DOLAR 32,4106
EURO 34,8203
ALTIN 2.399,59
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Kemal Kılıçdaroğlu: “Esnafın kirasını devlet ödemeli”

14.05.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nin haberine göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Dünyada meclisi kapalı olan yalnızca Türkiye. Hepsinde açık, bizde kapalı. Niye kapalı kardeşim? Vatandaşın derdi var, kanun çıkaralım” dedi.

Kılıçdaroğlu; İzmir, Kırşehir, Rize, Uşak, Kırklareli, Kars, Muş, Diyarbakır, Kilis, Sivas ve Manisa’nın esnaf odaları başkanları ile Kasaplar Federasyonu ve Ayakkabıcılar Federasyonu başkanları ile görüştü. Video konferans yöntemiyle yapılan görüşmede Kılıçdaroğlu, iş yerleri kapanan esnafın kirasının devlet kadar ödenmesi gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Kazanç elde etmeyen bir esnaf nasıl kirayı ödeyecek?” diye sordu.

‘Öneri vereceğiz’

Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Meclis açıldığıda kanun teklifi vereceğiz, 2020 için motorlu taşıtlar vergisi alınmasın. Kovid-19 dünyayı etkiliyor. Dünyada meclisi kapalı olan yalnızca Türkiye. Fransa, İngiltere, Güney Kore, Japonya, Papua Yeni Gine, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır… Hepsinde açık, bizde kapalı. Niye kapalı kardeşim? Vatandaşın derdi var, kanun çıkaralım. Parlamentonun bu konuda müşterek hareket etmesi lazım.”

Tedbir eleştirisi

Akarsu üreticilerinin sorunlarına da değinen Kılıçdaroğlu, “Türkiye İş Kurumu’nun geçici işçi istihdam ederek, parasını da ödeyerek çayı toplatabileceği” önerisini getirdiklerini ama hayata geçmediğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, alışveriş merkezleriyle ilgili sorunları da dinlediğini belirterek, “Çok AVM olmamalı doğru, isteyen istediği yere işyeri açmamalı. Bunun adı planlamadır. Bir sokakta bir berber olur, bir sokakta beş berber yaparsanız beşini de batırırsınız” dedi. Kılıçdaroğlu, esnafın, ülkenin çimentosu olduğunu, devlete siklet yok katkı maddesi sağladığını söyleyerek, şunları kaydetti:

“Esnaf kardeşlerimin de siyaseti yakından izlemelerini, analiz etmelerini isterim. Korona sürecinde öteki ülkeler esnafa ne yaptı, biz ne yaptık? Irk Bankası’ndan kaç esnaf kredi kullandı? 1 milyon 700 bin esnafımız var, bunun 200 bini Insanlar Bankası’ndan kredi kullandı. Öteki bankalardan kredi alanlara bir şey olmadı. Tedbir alıyorsanız tüm esnafı kucaklayan bir çerçeve içinde elde etmek lüzumlu.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.