DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Kenan Özdemir’in Öğretmenlik Anılarıyla Tan Sağtürk ve Halk Danslarının Yükselişi

Kenan Özdemir ile Tan Sağtürk ve halk danslarının yükselişine tanıklık: öğretmenlik anılarıyla başarı ve ilham dolu bir yolculuk.

24.11.2025
A+
A-

Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Devlet Konservatuvarı’ndaki eğitimi tamamlayan Ali Kenan Özdemir, Tan Sağtürk’ün halk dansları yolculuğunda önemli bir rol oynamıştır. AA’nın Zirvedeki İsimlerin Emektar Öğretmenleri dosyasında, Özdemir’in hatıraları genç kuşaklara ilham veren bir köprü olarak öne çıktı. Özdemir, Ege Üniversitesi’nde matematik eğitimi alırken halk danslarına duyduğu tutkunun kök saldığını belirtiyor ve bu tutkunun ilerleyen yıllarda pedagojik formasyonla pekiştiğini ifade ediyor.

Konservatuvar döneminde tanıştığı öğrencilerine halk oyunlarını öğreten Özdemir, matematikten sanata uzanan bu yolculukta, öğrencilerinin psikolojisini anlamanın ve onları zorlamadan öğretmenin önemine vurgu yapıyor. Konservatuvar öğrencileri arasında “Kenan ağabey” olarak anılan Özdemir, kendisi için öğretmenliğin zorlu ama bir o kadar da değerli bir meslek olduğunu anlatıyor.

Tan Sağtürk’ün lise yıllarındaki dikkat çeken teknik yeteneğini Özdemir de hatırlıyor. Öğrencinin çalışkanlığı ve azmi, halk danslarıyla klasik bale arasındaki köprüleri kurmasına olanak tanımış. Suna Şener’in Sağtürk için övgüyle bahsettiği piruet dönüşlerinin etkileyici olduğuna değinen Özdemir, bu dönüşlerin o dönemde ekip içinde mizah konusu olduğunu da esprili bir dille paylaşıyor.

Bu başarılar yalnızca bireysel bir yükseliş değil; Özdemir’in katkılarıyla Türkiye’nin farklı şehirlerinde açılan akademiler ve genişleyen festivaller, sanata olan inancı güçlendirdi. Sağtürk’ün Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü görevi, sahnelerdeki etkiyi artırırken geniş kitlelere ulaşan etkinliklerin önünü açtı.

Geçmişte Erzurum’a gittiği bir televizyon programında sergilediği Kafkas dansı anısı, Özdemir’in öğrencilik ve öğretmenlik arasındaki bağını pekiştiriyor. Sağtürk’ün kendisine teşekkür göndermesi, Özdemir için gurur verici bir dönemeç olarak kayıtlara geçiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.