DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Karantina kilolarıyla başa çıkma yolları

27.06.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Nazan Doğaner Halıcı’nın haberine göre tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 ülkemizde de yaklaşık 4 aydır hayatımızı içten etkiledi. Jurnal tempo ve modumuzun değişmesinin de etkisiyle özellikle karantina günlerinde kilo artışı mecburi oldu. Ülkelerin sağlık sistemini ve ekonomisini sarsan bu virüse aleyhinde bir vakit daha kontrollü yaşamamız gerekecek.

Peki bütün da yaz başlamışken artı kilolardan nasıl kurtulabiliriz?

İşte Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven’in önerileri…

KİLO TAHSIS ETMEK ZORLAMA DEĞİL

Karantina kilolarını vermek göründüğü kadar şiddet değil. Bir haftada takriben 5 kilo atamak muhtemel natürel bunun tümü yağdan olmayacaktır. Zaten bu sürede bu miktarda yağı yanmak alışılmış durumlarda da olası değildir.

Kilo kaybının çoğu şüphesiz yağdan gelse de beraberinde artı akışkan atımı da gerçekleşir. Bu uygulamalar vücuda yerleşen yağları hareketlendirir ve sizi daha uzun soluklu kilo verme periyodları için motive edebilir.

KALORİYİ AZALTIN

Tüketilen kalorinin azaltılması kilo kaybının başlıca kurallardan biridir. Bunun için yediğiniz yiyecekleri tartarak kalori miktarlarını hesaplamanız, kaydetmeniz ve gün içine dağıtmanız gerekir. Hem geveze kalori taşıyan şekerli içecekler, yağlı soslar ve atıştırmalardan da uzakta durmalısınız.

Tabii oysa bir hafta sonra yeterli ve dengelenmiş beslenmenin devamlığı sağlanmalıdır. Bu sayede depo karbonhidratlar harcanırken, glikojenin vücutta bağladığı istikrarsız da atılır.

KARBONHİDRATA DİKKAT

Besin planınız eksik yağlı et seçenekleri ve ılımlı miktarda kompleks karbonhidratlı (kuru baklagiller, sebze ve meyveler, siyez bulguru, kara buğday) besinlerden oluşmalı. Proteinli gıdalar iştahınızın denetim aşağıda kalmasını sağlarken, vücudun kalori harcamasını da artırarak kilo kaybına katkı sağlar.

LİFLİ BESİN TÜKETİN

Lifli besinler sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlarken uzun süreli tokluk da sağlar. Fırın sebzeler, az yağlı tava veya fırına sürülmüş balık, hindi, tavuk, kırmızı etler birincil tercihleriniz olsun.

YÜRÜYÜŞ YAPIN

Ekstra kalori yakmak ve kilo veriminizi artmak için günlük aktivitenizi da artırmalısınız. böylece merdiven çıkma, dıştan yürüyüş mesafenizi artırma, daha artı ayakta durma hatta temizlik gibi basit yaşam tarzı değişiklikleri bile işe yarayıcı etki sağlar.

BOL BOL SU İÇMEYİN UNUTMAYIN

Uzun süreli açlık kalori alımını doğal yollarla eksilmek ve kilo verimi ve yağ yakımı için çok iyi bir yöntemdir. 16 saatlik ya da 20 saatlik özlem periyodlarının kombinasyonları biçiminde uygulanabilir. Ayrıca bol su içmeyi unutmayın. Gün içi istikrarsız alımını yüksek tutun. Böylece sindirim sistemi ve bağırsaklar daha huzurlu olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.