DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Kara ve Deniz: Trabzon’un Beşiklerindeki Kültürel Yolculuk

Trabzon’un Beşikleri’nde kara ve denizle dokunan kültürel yolculuk: tarihi köprüler, folklor, mutfak ve gelenekleri keşfedin.

21.07.2026
A+
A-

Trabzon’da organik malzemeler kullanılarak bebekler üreten bir girişim, yöresel kültürü nesilden nesile taşıma amacını taşıyor. Zerrin Bayraktar, 65 yaşında ev hanımı olarak başladığı bu yolculukta, 8 yıl önce torunlarına hediye etmek için bez bebekler yapmaya başlamış. Zamanla bu çalışmalarını genişleten Bayraktar, şimdi Mehmet Cengiz Kadın Yaşam ve İstihdam Merkezi’nde üretimlerini sürdürüyor.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Esengül Kibar ile Giyim Üretim Atölyesi Şefi Züleyha Acar Atmaca ve üretici Zerrin Bayraktar, kentin coğrafyasını ve kültürünü yansıtacak yeni bir bebek serisi üzerinde çalıştı: “Kara” ve “Deniz” adını taşıyan bu projeyle bebeklerin tasarımında Trabzon insanının fiziksel özellikleri ve yaşam evreleri ön planda tutuldu.

Kibar, ürünlerin tescillenmesi ve yasal koruma altına alınması sürecini yönetirken noterden tasdik işlemlerini de başlattı. Yurt içi ve yurtdışındaki fuarlarda ilgi gören bebekler için broşlar da tasarlanarak kent turizmine katkı sağlanması hedefleniyor. Merkezin yetkilileri AA muhabirine, her biri ayrı bir hikaye taşıyan ürünlerin üretimini sürdürdüklerini belirtti.

Turab-ı Zen adıyla markalaşma yolunda ilerleyen projede, yaklaşık 300 ürünün marka ve ürün tescili süreci devam ediyor. Evde faaliyet gösteren 74 kadına ekonomik destek sağlayan merkez, kadın girişimciliğini güçlendirme misyonunu sürdürüyor. AR-GE çalışmaları üç ay içinde tamamlandı ve fuarlarda sektörün ihtiyaçları tespit edildi. Gelecek dönemde Trabzonspor, hamsi, Temel ve Fadime gibi yerel simgelerin Kara ve Deniz ile bütünleşmesi planlanıyor.

Bebeklerin sahil, yayla ve farklı illerde özel temalarla sergilenerek, çocukların hayal dünyasının zenginleştirilmesi hedefleniyor. Zerrin Hanım’ın tasarımlarının noter onayını aldıklarını ifade eden Kibar, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile devam eden projenin marka ve ürün tescil süreçlerini sürdürdüklerini söyledi. Artık Büyükşehir Belediyesinin kadın girişimcisi olarak Zerrin Hanım’ın ürünleri Turab-ı Zen markasının altında satışa sunulacak.

Atmaca ise Kara ve Deniz figürlerinin Karadeniz’i simgelediğini belirtti ve uluslararası fuarlarda da ilgiyle karşılandığını söyledi. Ürünlerin gelecek dönemde satış ofislerinde yerini alması bekleniyor.

Bayraktar, bebeklerin üretim sürecinin oldukça zahmetli olduğunu aktardı. Taslak çizimlerden başlayıp malzeme işçiliğine kadar her adımın emek gerektirdiğini ifade eden Bayraktar, yöresel kıyafetler olan keşan, peştemal ve yeleğin her birinin ince işçilikle işlendiğini vurguladı. Hobiden çıkıp tutkuyla sürdürülen bu çalışmaların “Kara” ve “Deniz” adlarında yeni bir isimle gelecek nesillere aktarılmasının hedeflendiğini söyledi. “Sadece bunu yaptık diye kalmasın istiyoruz; daha büyük bir hedefimiz var” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.