Kendinizi İyi Hissedeceğiniz Ramazan Önerileri
Gıda planı kişiden kişiye değişse de, bir takım noktalar herkes için karşılıklı bir öneme sahiptir. Ramazan ayında günlük besin 2 öğüne düşüyor. Öğün sayısı dikkate alındığında, özellikle Ramazan ayında yanlış beslenme metabolizmanın yavaşlamasına ve kilo almaya niçin oluyor. Diyetisyen Nilhan Esim ve Besin ve Diyetetik Uzmanı Seniha Selen Acar, Ramazan ayında metabolizmayı yavaşlatmadan sağlıklı beslenme ile ilgili merak edilenleri anlattı. İşte teferruat…
MUTLAKA SAHURA KALKIN
Sahur yapmak fazla önemli. Sahurda gün içerisinde enerjiyi düşürmeyen, tokluk hissini artıran süt, yoğurt, yumurta, tuzsuz peynirler, bütün tahıllar, lifli meyve ve sebzeler, ceviz-badem-fındık gibi besinler tüketilmesi gerekir. Salatalık gibi su içeriği yüksek olan ham sebzeler ilk önce almak üzere, tuz içeriği düşük olan lor peyniri ve misal bir protein olan yumurtayı harcamak, gün içerisinde daha güçlü olmanızı sağlar. Beslenme Uzmanı Nilhan Esim’e kadar, sahuru yaptıktan hemen daha sonra uyku haline geçilmemeli, minimum 30 dakika kadar açıkgöz kalınmalı. Ezan okunmadan 15 dakika önce ise ufak bir ara öğün gerçekleştirmek, metabolizmamın canlanmasını sağlıyor.
BİR KADEH SÜT İÇİN
Sahurda içilen su miktarı konusunda uzmanlar, vücudunuzun sesini dinleyerek midede şişlik duygusal oluşturmayacak doğru miktarın ayarlanması gerektiği konusunda manâlı uyarıda bulunuyor. Sıvıların öğünler esnasında yok, öğün arasında tüketilmesi, sindirim enzimlerinizin daha faal çalışabilmesini sağlar. Beslenme Uzmanı Seniha Selen Acar, şekersiz 3 bardak açık çay ya da 1 fincan yeşil çay içmenin, bilhassa kilo saptamak isteyen kişiler için metabolizmanın çalışmasını olumlu yönde etkileyeceğini belirtiyor. Ek olarak, normalde süt içtiğinizde herhangi bir hastalık hissi yaşamıyorsanız, sahurda içeceğiniz 1 kadeh süt, sizi ertesi gün yaşayacağınız ağız kuruluğundan da korur.
ORUCUNUZU SU İLE AÇIP, HURMA YİYİN
İftarda, uzun süre aç kalan mideye fazla tartma yüklememek için orucu su ve bir kaç hurma ile açın. sonradan ise çorba, yoğurt, salata gibi midede yer kaplayan besinlerin tüketilmesi öneriliyor. Orucu açtıktan 15-20 dakika daha sonra ana yemeklere başlanılması nasihat edilirken, esas yemekte; kırmızı/beyaz et veya etli kurubaklagil/sebze yemekleri gibi protein açısından varlıklı yemekler, yanına bol salata, yoğurt ya da ayranla tüketilebilir. Dileyen, bir dilim ramazan pidesi de yiyebilir.
HAFTADA 1 YA DA 2 KERE SÜTLÜ TATLI TÜKETİN
İftar ile sahur arasındaki zamanı ara öğünlere bölünmek metabolizma için oldukça faydalıdır. Bu ara öğünlerde meyve, bitki çayları, kuru yemişler, kefir gibi metabolizma için yararlı olan, antioksidan etkiye sahip besinlerin alınması önerilmektedir. Yan ama iftar sofralarının vazgeçilmezi tatlıları da unutmamak lüzum. Tatlı ve meyvenin iftardan 2 saat sonradan tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Meyve yerken yanında süt/ yoğurt ya da ceviz/fındık/badem gibi kan şekerini yavaş yükselten besinler eklenebilir. Tatlıya gelince… Uzmanlar, Ramazanda genel olarak sütlü tatlıların tüketilmesini öneriyor. Porsiyon kontrolünü temin etmek şartı ile haftada 1-2 kez güllaç veya diğer sütlü tatlıları afiyetle yiyebilirsiniz.
İLİşKİLİ HABERLER
Oruç Tutmanın Beyin Üzerindeki Etkisi
Mehmet Öz Oruç Tutmanın Dinç Olduğunu Belirtti
Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?
Ramazanda Tok Tutan Ekmek 3 Ay Bayatlamıyor!
İLİşKİLİ GALERİLER
Sağlıklı Oruç Yakalamak İçin 8 Altın Öneri
Oruç Tutarken Ağız Kokusunu Önlemenin Yöntemleri
Diyanet Açıkladı! Oruç Tutmanın Bağışıklık Sistemine Faydası