DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Keles’in Sorgun Köyünde 672 Yıllık Geleneksel Keşkek Lezzeti ‘Dede Aşı’ Bu Yıl Da Sürdürüyor

Keles’in Sorgun Köyü’nde 672 yıllık geleneksel keşkek lezzeti ‘Dede Aşı’ bu yıl da sürüyor. Geleneksel tat ve kültürü keşfedin.

12.05.2025
A+
A-

Sorgun Köyünde Her Yıl Mayıs Ayında Pişirilen Geleneksel ‘Dede Aşı’ Keşkek Tarifleri Günümüze Ulaşıyor

İstanbul’un yanı sıra Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden ve özellikle Bursa’nın Keles ilçesine bağlı Sorgun köyüne her yıl Mayıs ayının ilk haftasında düzenlenen büyük etkinlikte, yaklaşık 672 yıldır devam eden geleneksel keşkek pişirme geleneği yaşatılıyor. Bu özel etkinlikte, yalnızca bir kez, geleneksel tarifle hazırlanan ve “Dede Aşı” olarak adlandırılan keşkek, binlerce kişi tarafından büyük bir coşkuyla tüketiliyor.

Sorgun Köyünde Her Yıl Mayıs Ayında Pişirilen Geleneksel 'Dede Aşı' Keşkek Tarifleri Günümüze Ulaşıyor

672 Yıllık Geleneksel Tarif ve Hazırlık Süreci

Bu özel keşkek, köydeki kadınlar ve erkekler tarafından, yerli tohumlar ve geleneksel yöntemlerle hazırlanan 13 farklı tahılın özenle bir araya getirilmesiyle ortaya çıkıyor. Tahıllar, özellikle buğday, arpa ve mısır gibi ürünler, köydeki taş değirmende geleneksel biçimde öğütülerek kullanılıyor. Bu tahılların karışımı, yaklaşık 672 yıldır nesilden nesile aktarılan özgün tarifle büyük kazanlarda pişirilerek, kendine özgü lezzet ve kıvama ulaştırılıyor.

672 Yıllık Geleneksel Tarif ve Hazırlık Süreci

Geleneksel Pişirme ve Toplumsal Katılım

Yemek, sadece o gün Sorgun köyünde hazırlanmakla kalmıyor, aynı zamanda köyün kültürel kimliğinin ve birlikteliğinin simgesi haline geliyor. Köydeki her haneden toplanan tahıllar, özenle hazırlanıp büyük kazanlara konuyor ve geleneksel yöntemlerle pişiriliyor. Bu özel keşkek, sabahın erken saatlerinden itibaren köy meydanında hazırlıkların tamamlanmasıyla, çevre köyler ve Bursa’nın çeşitli noktalarından gelen binlerce misafir tarafından büyük bir heyecan ve gururla ikram ediliyor.

Geleneksel Pişirme ve Toplumsal Katılım

Bir Kültürel Miras ve Birlik Günü

“Dede Aşı” adıyla bilinen bu geleneksel yemek, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda köyün tarihini ve kültürel mirasını yaşatan bir etkinlik olarak da büyük anlam taşıyor. Bu özel gün, katılımcılara hem lezzetli bir yemek sunuyor hem de nesiller boyunca devam eden geleneklerin ve toplumsal bağların güçlenmesine katkıda bulunuyor. Bu anlamlı etkinlik, köyün tarihine ışık tutarken, aynı zamanda birlik ve beraberlik duygularını pekiştiriyor. Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
Kaynak : Ensonhaber
Keles'in Sorgun Köyünde 672 Yıllık Geleneksel Keşkek Lezzeti 'Dede Aşı' Bu Yıl Da Sürdürüyor

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.