DOLAR 35,6286
EURO 36,9070
ALTIN 3.117,42
BIST 10.035,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 13°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Kaşıntı Nasıl Geçer? Kaşıntı Evde Tedavi Edilebili…

03.03.2021
A+
A-

Enfeksiyonlar, böcek ısırıkları, infestasyonlar, kronik hastalıklar, atopik dermatit, sedef hastalığı, alerjik reaksiyonlar, güneşe maruz kalma ve kuru ciltler kaşınmanın yaygın sebepleri arasındadır. Peki kaşıntı nedir? Kaşıntı nasıl geçer? Kaşıntıyı tedavi etme yöntemleri nelerdir?

Kaşınmanın sayılabilecek yüzlerce nedeni vardır. Bunlardan en sık karşımıza çıkanlar; enfeksiyonlar, kronik hastalıklar, güneşe maruz kalma gibi nedenlerdir.  

KAŞINTI NEDİR? 

Kaşıntı, deri hücreleri veya deri ile ilişkili sinir hücrelerinin tahrişinden kaynaklanan genel bir duyudur. Rahatsız edici olsa da, kaşıntı, dokunma, ağrı, titreşim, soğuk ve ısı gibi diğer cilt hisleri gibi önemli bir duyu ve kendini koruma mekanizması görevi görür. Zararlı dış etkenlere karşı bizi uyarabilir, ancak tedavi edilmezse dayanılmaz hale gelebilir. 

Kuru cilt, cilt hastalığı, hamilelik ve nadiren kanser gibi bir dizi rahatsızlıkla ilişkili olabilir. 

Kaşıntı herkeste görülebilir, ancak belirli insan grupları daha hassastır: 

– Mevsimsel alerjiler, saman nezlesi, astım ve egzaması olan kişiler 

– Diyabetli insanlar 

– HIV / AIDS hastaları ve çeşitli kanser türleri 

– Hamile kadınlar 

– Yaşlılar 

KAŞINTI NEDENLERİ 

Kaşıntılı cildin olası sebepleri şunlardır: 

-Kuru cilt 

Kaşıntılı bölgedeki parlak kırmızı lekeler veya başka bir dramatik değişiklik görmüyorsanız, kuru cilt (kserozis) olası bir nedendir. Kuru ciltler genellikle yaşlılık, klima veya merkezi ısıtma gibi uzun süreli kullanım ve yıkama veya banyo gibi çevresel faktörlerden kaynaklanır. 

-Cilt rahatsızlıkları ve döküntüleri 

Egzema (dermatit),sedef hastalığı, uyuz, bit, su çiçeği ve kurdeşen dahil olmak üzere birçok cilt rahatsızlığı kaşıntısı. Kaşıntı genellikle belirli alanları etkiler ve kırmızı, tahriş olmuş deri ve kabarcıklar gibi diğer belirtiler eşlik eder.

-İç hastalıkları 

Kaşıntılı deri altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir. Bunlar arasında karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, demir eksikliği anemisi, tiroid sorunları ve lösemi ve lenfoma gibi kanserler bulunur. Kaşıntı genellikle tüm vücudu etkiler. Tekrar tekrar çizilen alanlar haricinde deri başka şekilde normal görünebilir. 

-Sinir bozuklukları 

Sinir sistemini etkileyen durumlar (multipl skleroz, diabetes mellitus, zona, herpes zoster) kaşınmaya neden olabilir.

-Tahriş ve alerjik reaksiyonlar 

Yün, kimyasal maddeler, sabunlar ve diğer maddeler cildi tahriş edebilir ve kaşınmaya neden olabilir. Bazen zehirli sarmaşık veya kozmetik gibi madde alerjik reaksiyona neden olur. Gıda alerjileri de kaşıntıya neden olabilir.

-İlaçlar 

Antibiyotikler, antifungal ilaçlar veya narkotik ağrı ilaçları gibi ilaçlara karşı reaksiyonlar yaygın döküntülere ve kaşıntıya neden olabilir. 

-Gebelik 

Hamilelik sırasında, bazı kadınlar, özellikle karın ve uylukta kaşıntı yaşarlar. Ayrıca, dermatit gibi kaşıntılı deri koşulları, hamilelik sırasında kötüleşebilir. 

KAŞINTI TEŞHİSİ NASIL KOYULUR? 

Kaşıntının nedenini belirlemek zaman alabilir ve fiziksel bir muayeneyi ve dikkatli bir geçmişi içerebilir. Eğer doktorunuz kaşıntılı cildinizin altta yatan bir tıbbi durumun sonucu olduğundan şüphelenirse, aşağıdakileri de içeren testler yapabilir:

Kan testi. Tam kan sayımı, demir eksikliği gibi kaşıntıya sebep olan bir iç durumun kanıtını sağlayabilir. 

Tiroid, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri. Karaciğer veya böbrek bozuklukları ve hipertiroidizm gibi tiroid anormallikleri kaşıntıya sebep olabilir. 

Göğüs röntgeni. Genişlemiş lenf düğümleri gibi kaşıntılı deri ile ilişkili altta yatan hastalığın belirtileri, X-ışınları kullanılarak görülebilir. 

KAŞINTI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? 

Kaşıntı nedenini bulmak ve altta yatan herhangi bir deri hastalığını tedavi etmek, kaşıntının çözülmesinde ilk adımdır. Sebep tespit edildikten sonra, kaşıntılı cilt tedavileri şunları içerebilir: 

Bir ilaç reaksiyonundan şüpheleniliyorsa, farklı bir ilaca geçilmesi kaşınmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, çoğu ilaçta kaşıntı ile birlikte döküntü sık görülür. 

Kaşıntıyı önlemenin en iyi yolu cildinize dikkat etmektir. Cildi korumak için: 

Cildinizi nemlendiren ve kuruluğu önleyen cilt kremleri ve losyonları kullanın. 

Güneş yanıklarını ve cildin zarar görmesini önlemek için güneş koruyucuları düzenli olarak kullanın. 

Cildinizi tahriş etmeyecek yumuşak banyo sabunu kullanın. 

Ilık su ile banyo veya duş alın. 

Cilt kaşıntısı yapabilen yün ve sentetik gibi belirli kumaşlardan kaçının. Pamuklu giysiler ve çarşaflar kullanın. 

Kaşıntıyı hafifletmek için, kaşımak yerine kaşınan bölgeye soğuk bir bez veya biraz buz koyun. 

Doktorunuz ayrıca antihistaminikler ve topikal steroidler de dahil olmak üzere kaşıntı tedavisi için ilaç reçete edebilir. Nadiren steroid hapları ve antibiyotikler de gerekebilir. 

Işık tedavisi (fototerapi): Fototerapi, cildinizi ultraviyole ışığın belirli dalga boylarına maruz bırakmayı içerir. Birden çok oturum genellikle kaşıntı kontrol altına alınana kadar programlanır. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.