DOLAR 32,3612
EURO 34,6938
ALTIN 2.397,81
BIST 10.161,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

“Karbonsuzlaşmada anahtar yeşil hidrojen”

09.09.2022
A+
A-

H2 Energy Solutions Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza KÖSE, Avrupa Birliği ve tüm üyelerin yenilenebilir enerji kaynaklarına hızla yöneldiğini söyledi ve Türkiye’nin bu alanda neden avantajlı olduğunu anlattı

NTV’de Yeni Enerji programında, Zehra Küçük’ün sorularını yanıtlayan Ali Rıza Köse, enerji sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Köse, yeşil hidrojenin neden umut olacağını ve bu alanda Türkiye’nin avantajlarını açıklarken dünyadaki son gelişmeleri de örnekledi:

“Bütün dünya fosil yakıtlardan hızla uzaklaşıyor, uzaklaşmak istiyor. Yenilenebilir enerji kaynakları; güneş ve rüzgar enerjisinden sağlanan elektrik ile üretilen yeşil hidrojen, Avrupa’da günlük hayata girmeye başladı. Almanya’da Köln belediyesi, 150 otobüsü yeşil hidrojen ile çalıştırıyor ve kent yaşayanlarına hizmet veriyor. Almanya geneline yayılmış, 100’den fazla hidrojen dolum istasyonu bulunuyor. Sıfır karbon hedefi için olağanüstü değerli bir yakıt.

Güneşten, rüzgardan elektrik elde ediliyor. Sonra bu elektirği suyu ayrıştırarak, elektrolize ederek yeşil hidrojen üretiliyor.

Bu hem elektriği depolamaya yarıyor, hem de yakıt olarak kullanılabiliyor.

Atık, saf su olunca da en değerli tercih nedeni oluşuyor.

Biz enerji alanında çözümler üreten bir şirketiz. Bu nedenle bütün dünyayı dikkatle takip ediyoruz. Üstelik Almanya’da olmamız nedeniyle, Türkiye ile köprü kurabiliyoruz.

Avrupa Birliği, yeşil hidrojen üretimi kadar kullanımı da önde tutuyor. Bizim doğal avantajlarımız, rüzgar ve güneş koşullarımız, pek çok ülkenin önünde.

Dahası, başta Almanya bile kendine yetersiz kalıyor.

Burada Türkiye devreye girebilir, girmeli. Bakın Rusya, Ukrayna’da gazı keserim dediği an, Avrupa’da kötü senaryolar konuşulmaya başlandı.

Enerji bağımsızlığı için, bu üretim, bize büyük güç verecektir.

Öte yandan, yaratacağı ekonomi, cari açık açısından ayrı değer sunacak.

AB üyelerinin yaklaşık 3’te 2’si yeşil hidrojen stratejisini açıkladı.

Bizim de bir an önce stratejimizi oluşturup üretime geçmemiz gerekli. Çocuklarımızın, oğlumun, ülkemin hatta dünyanın geleceği için, bir an önce harekete geçilmeli.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.