DOLAR 32,2135
EURO 34,7405
ALTIN 2.446,92
BIST 10.308,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Karadan denizden istila altındayız!

26.08.2018
A+
A-

Isı bariyerinin kalkmasıyla birlikte Cebelitarık Boğazı’ndan geçerek Akdeniz’e giren ve ‘istilacı tür’ olarak adlandırılan canlıların sayısı 1000’i geçti. Kimi Akdeniz balıklarının yumurtalarını yiyor, kimi onların yumurta bıraktığı çayırları… Bu yüzden Türkiye ve Kıbrıs kıyılarında toplu aslanbalığı avları düzenleniyor.

Karada da durum hiç açıcı değil. Doğal bariyerleri aşarak Türkiye’ye ulaşan istilacı türlerin verdikleri ekolojik zararlar artık ekonomik zararlara da dönüşmeye başladı. Son yıllarda Doğu Karadeniz’deki bitki verimliliğini ciddi manada düşüren ‘Ricania simulans’ adlı yöre halkının ‘kelebek’ dediği böcek bahçeden bostana, tarladan ormana kadar her yeri istila etmiş. Sorun Sarıyer’in köylerine kadar uzanmış durumda… Bugüne kadar ne yapıldıysa sonuç alınamadı.

Geçen yıl İstanbul Zeytinburnu’nda yüzlerce ağacın kurumasına sebep olan, halk arasında ‘canavar böcek’ olarak adlandırılan ‘Anoplophora chinensis’ böceği nedeniyle Zeytinburnu ve Fatih’te 1500 akçaağacın kesildiğini belirten İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynel Arslangündoğdu, “Çin’den getirdiğimiz akçaağaçlarla gelen bu böcek nedeniyle ağaçlarımızdan olduk. Ihlamurla gelen bir böcek var. Antalya’ya ulaşmasıyla işler değişti. Turunçgiller adına ne varsa yağmalıyor” diyor.

class=’cf’>

Yanaklar güzel ama hunharca çoğalıyor
Kırmızı yanaklı kaplumbağa (Trachemys scripta elegans)
Anavatanları Kaliforniya ve Kuzey Meksika olan bu canlı dünyanın en tehlikeli 100 istilacı türünden biri olarak gösteriliyor. Pet shop’lardan alındıktan sonra “Özgürlüğüne kavuşturuyorum” denilerek doğaya bırakılan bu türün hızla çoğalması yerli sukaplumbağalarını tehdit ediyor.

Bize güzel onlara kabadayı
Yeşil papağan ve İskender papağanı
Bütün büyük şehirlerin park ve bahçelerine yerleştiler. Sayıları giderek artıyor. Gördüğümüzde kendimizi tropik bir ülkede olduğumuzu hissettiren bu kuşlar oldukça güçlüler. Yuva yapmak yerinde ağaçkakanları ve sincapları yuvalarından atıp el koymak kolaylarına geliyor. Onların sayısı arttıkça, şehirlerdeki ağaçkakan ve sincapların sayısı azalıyor.

Karadan denizden istila altındayız

Görüntü 10, ses sıfır Çiğdeci
(Acridotheres tristis)
Orta ve Güney Asya kökenli. İstanbul ve Ankara’da görülüyor şimdilik. Pek de kulağa hoş gelen bir sesleri olmadığı gibi oldukça gürültülüler. Bulundukları yerde kumru gibi birçok yerli türle rekabet ediyorlar. Nüfusları arttıkça tarlalara ve kırsal alanlara yayılmaları söz konusu…

Karadan denizden istila altındayız

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.