DOLAR 32,3698
EURO 34,7591
ALTIN 2.398,08
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Karnabaharın Faydaları Nelerdir?

01.10.2021
A+
A-

Karnabahar turpgiller ailesine ait olan lahanadan türeyen bir kış bitkisidir. Peki, karnabaharın faydaları nedir? Karnabaharın kalori değeri nedir? Karnabahar köftesi nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…

Karnabaharın ana vatanı Doğu Akdeniz’dir. Turpgiller ailesine ait olan karnabahar lahanadan türeyen bir kış bitkisidir. Peki, karnabaharın faydaları nedir? Karnabaharın kalori değeri nedir? Karnabahar köftesi nasıl yapılır?

KARNABAHARIN FAYDALARI NELERDİR?

– Karnabahar bitkisi, kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde azaltır.

– Karnabahar kan şekerinin düzenlenmesinde kilit bir rol oynayar.  

– Yüksek lif içerdiği için bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunları çözer. 

– Toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlar iyi bir detoks bitkisidir.

– Karnabahar, beyin fonksiyonlarını destekleyerek Alzheimer’e karşı koruyucu bir kalkan oluşturur.

– Sağlıklı kemik gelişimini için karnabahar sık sık tüketilmelidir.

– Karnabahar ile romatizma ve eklem ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.

KARNABAHAR KAÇ KALORİDİR?

Karnabahar kalori değeri oldukça düşük olan bir bitkidir. 100 gram karnabahar 27 kalori ve 5,2 gram karbonhidrat içermektedir. Protein içeriği açısından zengindir, 100 gram karnabahar bitkisinde 2,7 gram protein bulunmaktadır. Karnabahar vitaminler yönünden de iyi bir kaynaktır. A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini ve de C vitamini içermektedir. Fosfor, folik asit, kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum yönünden de oldukça zengindir. Karnabahar Omega -3 yağ asidi de içermektedir.

KARNABAHAR KÖFTESİ NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

– 1 küçük karnabahar

– 1 yumurta

– 1 yemek kaşığı sıvı yağ

– 1 kuru soğan rendesi

– 1 tutam maydanoz

– Yarım çay bardağı pirinç

– Pul biber, karabiber, kimyon, tuz

– 5 yemek kaşığı un

Kızartmak için:

-Sıvıyağ

Hazırlanışı: Öncelikle karnabaharı çiçeklerinden ayırarak yıkayın ve tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyerek güzelce haşlayın. Haşlanan ve yumuşayan karnabaharları süzgece alarak suyu güzelce süzün. Haşlanmış karnabahardan kalan suyun üzerine yıkanan pirinçleri ekleyin karnabaharın suyunda pirinçleri haşlayın. Sonrasında suyunu süzerek bir kenara alın.  Maydanozları doğrayın, soğanı rendeleyin ve tüm malzemeleri harmanlayın.Derince bir kabın içerisine haşlanmış karnabaharları alın çatal yardımı ile ezin. Üzerine haşlanmış pirinçleri ekleyin ardından maydanozu, rendelenmiş soğanı, 1 yumurtayı, sıvı yağı, tuzu, baharatları ve unu ilave ederek güzelce karıştırın. Hazırladığınız harcı 30 dakika kadar dinlendirin. Köfteleriniz pişmeye hazır, afiyet olsun!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.