Kapadokya’da Ziyaretçi Deneyimini Derinleştirme Amaçlı Yeni Vizyon ve Gece Müzeciliği Planı
Kapadokya’da ziyaretçi deneyimini derinleştirecek yeni vizyon ve gece müzeciliği planını keşfedin; benzersiz, etkileşimli ve unutulmaz bir deneyim için ipuçları.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kapadokya’da hedeflerinin sadece ziyaretçi sayısını artırmak olmadığını belirtti. Ziyaretçilerin burada daha uzun süre kalarak daha zengin deneyimler yaşamasını istediklerini vurguladı. Özellikle Göreme Açık Hava Müzesi gibi ören yerlerinde gece müzeciliği uygulamasının hayata geçirilebileceğini söyledi.
Türkiye ve dünya için Kapadokya’nın yalnızca bir destinasyon olmadığını, kültürel miras yönetimi açısından örnek bir model olarak gördüklerini ifade eden Ersoy, bölgede sivil toplum temsilcileriyle yapılan görüşmede bu yaklaşımı pekiştirdi. Kapadokya’nın Ürgüp’te Mustafapaşa üzerinde gerçekleştirilen toplantıda, dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerin akınına uğrayan bu bölgenin Türkiye’nin en önemli kültür ve turizm merkezlerinden biri olduğunun altını çizdi. Ersoy’a göre turizm alışkanlıkları değişiyor; gezginler artık sadece mekanı görmekle kalmıyor, ziyaret ettikleri yerin kültürünü deneyimlemek ve burada geçirilen zamanın bir parçası olmak istiyorlar.
Peribacalarının, vadilerin, yeraltı şehirlerinin ve sıcak hava balonlarının eşsizliğini vurgulayan Bakan, Kapadokya’nın milyonlarca yıllık mirasını dünya çapında gelen ziyaretçilere sunduğunu söyledi. 2025 yılı sonunda bölgedeki müze ve ören yerlerinin toplam ziyaretçi sayısının 4,5 milyonu aştığını belirtti. Göreme Açık Hava Müzesi ile Paşabağları, Kaymaklı ve Derinkuyu Yeraltı Şehirleri’nin Türkiye’nin en çok ziyaret edilen kültürel miras alanları arasında yer aldığını ifade etti.
Yeni hedefin, ziyaretçilerin bölgede konaklama sürelerini uzatmak olduğuna dikkat çeken Ersoy, “Ziyaretçi sayısını artırmanın ötesine geçiyoruz. Ziyaretçiler dört gün, beş gün ya da bir hafta Kapadokya’da kalsın; Mustafapaşa’daki tarihi konağın avlusunda kahvesini içsin, çömlek ustalarıyla vakit geçirip yöresel mutfağı deneyimlesin, vadileri yürüsün ve gece müzeciliğiyle tarihimizin farklı yüzünü keşfetsin” dedi.
Gece müzeciliğinin başlatılmasının yanı sıra peribacalarının korunması ve kültürel miras restorasyonları için yürütülen çalışmalardan da söz eden Ersoy, korunamayan hiçbir değerin geleceğe aktarılamayacağını vurguladı. Kapadokya’nın Türkiye Yüzyılı vizyonunun önemli bir merkezi olarak geleceğe taşınacağını ifade eden Bakan, bölgenin tarihi ve kültürel mirasının yeni nesillere aktarılmasına kararlı adımlarla devam edileceğini belirtti.