti.

Piyasa değeri 39,8 milyar TL’ye (5,7 milyar dolar) ulaşan Kent Gıda, BİST 100 endeksindeki Aselsan’ı geçerek üçüncü sıraya yerleşti. Ancak halka açıklık oranı yüzde 0,54 olan Kent Gıda, Borsa İstanbul’da işlem gören piyasa ve işlem hacmi açısından en yüksek 100 hisse senedinin performansını ölçmek için kullanılan BİST 100 endeksinde yer almıyor.

PİYASA DEĞERİ DEFTER DEĞERİNİN 79,5 KATI

Kent Gıda’nın piyasa değeri, defter değerinin tam 79,5 katı gibi astronomik bir seviyeye yükselmiş durumda. Bu rakam Borsa İstanbul’un en değerli iki şirketi Koç Holding’de 1,1, BİM’de ise 9,9.

Hisse değerlemesi açısından önemli bir gösterge olan fiyat kazanç oranında (F/K) da Kent Gıda olağan dışı seviyelere yükseldi. BİST 100 şirketlerinde fiyat kazanç oranı ortalaması 9,6 iken, geri kalan hisselerde (BİSTTUM-100) bu oran 74 seviyelerinde. Kent Gıda’da ise fiyat kazanç oranı bugün 672’ye yükseldi.

TEDBİR KARARI ALINMIŞTI

9 Temmuz’da Borsa İstanbul tarafından Kent Gıda hisseleri için tedbir kararı alınmıştı. KAP’a yapılan açıklamada, “Borsa İstanbul A.Ş. Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi’nin 5. ve 6. maddelerindeki hükümler çerçevesinde, Tedbir Yönetim Sistemi kapsamında Kent Gıda Maddeleri Sanayii ve Ticaret A.Ş. (KENT) payının piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle KENT payında 10/07/2020 tarihinden itibaren 1 ay süreyle mevcut “Açığa Satış Yasağı”na ilave olarak “Kredili İşlem Yasağı” ve “Brüt Takas” önleyici tedbirleri uygulanacaktır” ifadeleri yer almıştı.

Borsa İstanbul ayrıca, 2 Temmuz’da Kent Gıda’ya gönderdiği yazıyla olağan dışı fiyat hareketlerine ilişkin açıklama talep etmişti. Söz konusu yazıya ilişkin 3 Temmuz’da Kent Gıda tarafından KAP’a yapılan açıklamada şu ifadeler yer almıştı:

“Borsa İstanbul A.Ş. tarafından 02.07.2020 tarih ve BİAŞ-2-2830 Sayılı yazıda, Şirketimiz payları üzerinde gerçekleşen olağandışı fiyat ve miktar hareketine ilişkin olarak Sermaye Piyasası Kurulu’nun Özel Durumlar Tebliği’ne göre kamuya açıklanmamış özel bir durumun olup olmadığı hususunda Şirketimiz tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda açıklama yapılması talep edilmiştir.

Şirketimiz payları üzerinde gerçekleşen olağandışı fiyat ve miktar hareketine ilişkin olarak, mevcut durum itibariyle Sermaye Piyasası Kurulu’nun II-15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği kapsamında Şirketimiz tarafından kamuya açıklanmamış özel bir durum bulunmamaktadır.”

UZMANLAR KÜÇÜK YATIRIMCILARI UYARIYOR

Türkiye’de de 2019’u 114 bin 425 puanla kapatan BİST 100 endeksi, 21 Ocak’ta 123 bin seviyeleriyle rekor kırdıktan sonra 23 Mart’ta 84 bin seviyelerini görmüştü. Bugün itibarıyla endeks 119 bin puan seviyelerinde hareket ediyor. Ancak asıl hareket BİST 100 dışındaki küçük ve orta ölçekli şirket hisselerinde görülüyor.

Uzmanlar, özellikle küçük yatırımcıları olağan dışı fiyat hareketleri ve sosyal medya manipülasyonları konusunda uyarıyor.

KENT GIDA HAKKINDA

1927 yılında kurulan Kent Gıda, 1960 yılında şekerin yanında sakız da imal etmeye başladı.

Türkiye’de ilk defa büyük sakız ve çizgi karakter ile Tipitip, 1980 yılında Madlen adı altında ilk madlen çikolata, yine aynı yıl dolgulu bonbon Olips, 1986 yılında Topitop, 1987 yılında da Jelibon’u pazara sunuldu.

2012 yılında Kraft Foods temel gıda ürünleri işini ayırarak Mondelz International adı altında dünya çapında ilk küresel atıştırmalık ürünler şirketini kurdu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.