DOLAR 32,2958
EURO 35,0443
ALTIN 2.475,18
BIST 10.507,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Açık
İstanbul
23°C
Açık
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Karanlık maddenin sırrı yüz tanıma ile çözülüyor

29.09.2019
A+
A-

Karanlık madde neden bu kadar önemli?

Öncelikle bilim insanları bu araştırmaları yaparken tam olarak aradıkları şeyi bilmiyorlar. Çünkü karanlık madde hakkında sahip olunan fikirler oldukça kısıtlı. Karanlık maddenin bir biçimde varlığı yaklaşık yüz yıldır kabul ediliyor. Evrenin yaklaşık yüzde 27’sini oluşturduğu düşünülen bu madde, görünür maddelerle kıyaslandığında büyük bir kısmını oluşturduğu varsayılıyor.

Karanlık madde parçacıkları, ışıkla etkileşmediği için doğrudan gözlemlenemiyor. Ancak çevrelerinde sebep oldukları etkiler sayesinde varlıkları anlaşılabiliyor. Evrendeki toplam madde miktarının yaklaşık yüzde 84’ünün karanlık madde olduğu tahmin ediliyor.

Bilim insanları bir karanlık maddenin dünyanın oluşumunda hatta evrenin oluşumunda önemli bir yeri olduğunu biliyor ancak yıllardır kanıtlanamıyor. İşte bilim insanları tam da bu noktada yapay zekaya bel bağlıyor. Teoride karanlık madde, herhangi bir şeyin kendisini yok etmemesi için, ihtiyaç duydukları kütleyi veren bileşenler olarak anılıyor.

Söz konusu evrişimsel sinir ağı, görüntü sınıflandırma görevlerinde sıklıkla kullanılan bir tür beyinden ilham alan yapay zeka türü olarak biliniyor. Nöronları hala geleneksel sinir ağlarının öğrenebilir ağırlıkları ve önyargılara sahip olsalar bile öğrenme gücü sayesinde daha verimli hale gelmeleri sağlanıyor.

Karanlık madde tanımlanıyor

Araştırmacılar sinir ağlarını evreni simüle eden bilgisayarlar tarafından üretilen verilerle işleyerek eğitiyor. Bu ise karanlık madde haritalarını tekrar tekrar analiz edilmesine olanak tanıyan bir yöntem. Böylece kozmolojik parametreler ile insan yapımı istatistiksel analize oranla yüzde 30 iyileşme görüldü. Yani yüz tanıma sinir ağları karanlık maddeyi bir şekilde bilinenden çok daha iyi oranda tanımlamayı başardı.

İlerleyen araştırmalarda karanlık maddeyi tanımlamaya birkaç adım daha yaklaşacaklarına inanan bilim insanları yüzlerce veriyi geliştirilen yapay zekaya öğretiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.