DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Karadeniz Yaylacılığının Zorlu Yolculuğu: Çobanların 7 Günlük Göçü

Karadeniz yaylalık göçünün zorlukları: çobanların 7 günlük yolculuğu, doğa ve günlük mücadelelerle dolu bir serüven.

01.06.2026
A+
A-

Eynesil’in Derebaşı Mahallesi’nden başlayan sürü yolculuğu, sıcak havaların başlamasıyla birlikte yeniden can bulan geleneksel yaylacılık rotasını takip ediyor. Küçükbaş hayvanlarını yazlık yaylalara taşıyan çobanlar, uzun ve meşakkatli bir yolculuğa hazırlanıyorlar; hedefleri ise Gümüşhane’nin Kürtün ilçesindeki Taşdibi Yaylası.

Günler süren bu göçün her adımı, Karadeniz’in yüksek rakımlı bölgelerinden geçerek sürüler için yeni otlaklar ve serin hava arayışını temsil ediyor. Derebaşı’ndan yola çıkan ekip, yaklaşık bir hafta sürecek yürüyüş sonunda yaylaya ulaşmayı planlıyor. Arazi koşulları ve coğrafyanın zorluğu, geleneksel mesleğin ne denli emek gerektirdiğini gösteriyor.

İbrahim Topal, dedelerinden kalan uğraşıya bağlı kaldıklarını söyleyerek yolculuğun zahmetli tarafını vurguluyor: “Bu yolculuk hem zor hem de çok çalışmayı gerektiriyor.” Karadeniz’in serin ve keskin hava koşulları nedeniyle bu yıl yaylaya çıkışların geciktiğini belirten Topal, yaklaşık 6 ay boyunca yayla hayatını sürdüreceklerini ekliyor.

Yola çıkarken anne ve babasından helallik alınması ise duygusal bir an olarak öne çıkıyor. İbrahim Topal, annesiyle vedalaşırken söylediği “Gidip dönmemek, gelip görememek var. Hakkınızı helal edin” sözleri, ailesinin desteğini yansıtıyor.

Giresun’un bu geleneksel göçü, uzun yıllardır süregelen bir kültürün canlı bir parçası olarak kaydediliyor ve bölgenin doğa ile insanın uyum içinde yaşadığı en eski yöntemlerden biri olarak hatırlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.